Auto huren Turkije

Ontdek zonnig Turkije per huurauto

Denk je bij een zonvakantie in Turkije met name aan een week of twee weken all inclusive genieten op je luxe resort? Niet doen! Het land herbergt heel veel mooie plekken die je d.m.v. excursies, of nog beter per huurauto, kunt ontdekken. We nemen je mee langs de mooiste plekken die je kunt bereiken vanuit de bekende badplaatsen.

Excursies vs autohuur in Turkije

Als je geen rijbewijs hebt of het liefst georganiseerd op pad gaat, zijn excursies ideaal. Maar voor mensen die het liefst op eigen houtje op pad gaan, is een huurauto ideaal én het kan ook nog eens voordeliger uitpakken.

Een gemiddelde excursie kost je zo’n € 50,- p.p. voor een halve dag. Huur je begin juli een week een auto in bijv. Side voor ca. € 300,-. Als je meerdere dagen met meer personen op pad wilt, kan dit zomaar eens goedkoper uitvallen. En; je bespaart jezelf ook de kosten van een taxi of dolmus mocht jouw hotel wat verder van de badplaats af liggen.

Bijkomend voordeel? Er is een reisleider die op zijn klokje tikt als het tijd is om naar de volgende bezienswaardigheid te gaan. Je bepaalt zelf hoe lang je bij een bezienswaardigheid blijft en wanneer het tijd is om te vertrekken.

Zijn de Turkse wegen veilig?

Auto huren TurkijeJa! In de bekende Turkse regio’s, zoals de Turkse Rivièra en de Lycische kust, zijn de wegen goed onderhouden en kennen ze een duidelijke bewegwijzering.

In de berggebieden dien je rekening te houden met haarspeldbochten waar je net wat meer concentratie voor nodig hebt, maar dat moet je er zeker niet van weerhouden om van het mooie uitzicht te genieten.

Zorg wel altijd voor een volle tank en een goede wegenkaart óf huur navigatie bij. Zo weet je zeker dat je niet zult verdwalen en aan het einde van de dag gewoon weer je hotel binnenloopt.

De leukste dagtripjes vanuit Side

  • Op ca. een half uur vanaf Side (en ruim een uur vanuit Alanya) vind je Manavgat. Niet alleen de stad is bijzonder, maar ook de omgeving rondom de rivier de Manavgat. Hier vind je o.a. de indrukwekkende Green Canyon, een stuwmeer met – zoals de naam al doet vermoeden – heldergroen water. En nabij de stad vind je een mooie waterval.
  • De antieke stad Pergos bereik je in ca. een uur rijden vanaf Side. De stad, die voor het eerst rond 1.500 voor Christus werd bewoond, vind je nog ruïnes van een weg vol lange pilaren, een marmeren straat, publieke baden, een markt, stadion en het amfitheater.
  • Een andere antieke stad die je eenvoudig vanuit Side kunt bezoeken, is Aspendos. Hier vind je misschien wel het meest indrukwekkende amfitheater van de Turkse kust. Het werd gebouwd in de 2e eeuw en bood plaats aan maar liefst 15.000 mensen. In de zomer worden er nog steeds concerten en voorstellingen gegeven.
  • Het Taurusgebergte, dat zich ten noorden van Side bevindt, biedt genoeg mogelijkheden voor een dagje natuur. Houd je van watersporten, rijd dan naar het Kuprülü National Park. Hier kunnen zowel beginners als gevorderden raften.

De leukste dagtripjes vanuit Alanya

Auto huren Turkije AlanyaAlanya en Side liggen hemelsbreed ca. een uur rijden bij elkaar vandaan. Hierdoor kun je bovenstaande bezienswaardigheden veelal ook bezoeken als je in Alanya verblijft. Maar er is meer…

  • Veel hotels liggen net buiten Alanya, bijvoorbeeld in Avsallar. Met een huurauto ben je niet afhankelijk van dolmussen of taxi’s en kun je met grote regelmaat naar de stad. Waag dan in elk geval de tocht naar het Kasteel van Alanya, welke hoog boven de stad ligt. Onderweg geniet je vanaf diverse punten van een geweldig uitzicht en je kunt eten bij diverse lokale restaurantjes.
  • Hoewel de Damlatas grotten de meest bekende grotten van Alanya zijn, raden wij een bezoek aan de Dim grot aan. Deze grot, op ca. 12 km ten oosten van de stad, is ca. een miljoen jaar oud en herbergt prachtige stalactieten en een betoverend meer.
  • Ga een dagje naar Side! Het is een van de meest historievolle badplaatsen die de Turkse Rivièra herbergt. Bezoek de gezellige haven, slenter door de hoofdstraat én bezoek de vele ruïnes die de stad herbergt. De Tempel van Apollo en Athene is de meest bekende.
  • Op ca. 40 minuten rijden van Alanya ligt Alarahan. In deze plaats vind je, op een zeer steile rots met een geweldige uitzicht, de burcht die ooit bedoelt was om de stad tegen vijanden te beschermen. Houd er rekening mee dat het laatste stuk alleen te bereiken is via tunnels door de rots. Trek hier ca. 45 minuten voor uit. Ook de karavanserai, gebouwd in de 13e eeuw, is een aanrader om te bezichtigen.

De leukste dagtripjes vanuit Antalya

Antalya ligt op ca. een uur rijden vanaf Side. Eerder genoemde dagtripjes vanuit deze badplaats (zoals het Taurusgebergten, het Kuprülü National Park en Pergos) zijn ook vanaf Antalya goed bereikbaar. Overweeg daarnaast een van de onderstaande opties:

  • Op ca. een uurtje rijden vanuit het bruisende Antalya vind je de ruïnes van Termessos. Op een hoogte van 1.050 meter vind je restanten van o.a. een theater, waterpuuten en tempels. Houd er rekening mee dat je de laatste kilometers naar de stad te voet moet afleggen; geen straf, de natuur is geweldig!
  • In Kurşunlu National Park vind je de gelijknamige watervallen. De natuur is hier prachtig en op warme dagen is het hier met dank aan de schaduw nog steeds fijn vertoeven. Je vindt het park op ca. een half uur rijden vanaf Antalya.

De leukste dagtrips vanaf Kusadasi

Auto huren Turkije: KusadasiVerblijf jij in Kusadasi én ben je van plan een auto te huren? De eerste bezienswaardigheid die je echt moet bezoeken is Efeze. Deze antieke stad op ca. 20 km ten noorden van Kusadasi is één van de best bewaarde steden uit de klassieke oudheid van de westerse wereld.

Je vindt er ruïnes van o.a. een immense bibliotheek, een groot theater en de tempel van Hadrianus. Stuk voor stuk vertellen ze een deel van de 3.500 jaar lange geschiedenis. Het meest kom je te weten als Efeze onder begeleiding van een gids bewondert. De gebouwen komen dan echt tot leven.

Andere mogelijkheden vanuit Kusadasi?

  • Op ca. een uur rijden vanaf de badplaats aan de westkust vind je het Bafa meer. Deze omgeving is een aanrader voor vogelliefhebbers; je vindt er meer dan 220 verschillende vogelsoorten. En het omliggende berggebied herbergt diverse kloosterruïnes. Ook Kapikiri is een aanrader; dit dorp is gebouwd op de resten van de antieke stad Herakleia. Tour een dag rond het meer en laat je voor de rest vooral verrassen!
  • De antieke steden Priene, Milete en Didyma zijn kleiner dan Efeze, maar zeker de moeite waard. Per auto kun je ze gezamenlijk op één dag combineren. Bewonder de ruïnes van voormalige tempels, theaters en gigantische zuilen.
  • Sirince, dat letterlijk ‘mooi’ betekent, is een klein, maar bijzonder dorpje op 600 m hoogte. Vroeger werd het dorp bewust Cirkence (lelijk) genoemd; ze wilden zo toeristen vermijden en de schoonheid geheim houden. Mislukt! Bewonder de Turks-Griekse gebouwen en maak kennis met de fruitwijnen die hier geproduceerd worden.

Ben jij om en wil je een auto huren tijdens jouw verblijf in Turkije? We hebben een samenwerking met Sunny Cars. Ze zijn betrouwbaar, hebben goede tarieven én je komt niet voor extra (verzekering)kosten te staan. Direct bij boeking kun je jouw huurauto bijboeken. Wel zo handig!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Ontdek zonnig Turkije per huurauto

  1. Mijn vrouw en ik komen al jaren in Turkije met heel gastvrije bewonersparticipatie. Een aanrader: blijf niet bij je hotel of resort, maar ga het
    mooie Turkije ontdekken. Het is zo de moeite waard!

  2. yep, vanuit icmeler/marmaris met een huurauto door en over de baaien. naar de markt in mugla door de gebergte trekken. Je weet echt niet wat je ziet en hoe vriendelijk de mensen zijn. Een echte aanrader om eens het strand te verruilen voor een huurauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *