Bezienswaardigheden Lefkas

Must-sees! Deze bezienswaardigheden op Lefkas mag je niet missen

Lefkas mag dan misschien minder bekend zijn dan haar grote zussen Corfu en Zakynthos, het is zonder twijfel een prachtig eiland voor een zonvakantie. Lefkas heeft een rijkdom aan leuke kleine dorpjes, mooie kliffen en adembenemende watervallen. Kijk met ons mee naar de 10 leukste bezienswaardigheden van Lefkas!

Lefkas (ook wel Lefkada genoemd) is met een oppervlakte van 356 km2 ideaal voor wie graag van de ene kust naar de andere wil rijden zonder op meerdere plekken te hoeven verblijven. Én Lefkas is in vele opzichten een typisch Grieks eiland, maar dan wél met eigen karakter. Wist je bijvoorbeeld dat Lefkas door middel van een brug verbonden is aan het vasteland? Of dat Lefkas het meest bergachtige eiland is van de Ionische Eilanden? Het zijn slechts een paar weetjes van dit bijzonder mooie eiland.

Ga zelf op ontdekkingstocht en ontdek meer bijzonderheden van dit eiland. Máár… zorg er wel voor dat je onderstaande bezienswaardigheden op Lefkas niet mist!

De haven van Lefkas-Stad

De moderne jachthaven van Lefkas-Stad is een indrukwekkend stukje vakmanschap. De jachthaven is maar liefst 70.000 m2 groot. Er zijn meer dan 600 (!) aanlegplaatsen voor boten! Botenliefhebbers kijken hier hun ogen uit! Maar je vindt er meer dan luxe jachten (die op zichzelf ook al indrukwekkend zijn om te zien). Shopaholics en foodies kunnen zich hier bijvoorbeeld helemaal uitleven; door de populariteit van de haven hebben veel restaurants en winkels zich gevestigd in de jachthaven.

Bezoek ook zeker andere delen van het centrum van Lefkas-Stad. Deze typisch Griekse hoofdstad heeft allerlei knusse steegjes en straatjes waar je de lokale sfeer kunt proeven. Houd tevens de festivalkalender in de gaten. In de zomer vinden diverse festiviteiten plaats in Lefkas-Stad, waaronder het International Folklore Festival.

Villa Elia, LefkasNabij Lefkas-Stad verblijven? Villa Elia ligt op ca. 10 minuten rijden én biedt een door palmbomen omgeven zwembad waar het vakantiegevoel direct in the pocket is.
must see lefkas: lefkas-stad

Sfeervol, knus en gezellig Agios Nikitas

Een bezoek aan Agios Nikitas mag niet ontbreken! Dit typisch Griekse dorpje, op ca. 15 km van Lefkas-Stad, is bijzonder knus.

Je vindt er fijne zand- en kiezelstranden waar je je kleurtje kunt bijwerken, gezellige steegjes met winkeltjes, restaurants en minimarktjes en prachtige bergen die zich uitstekend lenen voor een stevige of ontspannen wandeling.

Kijk verder dan het centrum, want Agios Nikitas heeft een mooie natuur door haar bossen, valleien en kliffen. Vissersboten kun je er ook spotten!

must see lefkas: agios nikitas

Het pittoreske Meganisi

Een eiland bij een eiland; reis af naar Meganisi. Dit eiland is met een oppervlakte van 20 km2 niet groot. Toch beweert de naam anders; Meganisi betekent vrij vertaald namelijk ‘groot eiland’.

Er zijn drie dorpjes te bezichtigen, Katomeri, Spartochori en Vathy. Stuk voor stuk zijn er authentieke stenen huisjes en smalle steegjes te vinden. In Vathy ligt de haven van Meganisi; om deze reden zijn er dan ook veel zeilers. Dit is overigens ook de haven waar je aankomt wanneer je vanaf bijvoorbeeld Nidri op de boot stapt.

Vergeet niet de zeegrot Papanikolis te bezoeken. Deze grot was in de Tweede Wereldoorlog de schuilplaats van een onderzeeër die een belangrijke rol speelde in de verzetsstrijd tegen de Duitsers. Op Meganisi vind je daarnaast diverse stranden waar je in alle rust kunt sunsncaken.

must see lefkas: meganisi

Nidri watervallen

Van alle badplaatsen op het Griekse eiland is Nidri bij uitstek de populairste. Nidri kenmerkt zich door een fantastische sfeer in de hoofdstraat die gevuld is met winkeltjes waar je lekker kunt rondneuzen. Én je vindt er daarnaast een van de meest bekende bezienswaardigheden van Lefkas, de watervallen van Dimosari (in de volksmond ook wel de watervallen van Nidri genoemd).

Maak een wandeltocht vanaf de rivier richting de bergen tot je bij het hoogste punt aankomt. Hier dendert een mooie waterval naar beneden. Je moet wel goed ter been zijn, want de wandeling kan vrij pittig zijn. Liever wat rustiger aan doen op vakantie? Je kunt de watervallen ook per auto of scooter bereiken.

De beste tijd om de watervallen te bezoeken is in het voorjaar. In de zomer is er door de minieme neerslag kans dat de watervallen droog staat.

Hotel George, LefkasDe gastvrije eigenaresse verwelkomt je met open armen in haar kleinschalige Hotel George. Plons in het zwembad of smul van een heerlijke maaltijd in het restaurant. Dankzij de centrale ligging zijn het strand, de boulevard en de haven binnen handbereik.
must see lefkas: nidri watervallen

Fort van Santa Mavra

Toegegeven: dit fort ligt niet op Lefkas zelf, maar toch wilden we dit pareltje meenemen in het overzicht, omdat het echt nét voor de drijvende brug ligt.

Het Fort van Santa Mavra is gebouwd aan het begin in de 14e eeuw en diende, zoals vele forten, om het eiland te beschermen.

Het kasteel is mede door restauraties nog in goede staat en je kunt er o.a. een kerk bezoeken. Bijzonder aan deze kerk is dat het door de Turkse bezetting ook nog dienst heeft gedaan als moskee.

Ook leuk: tijdens het zomerseizoen wordt het Fort van Santa Mavra ingezet als locatie voor culturele evenementen, zoals concerten.

must see lefkas: fort santa mavra

De monniken van het Faneromenis klooster

Al sinds de 4e eeuw wonen er monniken in het Faneromenis klooster, net buiten Lefkas-Stad. Anno 2017 is het nog steeds het thuis van enkele monniken en daarnaast doet het dienst als religieus centrum. Locals bezoeken het klooster regelmatig voor religieuze ceremonies, zoals dopen.

Het Faneromenis klooster is echter ook toegankelijk voor toeristen. Zo heb je o.a. toegang tot het museum waar manuscripten uit de geschiedenis te bezichtigen zijn. Het pand zal je niet ontgaan, want het klooster heeft een lange toren. Vanaf deze toren heb je een schitterend uitzicht over Lefkas-Stad.

must see lefkas: klooster

Nog meer bezienswaardigheden op Lefkas

Bovenstaande hotspots mogen dan de meest bekende zijn, er zijn meer bezienswaardigheden op Lefkas de moeite waard. We voegen graag nog een kleine selectie toe:

  • Als enige van de Griekse eilanden is Lefkas aan het vasteland verbonden door middel van een drijvende brug. Een tochtje over deze brug hoort eigenlijk wel bij de Lefkas experience. De brug is ca. 70 m lang en kan, wanneer een boot moet passeren, draaien. Bij dit draaien vaart een deel van het wegdek weg om ruimte te bieden voor de schepen.
  • Karia, een dorpje aan de voet van de bergen, staat bekend vanwege traditie van borduren en weven. Dit vakmanschap word er sinds de 19e eeuw van generatie op generatie doorgegeven. Het vindt zijn oorsprong bij Maria Stávraka, die op jonge leeftijd door een ongeluk haar rechterarm kwijtraakte. Omdat borduren en weven daardoor heel moeilijk werd, besloot ze haar eigen systeem op te zetten. Door middel van haar eigen technieken creëerde ze prachtige kunstwerken. Maria werd door velen Maria Koutsochéro genoemd, Grieks voor ‘Maria met één hand’. Het werk van Maria heeft voor veel inspiratie gezorgd. Zo werd er een school opgericht waar meisjes de weefkunst konden leren. Ook werd het Folklore Museum opgericht. Dit museum is vandaag de dag nog te bezoeken. Er worden o.a. bijzondere handwerken tentoongesteld.
  • Kaap Lefkatas, in het zuiden van Lefkas, heeft een rijke geschiedenis en werd al in de oudheid door Homerus beschreven. Destijds prijkte er een tempel op de Kaap, vandaag de dag vind je er een 60 meter hoge vuurtoren. Aan Kaap Lefkatas kleeft een enigszins duistere mythologie. De Griekse godin Aphrodite zou zich vanaf deze klif naar beneden hebben gestort uit puur liefdesverdriet. Er bestaat eenzelfde legende: de Griekse dichteres Sappho zou uit liefde voor veerman Phaon van de klif zijn gesprongen.
  • Zoek je wat rust op Lefkas? Breng dan een bezoekje aan het bergdorpje Katouna. Idyllische straatjes wisselen zich af met huisjes die zijn herbouwd in oude stijl. Door enkele hoge punten heb je daarnaast een prachtig vergezicht over de Ionische Zee. Druk is het in Katouna niet en veel restaurantjes zal je dan ook niet vinden. Mocht je zijn vergeten lunch mee te nemen, dan kan je terecht in het enige restaurant van Katouna. Op het dorpsplein is een typisch Griekse taverne gebouwd waar je jouw honger en dorst kunt stillen.
  • Lefkas biedt prachtige stranden, waaronder Porto Katsiki. We raden je aan om zeker een dagje te gaan strandhoppen langs de mooiste stranden van Lefkas.

En dit is nog maar een kleine greep – maar wel de belangrijkste – uit de vele bezienswaardigheden op Lefkas. Welke staan er bovenaan jouw lijstje?

Op vakantie naar Lefkas?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Must-sees! Deze bezienswaardigheden op Lefkas mag je niet missen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *