Lagos bezienswaardigheden

Dé bezienswaardigheden van Lagos, een parel in de Portugese Algarve

Albufeira mag dan de meest bekende plek in de Algarve zijn, als je het ons vraagt steekt Lagos hier met kop en schouders bovenuit qua charme. Het stadje, dat een stuk westelijker dan Albufeira ligt, wordt gekenmerkt door mooie kerken, geplaveide straatjes en schattige pleintjes. We nemen je mee door stad en vertellen je alles over de bezienswaardigheden in Lagos.

De geschiedenis van Lagos in een vogelvlucht

Lagos is een van de oudere steden in de Algarve; volgens geschriften zou het al gesticht zijn in het jaar 2000 voor Christus. Maar laten we kijken naar de wat recentere geschiedenis.

Waar Lagos tot de 13e eeuw in handen was van de Moren (en Zawaia heette), werd het in dezelfde eeuw heroverd door de Portugese koning Alfons II. De stad bloeide hiermee volledig op. De eerste overdekte slavenmarkt van Europa werd er gevestigd én het werd het centrum voor ontdekkingsreizen in Portugal. Het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder doet hier o.a. aan denken.

Ondanks de rijke geschiedenis van de stad, vind je er weinig herinneringen uit de periodes voor de 18e eeuw. In 1755 werd Lagos namelijk getroffen door een verwoestende aardbeving; slechts een deel van de stad bleef overeind staan. Na een flinke heropbouw was de welvaart en rijkdom, waar Lagos eerder bekend om stond, pas weer in de 19e eeuw enigszins hersteld.

Een kennismaking met het centrum

Lagos bezienswaardighedenJe hoeft geen dagen uit te trekken voor Lagos; het centrum is compact, maar een dag heb je minimaal nodig. Binnen de stadsmuren kun je namelijk wél uren slenteren, verdwalen en je vergapen aan de kleurrijke panden vol prachtige azujelos. Juist, de tegeltjes die je zo vaak terug ziet in de Portugese steden.

De sfeer in Lagos is relaxt te noemen. Je ziet hierin echt nog de hippie-achtergrond terug; in de jaren ’80 reisden grote groepen hippies, maar ook studenten met een Interrail-kaart af naar de stad. Nu vind je er nog altijd barretjes in hippie sfeer en leuke, kleine boetiekjes. Straatkunst zal je ook met grote regelmaat tegenkomen.

Rondom het centrum vind je nog een deel van de stadsmuren, welke tussen 1520 en het einde van de 16e eeuw werden gebouwd. Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht over stad, de baai en het berggebied Serra de Monchique. Het best bewaarde deel vind je aan Avenida dos Descobrimentos. Het is met recht één van de populairste bezienswaardigheden in Lagos!

Kijk eens naar beneden tijdens het wandelen door de stad. Waar de panden versierd zijn met kleurrijke azujelos, zijn de straten versierd met calçada portuguesa, prachtige zwart/witte mozaïeken. Door de maritieme achtergrond van Lagos zal je veel afbeeldingen uit de zeevaart terugzien.

Forte do Pau da Bandeira, hét symbool van Lagos

Lagos bezienswaardigheden: fortEen van de bekendste bezienswaardigheden in Lagos is Forte do Pau da Bandeira, gelegen aan het einde van de lange boulevard en nabij de haven. Het fort, dat gebouwd werd aan het einde van de 17e eeuw, diende ter verdediging van de toegang tot de pier en het oostelijke deel van de stadsmuur.

Hoewel het fort van de buitenkant al een plaatje is om te zien – met haar gracht, de ophaalbrug en de dikke muren – zal je pas ontdekken hoe mooi het werkelijk is als je Forte do Pau da Bandeira binnentreedt. Je vindt hier misschien wel de mooiste kapel van heel de Algarve.

Igreja de Santo António, de mooiste kerk van Lagos

Lagos is rijk aan bijzondere en mooie kerkjes, waarvan Igreja de Santo António er voor ons met kop en schouders bovenuit springt. De oorspronkelijke kerk, gebouwd in 1701, ging verloren bij de eerder genoemde aardbeving en werd in 1769 helemaal opnieuw opgebouwd.

De buitenkant mag dan wat simpel ogen en misschien erger je je zelfs aan het feit dat de klokkentorens ongelijk zijn. Maar binnenin vind je een rijkelijk goud versierd interieur. Let wel op dat je dit niet mag fotograferen, ook niet zonder flits.

Een selectie van de mooiste stranden

bezienswaardigheden Lagos: strandenTijdens een vakantie of dagje in Lagos combineer je stad en strand binnen no time; Lagos beschikt namelijk over een 4 km lang strand, Meia Praia. Dit strand ligt aan de overkant van de Ribeira de Bensafrim, een rivier die dwars door Lagos stroomt. Middels een voetgangersbrug bereik je in ca. 20 minuten het goudgele strand.

Kleiner dan Meia Praia is het misschien wel bekendste strand van de Algarve, Praia Dona Ana. Dit haast pittoreske strandje net buiten Lagos wordt omsloten door hoge bospartijen met groene bomen. Vanaf het strand kijk je uit op één van de meest gefotografeerde plekken van Algarve, de rotsformatie Ponta de Piedade.

Onze populairste hotels in Lagos

In ons aanbod vind je zo’n 20 hotels in Lagos, we maakten een mooie selectie van de favorieten van onze reizigers:

  • Hotel Dom Manuel I Residence is een bijzonder hotel voor koppels die in alle rust willen genieten van al het moois dat Lagos te bieden heeft. Het kleinschalige boutique hotel ligt op een steenworp afstand van het centrum en nabij Praia do Ana, een van de mooiste stranden van de Algarve.
  • Aqualuz Lagos by The Editory is een goed gewaardeerd viersterren complex met een prachtige ligging. De vele faciliteiten, waaronder meerdere zwembaden en een wellnesscentrum, dragen bij aan een zorgeloze zonvakantie.
  • Dom Pedro Lagos ligt aan het strand van Lagos en heeft alle ingrediënten in huis voor een rustige familievakantie. Zo vind je er o.a. een speeltuin, diverse (kinder)zwembaden en een gamesroom.

Niet te missen in de omgeving

Bezienswaardigheden Lagos: CarvoeiroOmdat het stadscentrum niet enorm groot is, raden we je aan om – als je verblijft in Lagos zelf – ook de omgeving te ontdekken. Er zijn genoeg mogelijkheden:

  • Vanaf de haven heb je de mogelijkheid om diverse boottripjes in de omgeving te maken. Er worden dolfijnentochten aangeboden en je kunt de vele grotten, die zich in de loop der jaren in de rotsen langs de kost hebben gevormd, vanaf het water bewonderen. Ook zijn er traditionele houten boten die zeil- en vistochtjes aanbieden.
  • Misschien zegt de naam Ponte da Piedade je niet direct wat, maar als je er staat, weet je precies waar we het over hebben; het is de bekende rotsformatie die je op alle folders en websites (ja, ook bij ons!) ziet terugkomen als het over de Algarve gaat. Je kunt dit bijzondere stukje Algarve lopend bereiken vanuit Lagos.
  • Heb je een auto tot je beschikking, maak dan zeker een rondtour langs de kust van de Algarve. De bruisende badplaats Albufeira is een aanrader, maar ook het kleine vissersdorpje Carvoeiro. Nergens in de Algarve eet je lekkerdere vis dan hier!

Hebben we jou overtuigd van een vakantie in Lagos? Bekijk ons volledige aanbod.

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *