Kos-Stad

Kos-Stad, het bruisende & culturele middelpunt van Kos

Als je één deel van Kos niet mag missen dan is het wel de hoofdstad Kos-Stad. Naast dat dit de meest levendige plaats van het eiland is, is het ook nog eens dé plek om cultuur te snuiven en te genieten van tzaziki en cocktails op een terrasje!

Kos-Stad in een vogelvlucht

Kos-StadKos-Stad ligt in het noorden van het eiland. Het heeft een oppervlakte van slechts 67 km². Al in de 3e eeuw voor Christus werd de stad bewoond en dat heeft ervoor gezorgd dat de stad het culturele hoogtepunt van het eiland is. Ondanks dat een grote aardbeving in 1933 een deel van de gebouwen beschadigde. Je vindt er nog tal van Romeinse invloeden en de minaretten geven het Turkse verleden van de stad aan.

Samen met Psalidi en Lambi, twee gebieden rondom de stad waar veel hotels staan, vormt Kos-Stad het belangrijkste toeristengebied van het eiland. Dit dankt het niet alleen aan de hoeveelheid cultuur, maar ook aan het fietsimago. Het noorden van Kos is vrij vlak en fietsen huren is hier erg populair. Doe dat zeker, want met de wind in je haren deze vakantiebestemming ontdekken is echt geweldig! En het parkeerprobleem, waar je in het hoogseizoen soms op stuit, is daarmee ook direct opgelost.

Wist je dat Kos-Stad eigenlijk helemaal geen Kos-Stad heet? Het heet simpelweg Kos. Maar dit zorgt onder toeristen nog wel eens voor verwarring en daardoor wordt het woord Stad (of Town voor de Engelsen) er vaak aan toegevoegd.

Maak kennis met Old Town

Het oude stadscentrum van Kos-Stad is charmant. In het kwadraat als je het mij vraagt. De kleine straatjes achter het centrale plein, Eleftherias Square, ademen Griekenland. In de smalle geplaveide traatjes vind je kleine winkeltjes. Soms met een klein beetje toeristenmeuk, maar er zijn ook tal van kleine boetiekjes en leuke barretjes gevestigd.

Niet te missen bezienswaardigheden

Een snelle checklist voor als je in een korte tijd zoveel mogelijk van Kos-Stad wilt ontdekken? Hier komt ‘ie!

Wanneer je ook arriveert in Kos-Stad, het is altijd een drukte van jewelste bij de Mandráki haven. Dit is de danken aan de vele excursieboten die hier ’s ochtends vertrekken en ’s middags weer arriveren. Ook als je geen boottocht hebt geboekt, is de haven een aanrader. Langs de haven loopt een levendige kade en in het noorden is er elke ochtend een kleine vismarkt. Een visje kopen is wellicht geen aanrader (ze worden veelal niet gekoeld), maar het is leuk om een praatje te maken met de verkopers. Langs de haven loopt een boulevard met gezellige tavernes en barretjes. Vanwege het uitzicht betaal je hier wel wat meer dan elders in de stad of op het eiland.

Kos-Stad kasteelOp de kop van de haven tref je dé blikvanger van Kos, Kasteel Neratzia, dat in de volksmond veelal ook de Johannietersburcht wordt genoemd. De bouw startte in de 14e eeuw en pas in de loop van de 16e eeuw was de burcht voltooid. Om vervolgens niet veel later in handen van de Turken te vallen en gebruikt te worden voor defensieve doeleinden. In die tijd vond er ook een ontploffing plaats in het kruitmagazijn. En dat maakt dat het van binnen één grote ruïne is; feitelijk staan alleen de buitenmuren nog goed overeind. Toch is het een bezoek waard, alleen al vanwege het geweldige uitzicht over de haven.

Vanaf de haven steek je de boulevard over om vervolgens in het historische centrum uit te komen. Old Town is een must see, maar deze bezienswaardigheden zijn dat ook zeker:

  • Middenin het stadshart vind je een eeuwenoude boom. Volgens de legende zou Hippocrates onder deze boom zijn leerlingen hebben onderwezen in geneeskunde. De boom draagt dan ook de toepasselijke naam Plataan van Hippocrates. Hij is enorm uit de kluiten gewassen (de kroon heeft een diameter van 12 meter) en wordt daarom ondersteunt door een metalen constructie. Zonde qua schoonheid, maar zo kan deze in elk geval behouden worden.
  • Wist je dat je een van de ooit grootste agora’s ter wereld vindt in Kos-Stad? Althans, wat er van over is… Middenin het historische centrum vind je een archeologische vindplaats van de oude Romeinse stad. Je kunt hier tussen 08.00 en 15.00 uur gratis rondwandelen. Kom je later, dan kun je enkel door het hek de antieke agora bewonderen
  • Door de aardbeving in 1933 zijn flink wat gebouwen verwoest. Zo ook de Bab Gedid Moskee aan Diagora Square. Het enige dat er nog van over is, is de ruim 11 meter hoge minaret. Vanaf de minaret en tijdens de looptocht er naar toe kun je echter wel mooie sfeerplaatjes schieten.

Kos Stad OdeonNet buiten het historische stadshart vind je het Odeon, een oud muziektheater dat al stamt uit het Romeinse tijdperk. Het werd gebouwd in de 2e eeuw en deed dienst als een plek waar muziekwedstrijden werden gehouden of waar het senaat haar publieke zittingen hield. In het gebouw, dat een oppervlakte van ca. 22 bij 30 meter en een hoogte van 12 meter had, konden zo’n 750 toeschouwers plaatsnemen. Niet enorm groot, maar wel als je kijkt naar de grootte van de stad. Met dank aan twee restauraties krijg je nog een goed beeld van hoe het er hier in de Romeinse tijd uit moet hebben gezien.

Nog meer cultuur snuiven? Door Kos-Stad loopt een archeologische wandelroute langs alle vindplaatsen en restanten van oude gebouwen. De route wordt aangegeven met borden en bij elke bezienswaardigheid staat een informatiebord.

Vakantie vieren tot in de vroege uurtjes

Zijn er badplaatsen en vakantieoorden waar je tegenwoordig geen Barstreet meer vindt? Je zou haast denken van niet, want ook Kos-Stad is een Bar Street rijk. Het is overigens niet de officiële naam en ook het woord Street is niet echt van toepassing; het uitgaansgebied van Kos-Stad bestaat namelijk uit twee straten, Diakon en Nafklirou.

Overdag is dit niet the place to be; jongeren verzamelen zich dan met name bij de beachbars aan de noordkant van Kos-Stad. ’s Avond komen Diakon en Nafklirou tot leven met dank aan de diverse bars. In het voor- en naseizoen is het erg gezellig druk, in het hoogseizoen barst het pas echt los!

Favoriete eet- en drinkadresjes in Kos-Stad

Een dagje Kos-Stad tijdens mijn laatste tripje naar het Griekse eiland leverde een aantal fijne eet- en drinkadresjes op:

  • Global Café is een fijne plek om ’s ochtends de dag te starten met een goede Griekse kop koffie. Bij zonnig weer kan je plaatsnemen op het terras, maar ook de ‘binnentuin’ met o.a. een hangbank is een fijne plek.
  • Cocktails drink je bij voorkeur bij Limani. Vanaf het terras heb je aan de ene kant uitzicht over de levendige haven en aan de andere kant over dat ene schattige witte straatje dat in veel Kos-gidsen prijkt.
  • Petrino Restaurant is een walhalla voor liefhebbers van de Griekse keuken! In de buitentuin met schattige lampions en gezellige ronde banken is het goed vertoeven. Na afloop sta je binnen vijf minuten lopen in het historische hart van het centrum. Ga jij nog even door in Barstreet? Je hebt in elk geval gezorgd voor een goede bodem.

Overnachten in Kos-Stad

Astron Suites, Kos-StadAls je veel tijd in Kos-Stad wilt doorbrengen, heb je meerdere opties. Je kunt bijv. in een van de hotels in Psalidi, op slechts een paar km van het centrum, verblijven. Nog leuker is het echter om in de stad zelf te verblijven. Bekijk deze hotels en appartementen eens:

  • De grootste pluspunten van Astron Suites? Het hotel beschikt over een dakterras met zwembad en een ligging op loopafstand van de haven, het centrum én het strand. Een prima uitvalsbasis om het Griekse eiland te ondekken!
  • Met het hele gezin op pad? De ultieme Griekse vakantie beleef je bij Peridis Family Resort. Dit appartementencomplex kent een gezellige sfeer, heeft een centrale ligging en beschikt over tal van faciliteiten voor jong en oud.

Ben jij enthousiast geworden over Kos-Stad, maar heb je graag de keuze uit meer hotels en appartementen? Check ons volledige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *