Bezienswaardigheden Samos

The best of Samos: dit mag je niet missen!

Minder bekend dan Kos, Kreta en Rhodos, maar zeker niet minder mooi; het Griekse eiland Samos. Idyllische dorpjes worden afgewisseld met mooie witte zandstranden en het binnenland wordt gekenmerkt door een prachtig groene natuur. Tel daarbij op de vele sfeervolle haventjes en genoeg bezienswaardigheden. Samos heeft het allemaal!

Per jaar reizen er meer dan 20.000 Nederlanders naar Samos. Dat is een schijntje vergeleken met Kos & Rhodos, maar desondanks een substantieel aantal. En de inwoners zijn er blij mee, want ze tonen je graag al het moois dat het Noord-Egeïsche eiland te bieden heeft. Want met een oppervlakte van zo’n 500 km² is er genoeg te zien en te doen! Kijk je mee naar de leukste bezienswaardigheden van Samos?

Bezienswaardigheden in overvloed in Samos-Stad

Bezienswaardigheid Samos: Samos-StadNiet één bezienswaardigheid, maar een stad vol bezienswaardigheden; dat is de hoofdstad Samos-Stad, die door de inwoners ook wel Vathí wordt genoemd. Tot aan 1834 was dit namelijk ook echt de naam. En het meest authentieke deel heet ook nog steeds zo. Dit deel is misschien nog wel het mooist van heel Samos-Stad! Het wordt gekenmerkt door smalle steegjes met typische Griekse huisjes.

Bezienswaardigheden in Samos-Stad – verspreid over het centrale en oude deel – die je niet mag missen zijn o.a. het centrale en levendige Pythagoras plein, het stadspark Ano Vathi, de gezellige havenboulevard en het Archeologisch Museum. In deze laatste leer je meer over de geschiedenis van het eiland én kun je het grootst overgebleven Kouros beeld van Griekenland bewonderen.

Bezienswaardigheden Samos; Samos-Stad, Paradise HotelThe best of both worlds, dat is van toepassing op Paradise Hotel. Deze eenvoudige, maar fijne driesterren accommodatie ligt om de hoek van het levendige centrum, maar door de riante tuin geniet je hier in alle rust.

Het mooiste klooster van Samos

Bezienswaardigheden Samos: kloosterSamos is het thuis van een aantal zeer bijzondere en mooie kloosters. De meest bekende en ook direct één van de mooiste is het Panagia Spiliani klooster. Wat dit klooster zo mooi maakt? Het staat bekend als de Grot van de Maagd Maria. Niet alleen is het opgedragen aan de Maagd Maria, ook is het (deels) gebouwd in een grot.

Via een bijna 100 treden tellende trap bereik je het klooster. En hoewel het van binnen bijzonder is, is het ook van buiten niet verkeerd. Je hebt vanaf hier namelijk een geweldig uitzicht over de omgeving.

Fan van kloosters? Andere mooie kloosters zijn o.a. het Timiou Stavrou klooster en het Moni Vronta klooster uit 1566. Deze laatste is enkel te bereiken via een 7 km lang wandelpad.

Een vulkanische wandeling op de Kerkis berg

Voor een flinke wandeltocht ga je naar de vulkaanberg Kerkis in het westen van het eiland. De witte krijtachtige berg kent een divers aanbod aan flora en fauna en tijdens een wandeling naar de top – het hoogste punt ligt op 1.433 m! – kom je langs enkele kleine kloosters en grotten.

Het prachtige Dal van de Nachtegalen

Nog meer fun voor wandelliefhebbers vind je in het noorden van Samos, het Dal van de Nachtegalen. Tussen de plaatsen Kokkari en Karlovassi vind je een parkeerplaats, vanwaar je een wandeling kan maken voor de vallei.

Het kan warm zijn in de zomer, maar gelukkig bieden de bomen veel verkoeling door hun schaduw. En aan het einde van de wandelroute ligt het dorpje Manolates. Hier staat verkoeling in de vorm van lokale wijn op je te wachten!

De thuishaven van Pythagoras

Bezienswaardigheden Samos: PythagorionEén van de meest geliefde badplaatsen op Samos is Pythagorion, een havenplaats in het zuidoosten van het eiland. De plaats dankt haar naam aan de Griekse wiskundige filosoof Pythagoras, die op het eiland werd geboren. De bekendste bezienswaardigheid is dan ook zijn standbeeld in de haven.

In en rondom de haven vind je ook meteen het meest levendige deel van de badplaats. Aan winkeltjes, restaurants en eettentjes (ga voor gyros!) zeker geen gebrek. Fijn is overigens ook de ligging; je bent zo bij het eerdergenoemde Panagia Spiliani klooster en ook de Artemis Tempel en het Heiligdom van Thera zijn op een kleine afstand te vinden.

Bezienswaardigheden Samos, Proteas Blu ResortIn stijl verblijven in Pythagorion? Het luxe Proteas Blu Resort is trendy en modern, beschikt over een uitstekende service en heeft een ligging direct aan het prachtige strand. Dat is pas genieten!

Eupalinius Pythagorion

We blijven nog even in de buurt van Pythagorion. Want net buiten de badplaats vind een bijzonder aquaduct, een van de velen in het land. Deze waren er vroeger om het water in de bergachtige gebieden te regelen. Het mooiste aquaduct dat is overgebleven is deze! De tunnel heeft een lengte van maar liefst 1.036 meter.

Tijd om zelf kennis te maken met deze bijzondere bezienswaardigheden op Samos! Dus mocht je nog geen vakantie hebben geboekt, bekijk snel alle opties. Op naar de Griekse zon!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “The best of Samos: dit mag je niet missen!

  1. Hoi,
    wij zijn in juni naar samos geweest, een auto gehuurd en langs de kust naar de mooie watervallen gereden en de bergen in gegaan.

  2. Je kunt het klooster Moni Vronda ook met de auto bereiken als je het weggetje neemt wat begint net voor het dorp Vourliotes , het klooster is weer helemaal gerestaureerd nadat het in 2000 behoorlijk door de brand verwoest was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *