bezienswaardigheden Lile

Het Franse Lille in een notendop

Lille. De meeste mensen kennen deze Franse stad van de borden wanneer ze op weg zijn naar Zuid-Frankrijk. Lille wordt veelal overgeslagen of hard doorheen gereden, en dat is zonde.

Lille is namelijk een prachtige stad en wordt zelfs het kleine zusje van Parijs genoemd. Daarom Lille in een notendop; deze bezienswaardigheden mag je niet missen.

Lille is het Parijs van het noorden

Lille zit vol Franse sferen. De architectuur in deze gemoedelijke stad doet aan Parijs denken, net zoals de lieflijke straatjes vol kinderkopjes, de prachtige kerken en de groene oases van rust middenin de stad. Liefde overheerst hier en aan winkeltjes vol wijn geen gebrek. Maar ook voel je hier de nabijgelegen Belgische sfeer. De gemoedelijkheid. Een perfecte combinatie.

Lille per fiets

bezienswaardigheden-Lile-La-Vieille-BourseEen fiets huren is een aanrader. Zo kan je de stad op een snelle manier verkennen. Ik zwierde door het Parc de Loisirs de La Citadelle, waar ik de stadsmuren en gebouwen van de Zonnekoning aanschouw. Dit park is een groene oase in het midden van de stad.

Fiets ook eens naar het oude gedeelte van Lille, met haar kathedralen, prachtige architectuur en de leuke Franse pleintjes. Een aantal van de mooiste gebouwen van de stad, zoals de La Vieille Bourse, Palais Rihour en de Chambre de Commerce et d’Industrie, zijn in dit stadsdeel te vinden. De bekendste straat in dit stadsdeel is de rue de la Monnaie.

Bezienswaardigheden-Lille-Palais des Beaux Arts

Het Palais des Beaux Arts (tip wanneer je van kunst houdt) ligt er prachtig bij en de kathedraal Norte Dame de la Treille is adembenemend. In het centrum zitten verbazingwekkend veel vintage winkels en designer paleisjes in oude panden en ik ben vooral fan van interieur designwinkel Memento Mori. Ja, Lille is fijn. Ben jij al overtuigd? Tip: in september is er een reusachtige vintage markt!

Eten & drinken in Lille

Ontbijten doe je bij één van de vele bakkerijtjes, je ruikt het vers gebakken brood op kilometers afstand. Een favoriet bij locals is het hippe Basilic Café vlakbij het station. Hier lunch je heerlijk voor een fijne prijs.

Het is bijna tijd voor het eerste wijntje… we zijn ten slotte in Frankrijk, toch? Wijn voor het thuisfront sla je in bij Les Vins Gourmands en kaas genoeg bij de vele ouderwetse kaasboertjes in de stad. Het plein Place aux Oignons is om verliefd op te worden en een wijntje drinken is een must. Voor mij is dit het mooiste plekje van Lille. Het fantastisch diner bij Aux deux Cocottes maakt alles af. Lille zit bomvol goede hotspots en dat maakt een citytrip helemaal af.

Ben jij enthousiast geworden en wil je deze bezienswaardigheden in Lille zelf bezoeken? Bekijk ons voordelige aanbod. Ben je er al geweest? Deel dan gerust ook jouw tips hieronder.

Over de auteur

Laura Coolen

Laura (1988) is fulltime reisblogger op What About Her en content creator. Dol op droge humor & dito wijn. Ze schrijft met gevoel, droomt vol passie en dwaalt de wereld rond terwijl ze anderen probeert te inspireren om hun dromen te vangen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *