bezienswaardigheden Lanzarote

De must-see bezienswaardigheden op Lanzarote

Overweeg jij een vakantie naar Lanzarote of heb je deze misschien al geboekt? En wil je weten wat er – naast ultiem zonnebaden – te beleven valt? We zetten de mooiste bezienswaardigheden van Lanzarote op een rij. Deze mag je wat ons betreft niet missen.

Een vulkaanlandschap, zwarte én witte stranden, wuivende palmbomen: het klinkt als een tropisch vakantieplaatje waar je ver voor moet reizen. Niets in minder waar! Je vindt het op Lanzarote, een eiland op ca. 4,5 uur vliegen vanaf Nederland.

Lanzarote is met een totale oppervlakte van 846 km² het derde grootste eiland van de Canarische Eilanden. Met dank aan het fijne klimaat kun je hier zowel in de zomer als winter rekenen op aangename temperaturen. Ja, zelfs in de winter kun je hier je jas thuislaten!

Naast zon, zee en strand is er ook voor natuur- en cultuurliefhebbers genoeg te doen. Tijd om de belangrijkste bezienswaardigheden op Lanzarote op een rij te zetten zodat je zelf ziet hoe veelzijdig dit eiland is.

Nationaal Park Timanfaya

Bezienswaardigheden Lanzarote: Nationaal Park TimanfayaDe nummer 1 bezienswaardigheid op Lanzarote is zonder twijfel Nationaal Park Timanfaya. Lanzarote kent, net als de andere Canarische eilanden, een vulkanische oorsprong. Dit zie je niet alleen terug in de zwarte stranden, maar ook in dit park. Om deze reden bezoeken jaarlijks zo’n 1,5 miljoen mensen het park.

Wat je kunt verwachten van Nationaal Park Timanfaya? Dit bijzondere natuurgebied, met een vulkanisch landschap dat nog het meest op een maanlandschap lijkt, is ontstaan na een reeks van vulkaanuitbarstingen tussen 1730 en 1736.

Je kunt Nationaal Park Timanfaya overdag per auto bezoeken. Je mag dan doorrijden tot de grote parkeerplaats in het oosten van het park. Onderweg krijg je al een goed zicht op het diverse landschap en de enorme lavavelden. Aangekomen bij de parkeerplaats houdt het op, in elk geval per auto. Je kunt daar overstappen op een touringcar, welke bij de toegangsprijs is inbegrepen. In een half uur tijd maak je kennis met een nog fascinerender landschap. En de aanwezige gids vertelt je alle ins en outs.

Lees meer over Nationaal Park Timanfaya

Je kunt ook georganiseerd op pad. Onze partner GetYourGuide biedt diverse tours aan naar het nationale park. Ook zijn er combi-tours, waarbij je meer bezienswaardigheden op Lanzarote bezoekt op één dag.

De bezienswaardigheden van César Manrique

Lanzarote kent nauwelijks hoogbouw en dat dankt het eiland aan een bijzondere man, César Manrique. César Manrique (1919-1992) was een veelzijdig man; hij was kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur.

Maar bovenal had hij een grote voorliefde voor zijn thuishaven Lanzarote en wilde hij dat de unieke cultuur en natuur op het eiland niet zouden worden aangetast door toerisme. Hij was er o.a. verantwoordelijk voor dat er een belangrijke regel op het eiland kwam; gebouwen mogen niet hoger zijn dan drie verdiepingen. Er zijn over het eiland slechts enkele uitzonderingen gemaakt. En door hem zijn alle huizen wit en zie je kozijnen enkel in de kleuren groen, blauw en bruin.

Bezienswaardigheden Lanzarote: Cesar ManriqueOp het eiland vind je daarnaast enkele must-sees van zijn hand. Dit zijn zonder twijfel niet te missen bezienswaardigheden op Lanzarote. We zetten er enkele voor je op een rij:

  • Een van de meest bekende bezienswaardigheden op Lanzaorte van César Manrique is Mirador del Rio. Dit uitzichtpunt in het noorden van het eiland ligt op een hoogte van 475 meter en biedt o.a. uitzicht op het buureiland La Graciosa.
  • Cueva de Los Verdes is onderdeel van een lange tunnel in het noorden, welke is ontstaan na diverse vulkaanstromen. Een deel van deze tunnel – ca. 1 km aan gangen en grotten – is opengesteld voor publiek. Gedurende een rondleiding van 45-60 minuten vertelt een gids je alles over het ontstaan van de grotten én hij trakteert je nog op een bijzonder fenomeen. Wat dat is? Laat je vooral verrassen!
  • Onderdeel van Cueva de Los Verdes is Jameos del Aqua. In dit onderwatermeer zwemmen kleine albinokreeftjes. Door hun bijzondere witte kleur glinsteren ze haast als munten in het water. Je krijgt haast de verleiding om met ze mee te gaan zwemmen, maar dat is helaas verboden.
  • Benieuwd hoe César Manrique zelf leefde op het eiland? Zijn voormalige woonhuis, Fundacion César Manrique, is te bezoeken. Het bijzondere aan dit huis? Het is gebouwd in en rond een lavagrot.
  • Cactussen zijn een belangrijk onderdeel van het eiland. En dus ontwierp de kunstenaar Jardin de Cactus. Deze cactustuin, in de vorm van een amfitheater, herbergt 1.400 (!) verschillende soorten cactussen.

Lees meer over César Manrique

Oasis Lanz Beach Mate, LanzaroteIn Oasis Lanz Beach Mate kun je genieten van een onbezorgde zonvakantie. Twee zwembaden én kinderbaden, diverse sportfaciliteiten staan hier tot je beschikking. En dan verblijf je ook nog eens op een steenworp afstand van een strand!

Playas de Papagayos

Bezienswaardigheden Lanzarote: Playas del PapagayosOf wij stranden onder bezienswaardigheden scharen? Ja. Zeker als je het over Playas de Papagayos hebt, volgens velen het mooiste strandgebied van het eiland.

Playas del Papagayos is een verzameling strandjes die samen één prachtig natuurgebied vormen. Een deel van de stranden ligt verscholen tussen de kliffen. Geen wind waardoor je badlaken wegwaait! Extra pluspunten krijgt deze verzameling aan stranden doordat ze langzaam in zee aflopen. Ideaal voor families.

De stranden zijn wandelend te bereiken vanaf Playa Blanca. Het is wel een wandeling voor gevorderden. Liever wat rustiger aan? De stranden zijn ook per auto te bereiken. Houd dan wel rekening met een paar euro toegangsgeld. Hiermee worden de stranden onderhouden.

Sandos Papagayo Beach Resort, LanzaroteSandos Papagayo Beach Resort heeft niet alleen een fijne ligging t.o.v. stranden én de boulevard. Je kunt er ook nog eens rekenen op o.a. meerdere zwembaden, diverse restaurants en een uitgebreide all inclusive formule.

La Geria

Bezienswaardigheden Lanzarote, La GeriaJe zou het misschien niet verwachten, maar met dank aan de vulkanische bodem en het warme klimaat wordt er op Lanzarote succesvol wijn verbouwd. Met name in het gebied La Geria, dat net buiten Nationaal Park Timanfaya ligt.

De wijn wordt hier op een heel bijzondere manier verbouwd; in putten met een klein muurtje eromheen zodat de vruchten beschermd worden tegen de wind én zodat er genoeg vocht uit de grond kan worden opgenomen. Dit zorgt voor bijzondere wijnvelden zoals je eigenlijk nergens anders ziet.

Maak zeker kennis met deze wijnen; doordat de wijn in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd kom je deze namelijk niet snel tegen in Nederlandse winkels. Alles wordt lokaal ingezet. Neem niet ‘slechts’ een wijntje bij het diner, maar ga voor een wijnproeverij in een van de bodega’s in het gebied. Dit kan o.a. bij Malvasia en El Grifo. Ook zijn er rondleidingen mogelijk.

Lees meer over La Geria op Lanzarote

Casa de Hilario, LanzaroteWil jij nabij La Geria verblijven, uitkijken over Nationaal Park Timanfaya en overnachten in typisch Canarische stijl? Dan ben je aan het goede adres bij Casa de Hilario. Extra pluspunt: dit kleinschalige landhuis beschikt over een fijn zwembad.

Nóg meer bezienswaardigheden op Lanzarote

Bezienswaardigheden Lanzarote: El Golfo & Lago VerdeAls je denkt dat je met bovenstaande bezienswaardigheden Lanzarote wel hebt gezien, heb je het mis. We hebben nog een mooi rijtje voor je. Aan jou de opgave om te kiezen, al kun je ze natuurlijk ook gewoon allemaal bezoeken.

  • Waar de bekende stranden op Lanzarote uit wit zand bestaan, is El Golfo van een heel ander kaliber. Dit is ook zeker met dank aan het naastgelegen Lago Verde. Door haar groene kleur geeft dit meer een mooi contrast met het zwarte lavastrand.
  • In het stadje Teguise – niet te verwarren met de badplaats Costa Teguise – kun je doordeweeks haast een kogel afschieten. In het weekend is dat wel anders; de zondagsmarkt trekt elk weekend veel locals en toeristen. Zeker een dagje heen gaan!
  • Houd je wel van een pittige wandeling? Dan tippen we Volcàn del Cuervo in Asomada. Er loopt hier zelfs een wandelpad tot aan de binnenkant. En loop ook vooral een rondje om de vulkaan; dit zou de geest zuiveren als we de inwoners mogen geloven.

Welke van deze bezienswaardigheden op Lanzarote wil jij graag bezoeken tijdens jouw vakantie?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “De must-see bezienswaardigheden op Lanzarote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *