Bezienswaardigheden Palma de Mallorca: La Seu

Ontdek de vele bezienswaardigheden van Palma de Mallorca

De vele badplaatsen op Mallorca nodigen uit om – na een jaar lang werken – bij te komen aan het strand of het zwembad. Maar het Spaanse eiland biedt meer dan enkel zon, zee en strand. Zo kun je in de hoofdstad Palma de Mallorca heel goed cultuur snuiven. En shoppen. En uitgaan. En… wacht laten we er even uitgebreid op in gaan.

Palma de Mallorca in een vogelvlucht

Palma de Mallorca: straatbeeldDe hoofdstad van Mallorca én de hoofdstad en tevens grootste stad van de eilandengroep de Balearen (waar ook Menorca, Ibiza en Formentera toebehoren): dat is Palma de Mallorca. Je vindt de oude stad, die al lang voor de jaartelling werd bewoond, in het westen van Mallorca.

Hoewel Palma de Mallorca een lange geschiedenis kent, is er weinig uit deze stad bewaard gebleven. De eerste overblijfselen stammen uit de stad van de middeleeuwen, verder vind je er vooral veel gebouwen uit de late Middeleeuwen.

Naast dit stukje cultureel erfgoed biedt de stad onderdak aan elegante winkels en stijlvolle boetiekjes, restaurants waar de lekkerste tapas worden geserveerd en een breed aanbod aan gezellige bars. Een nachtje doorhalen in een discotheek? Ook dat is mogelijk!

Cultuur snuiven in Palma de Mallorca

Zonder twijfel het mooiste en meest bekende gebouw van Palma de Mallorca; dat is Kathedraal La Seu, die tussen de 13e en 17e eeuw werd gebouwd. Een bezoek aan deze kathedraal wordt dan ook door veel mensen gezien als hét hoogtepunt van Palma de Mallorca.

Dacht jij dat Antoni Gaudí alleen zijn stempel zette op diverse bezienswaardigheden in Barcelona? Mis. In de 20e eeuw heeft hij het interieur van de kathedraal gedeeltelijk gerenoveerd. Als je goed kijkt, zie je zijn stijl duidelijk terug in het gekleurde roosvenster en de kroonluchter.

Palma de Mallorca, paleisNaast Kathedraal La Seu ligt het Koninklijke Paleis van Palma de Mallorca, beter bekend als het Paleis van Almudaina. Dit paleis werd gebouwd in de 14e eeuw door de Moorse gouverneurs, maar is in de loop der jaren nog wel aangepast om het gebouw leefbaar te houden. En niet met de minste reden; de Spaanse Koninklijke familie maakt nog steeds gebruik van het paleis. Dat neemt niet weg dat je tegen betaling wél het paleis van binnen kan bewonderen.

Andere culturele bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Palma de Mallorca zijn o.a.:

  • Palau March is een van de mooiste musea van de stad. De beelden op het binnenplein en het uitzicht vanaf dit plein over de stad alleen al maken het een bezoek meer dan waard. Er worden daarnaast diverse kunstcollecties tentoongesteld.
  • Voor een nog mooier uitzicht ga je naar Castell de Bellver. Dit 14e eeuwse gotische kasteel ligt op een heuvel op ca. 3 km ten noordwesten van de hoofdstad. Bijzonder is dat het een van de weinige ronde kastelen ter wereld is. Bewonder het uitzicht over de stad, maar breng ook zeker een bezoek aan het Historisch Museum dat er in gevestigd is.
  • Loop vanaf Kathedraal La Seu naar het historische centrum en je passeert automatisch de Arabische Baden of Banys Arabs. Deze oude baden, ooit onderdeel van een kasteel, zijn een van de weinige overblijfsel uit de Moorse tijd. Bewonder vooral de rijkelijk versierde zuilen.

Levendig Plaza Mayor

Wel eens in Madrid geweest en je verbaast over het mooie Plaza Mayor? In Palma de Mallorca vind je een replica van dit plein. Net als in Madrid is het aan dit plein ook altijd gezellig druk.

Vanaf de bomvolle en sfeervolle terrasjes geniet je van de Spaanse zon en niet te vergeten tapas. Ondertussen heb je zicht op levende standbeelden en jongleurs voor de nodige vermaak. Genoeg ontspannen? Tijd om te shoppen! Plaza Mayor verbindt diverse winkelstraten.

De gezelligste straten in het historische centrum

Bezienswaardigheden Palma de Mallorca: Plaza MayorWaar Plaza Mayor het gezelligste plein van Palma de Mallorca is, is Passeig del Born de gezelligste straat. De straat, bestaande uit twee wegen met daartussen een brede middenstrook met grote bomen, wordt gekenmerkt door restaurants, barretjes, straatartiesten galerieën en winkeltjes. De bomen zorgen op warme dagen voor genoeg schaduw.

Net als Barcelona kent ook Mallorca haar eigen La Rambla. Waar het in Barcelona echter een drukke straat vol toeristische tentjes en straatartiesten is, is het in Palma de Mallorca vooral een plek om tot rust te komen. Tijdens een wandeling over deze bijzondere straat passeer je bloemenstalletjes en tal van bijzondere gebouwen in een Catalaans modernistische stijl.

Shop till you drop!

Als er één plek is op Mallorca waar je goed kunt winkelen, dan is het wel in Palma de Mallorca. En dan niet alleen aan het eerder genoemde Passeig del Born.

Avinguda Jaume III is de meest bekende winkelstraat, met name door de aanwezigheid van de grote en de bekende winkelketens. Ook het overdekte winkelcentrum Port Pi, welke je bij de jachthaven vindt, is een aanrader. En wat dacht je van de grootste overdekte markt van Mallorca? Dagelijks kunt je terecht in El Mercat de l’Olivar.

Palma de Mallorca te koets, bus of metro

Wil jij op een leuke en snelle manier kennismaken met Palma de Mallorca? Net als in veel Europese steden heb je ook hier de mogelijkheid om de stad per paard en koets te ontdekken. De koetsiers nemen je graag mee door de smalle straatjes in de binnenstad en langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Opstappen kan het beste in de buurt van Kathedraal La Seu en het Paleis van Almudaina, waar je de meeste koetsiers vindt.

Een andere manier om alle highligts van Palma de Mallorca te kunnen zien, is met een hop-on-hop-off-bus. Koop een kaartje, die vanaf je eerste rit 24 uur geldig is, en je kunt langs 16 op-en uitstappunten reizen. Onderweg krijg je via een koptelefoon (Engelse) uitleg over de bezienswaardigheden die je passeert.

Palma de Mallorca beschikt daarnaast over twee metrolijnen met in totaal vijftien stations. Een snelle en makkelijke manier om je van punt A naar punt B te verplaatsen.

Praktisch!

Hotels Palma de MallorcaPalma de Mallorca is onder toeristen vooral populair voor een dagje uit. Vanaf badplaatsen El Arenal (onderdeel van Playa del Palma) ben je er met de auto binnen een half uurtje en ook met de bus is het prima te doen. Wil je zon & cultuur met elkaar combineren dan raden we je aan om dan ook in een van deze badplaatsen te verblijven.

Enkele hotelsuggesties van onze kant:

  • Precies tussen El Arenal en Ca’n Pastilla vind je het adults only Riu San Francisco. Wissel dagjes aan het strand, het zwembad of in het wellnesscentrum af met cultuur snuiven in de hoofdstad. Pluspunt: het hotel beschikt over gratis WiFi.
  • Hotel Neptuno is een modern hotel aan de boulevard en met een prachtig uitzicht over zee. Na een lange dag slenteren door de smalle straatjes in de hoofdstad kom je bij aan het zwembad of in je comfortabele kamer. Ook een bezoekje aan de sauna behoort tot de mogelijkheden.
  • Met het hele gezin naar Mallorca? Iberostar Selection Playa de Palma beschikt over ruime kamers, een miniclub, zwembad én apart kinderbad en de mogelijkheid om all inclusive te verblijven.

Liever in Palma de Mallorca zelf verblijven? Ook daar hebben we een fijne selectie van hotels.

Fotografie: Naeblys | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Ontdek de vele bezienswaardigheden van Palma de Mallorca

  1. Vorige week een fietsvakantie gedaan op Mallorca. Geweldige ervaring. Meer fietspaden dan we hadden verwacht en mooie routes langs de kust. Ruim 300km. gefietst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *