Santa Cruz bezienswaardigheden

Santa Cruz, de hoofdstad van de Canarische Eilanden

Wil je een zonvakantie met een beetje meer? Boek dan een vakantie naar Santa Cruz op het Spaanse eiland Tenerife. De gezellige pleinen zorgen voor een Spaanse sfeer en laten de stad bruisen. Wij zochten voor je uit wat de stad meer te bieden heeft dan enkel strand.

Grootste haven van de Canarische Eilanden

De regering van Tenerife verhuisde in 1723 van San Cristobal de la Laguna naar de stad Santa Cruz. Op dat moment werd de stad benoemd als hoofdstad van het eiland. Maar dat niet alleen; de stad is sinds 1822 ook nog eens de hoofdstad van de Canarische Eilanden (samen met Las Palmas, Gran Canaria).

Deze eer heeft de stad met name te danken aan het feit dat het de grootste haven heeft van de Canarische Eilanden. De haven van Santa Cruz werd vroeger beschermd tegen piraten door het Castillo de San Juan. Je kunt dit kasteel vandaag de dag nog bezoeken.

De haven is niet alleen onderdeel van de aanvaarroute voor in- en export naar Europa, Afrika en Zuid-Amerika, je vindt er ook tal van kleinere vissersboten. En je kunt vanaf hier diverse boottripjes maken langs de kust of zelfs naar de anderen Canarische Eilanden.

Het hart van Santa Cruz

Santa Cruz de TenerifePlaza de España: zonder twijfel het meest levendige punt van de stad. Op het plein, welke je vlakbij de haven en het winkelcentrum gevestigd is, is het altijd gezellig druk op de terrasjes.

Naast vele terrasjes aan het plein en winkeltjes rondom, vind je midden op het plein het Momento a los Caídos, een beeld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog. Vlakbij het populaire plein vind je La Naturaleza y el Hombre. Tijdens een bezoekje aan dit museum kom je alles te weten over de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners van het eiland.

Plaza de España is niet het enige plein van Santa Cruz. Op het bekende Plaza de la Candelaria staat het monument El Trionfo de la Candelaria. Het beeld stelt de beschermheilige van Tenerife voor. Ook kun je een bezoek brengen aan het paleis Palacio de Carta, die uit de 18e eeuw dateert.

Laat de auto staan en trek te voet door de stad. Doordat de straatjes behoorlijk smal zijn, is het niet handig om de stad te verkennen met de auto. En rustig wandelend zie je pas echt goed hoe mooi de stad is!

De grootste markt van Santa Cruz

Heb je de winkeltjes rond Plaza de España al bezocht, maar ben je nog niet uitgeshopt? Bezoek dan de gezellige markt Mercado de Nuestra Señora de Africa, de grootste markt van Santa Cruz.

Hoewel de naam van de markt verwijst naar Afrika, word je al snel duidelijk dat alles aan deze markt toch echt Spaans is. Geniet hier o.a. van Spaanse tapas en andere lekkernijen. Op zondag is er daarnaast een vlooienmarkt.

Winkelen aan Calle del Castillo

Genoeg leuke winkeltjes rondom Plaza de España, maar dé winkelstraat van Santa Cruz is toch echt Calle del Castillo. De straat, die grenst aan Plaza de la Candelaria, wordt gezien als de mooiste winkelstraat van het eiland en wordt gekenmerkt door leuke winkeltjes, gezellige restaurants en Spaanse barretjes.

Cultuur snuiven in Santa Cruz

Santa Cruz de Tenerife, kerkBen je een liefhebber van cultuur en historie dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Plaza Isla de la Madea. Hier vind je Museo de Bellas Artes, waar het werk van oude Canarische en Europese kunstenaars worden getoond. Naast het museum is de kerk Iglesia de San Francisco gevestigd. De kerk is gebouwd in een Spaanse koloniale stijl met barokelementen. Het jaarlijkse Canarische muziekfestival wordt gehouden in Teatro Guimer, welke je ook aan dit plein vindt.

Spanje staat bekend om stierengevechten, het is een deel van de historie van het land. Vroeger werden er ook in Santa Cruz stierengevechten gehouden, om precies te zijn in Plaza del Toros.  gaan.

Santa Cruz voor natuurliefhebbers

Strand, cultuur, winkelen en… natuur! Ook dat biedt Santa Cruz. In Parque Gracia Sanabria kun je de rust én koelte opzoeken na een dagdeel lang slenteren. In dit park vind je exotische bloemen, planten en bomen, beeldhouwwerken en mooie fonteinen.

Ook in de botanische Palmetum kijk je je ogen uit. Op een oppervlakte van maar liefst 120.000 m² vind je hier bijna alle soorten palmbomen die er op de wereld zijn. Welkom ultiem vakantiegevoel!

Feesten in Santa Cruz

Santa Cruz, Tenerife: carnavalSanta Cruz zou Santa Cruz niet zijn als er niet af en toe een flink feestje georganiseerd zou worden. Wil je kennismaken met de feestende inwoners, bezoek dan een van de volgende evenementen:

  • Tijdens het Bajada de la Virgen de las Nieves feest wordt een standbeeld van de ‘Heilige Maagd’ naar Santa Cruz gebracht. Dit evenement wordt om de vijf jaar in de maand juni gevierd.
  • Elk jaar worden duizenden muzikanten verwelkomt in Santa Cruz. Dit gebeurt tijdens het Canary Island Music Festival in januari en februari.
  • Carnaval een Brabants feestje? Echt niet! In Santa Cruz wordt carnaval nog veel uitbundiger gevierd. Met enorm veel kleur, muziek en verkleedpartijen. Carnaval in Santa Cruz vindt ongeveer gelijk plaats met ons carnaval: eind februari, begin maart.

Hoteltip!

Santa Cruz de Tenerife; hotelVerblijven in de culturele en levendige hoofdstad van Tenerife? We hebben het ideale hotel gevonden!

Iberostar Grand Hotel Mencey is een luxueus stadshotel, waar je – ondanks de ligging in de stad – een oase van rust ervaart. Dit is te danken aan o.a. de 7.000 m² grote tuin. Hier vind je een riant zwembad, omgeven door houten vlonders met ligbedden en parasols. Schaduw vind je ook onder de aanwezige palmbomen, die daar bovenop voor het ultieme vakantiegevoel zorgen!

Ontspannen kan ook in het wellnesscentrum, waar mogelijkheden zijn voor massages en schoonheidsbehandelingen. De fitnessruimte is dé plek voor sportliefhebbers. Iberostar Grand Hotel Mencey beschikt daarnaast over een gecombineerd buffet- en à la carte restaurant, een specialiteitenrestaurant en meerdere bars, waaronder een aan het zwembad. Heb je meer nodig?!?

Hebben we jou met dit artikel net zo enthousiast gemaakt over Santa Cruz en haar bezienswaardigheden als dat we zelf zijn? Bekijk onze voordelige vakanties naar de hoofdstad van Tenerife.

Fotografie: Luciano de la Rosa | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *