Bezienswaardigheden Istrië

Roadtripping! De must-see bezienswaardigheden van Istrië

Waarom wij fan zijn van Istrië? Met dank aan de relatief kleine oppervlakte kan je met een (huur)auto vanuit één hotel alle hoogtepunten van de Kroatische regio ontdekken. Goedkoper dan excursies én een stuk meer vrijheid. En dus reizen we nu alvast – voor je gaat vertrekken – virtueel met je af naar de zonnige bestemmingen. Dit zijn namelijk dé must-see bezienswaardigheden van Istrië.

Istrië in een notendop

Mocht je nog niet zo bekend zijn met Kroatië, dan gaat er misschien ook geen belletje rinkelen bij het horen van de naam Istrië. Tijd om daar verandering in te brengen!

Istrië is een van de populairste regio’s van Kroatië. Dit heeft het met name te danken aan de veelzijdigheid. Je vindt er mooie badplaatsen, kleurrijke havenstadjes, prachtige stranden, een groene natuur en helderblauw water. Om maar een paar voorbeelden te noemen!

Tijd om de highlights en must-see bezienswaardigheden op een rij te zetten. Mocht je daarna nog niet weten waar je wilt verblijven, check dan even dit artikel. Hierin zetten we de belangrijkste plaatsen voor je op een rij.

Het amfitheater van Pula

Bezienswaardigheden Istrië: amfitheater PulaMet dank aan de lange geschiedenis – de stad stamt uit de Romeinse tijd – vind je flink wat archeologische vondsten en bijzondere gebouwen in Pula. Het hoogtepunt is zonder twijfel het amfitheater.

Je vindt dit indrukwekkende amfitheater middenin de stad, nabij de haven. Het gebouw is ca. 132 meter lang en 105 meter diep. En alleen de arena is ook al ca. 68 bij 41 meter.

Om er nog een paar cijfers bovenop te gooien; er staan vier torens op het gebouw, op de onderste twee verdiepingen vind je 72 arcades, de bovenste ring heeft 64 rechthoekige openingen en vroeger waren er maar liefst 15 toegangspoorten.

Een gebouw van formaat dus! In vroegere jaren bood het plaats aan zo’n 23.000 toeschouwers. Die allemaal toekijken hoe gladiatoren elkaar te lijf gingen. De bloederige gevechten zijn al even verleden tijd, maar het amfitheater is wel opengesteld voor publiek. Onder leiding van een gids kom je alles te weten over de geschiedenis. In de zomermaanden worden er ook regelmatig concerten, operavoorstellingen en evenementen ondergebracht.

De Euphrasius Basiliek in Porec

Bezienswaardigheden Istrië: Euphrasius BasiliekMet een geschiedenis die al meer dan 2.000 jaar terug gaat, is Porec een van de oudste steden van Kroatië. Alleen al daarom is het fantastisch om door het historische centrum te lopen; het ene mooie gebouw wordt afgewisseld door een ander mooi gebouw. Want er is nog enorm veel intact!

Een van de mooiste gebouwen – en daarmee een must see bezienswaardigheid in Istrië – is de Euphrasius Basiliek, die welverdiend een plekje heeft op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De combinatie van de Byzantijnse stijl en de vele mozaïeken waar de basiliek van is voorzien, maken het tot een plaatje. En als je dan ook nog de klim van de klokkentoren aandurft, krijg je er ook nog eens een geweldig uitzicht over de stad en de haven bij. Sneakers aan dus!

Bezienswaardigheden Istrië: Porec, BO Hotel PalazzoOp slechts enkele minuten lopen van de basiliek vind je het luxe en stijlvolle BO Hotel Palazzo. Geniet in dit klassieke hotel van o.a. vriendelijk personeel, een zwembad, een toprestaurant en – wat is vakantie zonder wijn? – een gezellige wijnbar.

Cape Kamenjak

Bezienswaardigheden Istrië: Cape KamenjakOp ca. 45 minuten rijden van Medulin vind je Cape Kamenjak, het meest zuidelijke puntje van heel Istrië.

Alleen de afmetingen zijn al indrukwekkend; de kaap is maar liefst 3.400 meter lang en heeft een variabele breedte van 500 tot 1.600 meter. Je vindt er baaien gekenmerkt door rotsen en kliffen, mooie stranden, een veelzijdige natuur en enkele onbewoonde eilanden voor de kust.

De ideale manier om Cape Kamenjak te ontdekken, is per fiets. Het is een gemakkelijk tocht en doordat je helemaal bevangen zult worden door je omgeving, ben je voor je het weet aan het einde van de route. Je kan ook een groot deel van het gebied te voet bezoeken. En pluspunt: wandelend en fietsend heb je gratis toegang tot het natuurgebied!

Mondaine Opatija

Bezienswaardigheden Istrië: OpatijaWaar welgestelde Kroaten vroeger hun vakantie doorbrachten? In het mondaine Opatija. De stad in het noordoosten van Istrië mag inmiddels vooral een fijne badplaats zijn, de allure van toen is zeker nog niet verdwenen.

Hoe ze deze allure hebben weten vast te houden? Door het straatbeeld intact te houden. Je vindt er nog steeds eindeloos veel barokke gebouwen en prachtige 19e-eeuwse villa’s. Tel daar de mogelijkheid om te flaneren over de 12 kilometer lange wandelpromenade aan de kust bij op en het ideale dagtripje is binnen handbereik.

BHotel Palace Bellevue, KroatiëHotel Palace Bellevue is een combinatie van de 19e-eeuwse allure van Opatija en moderne comfort. Het bevindt zich aan de rand van het centrum, waardoor je een prachtig uitzicht over de Adriatische zee hebt vanaf het luxe hotel.

Nationaal Park Brijuni

Bezienswaardigheden Istrië: BrijuniVoor de kust bij Pula vind je Nationaal Park Brijuni. Het is een bijzonder park, want je kan alleen alles zien als je gaat eilandhoppen. Het bestaat namelijk uit twaalf kleine en twee grote eilanden, samen goed voor een oppervlakte van ca. 2.700 hectare.

Wat de eilanden jou bieden als vakantieganger? Je vindt er o.a. de restanten van een Romeinse Villa uit de 1e eeuw v.Chr. en een safaripark. Ook kun je er tijdens een excursie rondfietsen of een tour langs alle archeologische locaties boeken.

Extra bijzonder is The Path of Good Vibrations. Dit fiets- en wandelpad leidt je langs prachtige uitzichtpunten, met maar één doel: zorgen dat je ontsnapt aan de hedendaagse hectiek. Wij denken dat dat wel zal lukken!

Nog meer bijzondere bezienswaardigheden in Istrië

  • Jama Grotta Baredine is de eerste grot in Istrië die werd opengesteld voor publiek. Samen met een gids kun je 60 meter onder de grond afdalen. Je komt oog in oog te staan met prachtige stalagmieten en stalactieten. De gids vertelt je leuke weetjes over de grot en neemt je mee in de geschiedenis.
  • De naam Limfjord is feitelijk misleidend; een fjord wordt gevormd door een gletsjer en dat is hier zeker niet aan de orde. Toch is Limfjord een must see. Deze bezienswaardigheid in Istrië is een prachtig stukje natuur dat ooit de grens vormde tussen de Romeinse provincies Dalmatië en Italië.
  • Wil je kennismaken met een van de mooiste stranden van Istrië? Voor de kust bij Rovinj vind je Crveni Otok (ook wel het Rode Eiland genoemd). Neem je bikini maar vast mee, want aan het strand van dit eiland is het zalig toeven!

Wil jij een rondje doen langs al deze mooie bezienswaardigheden in Istrië? Bekijk ons voordelig aanbod & pak jouw koffer.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Roadtripping! De must-see bezienswaardigheden van Istrië

  1. Kroatië is en blijft zo mooi. Eén keer met een bus geweest (toen nog Yoegoslavië dat moet zo ongeveer in 1982 zijn geweest). In de afgelopen 10 jaar nog 2 keer met de auto geweest. Ik blijf het zowat het mooiste stukje van het Europese vasteland vinden.

  2. De natuur, de stranden, de vele eilanden , de historische gebouwen, de parken, het eten, shoppen ; het is en blijft zo mooi. Het enige nadeel is dat de bevolking weinig andere talen spreekt en hun Slavisch kun je niet veel van maken. Heel goed om met de auto te doen. De afstand valt mee. Het land met zijn mooie vergezichten en zeker de Dalmatische kust / Istrië zijn uitermate geschikt om met de auto te doen. Ik ben er 1 keer met een bus en 2 keer met de auto geweest. ZO MOOI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *