Alternatieve zonvakantie

Alternatieve zonvakantie; weg van de drukte!

Heb je geen zin om samen met duizenden Nederlanders aan de Spaanse of Turkse stranden te liggen en heb je de bekende Griekse eilanden wel gezien? Er zijn meer leuke, onontdekte zonbestemmingen die aanzienlijk minder toeristen trekken. Wij zetten de leukste alternatieve zonvakanties op een rij. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Malta

Onze favoriete bestemming voor een alternatieve zonvakantie is Malta. Deze eilandengroep in de Middellandse Zee bestaat uit drie eilanden; Gozo, Comino en Malta. Wil je écht een vakantie buiten de gebaande paden? Dan is het slechts 6,7 km² grote Gozo een aanrader. We zoomen hier verder in op het hoofdeiland Malta.

Wat je kunt verwachten van Malta? Het is misschien wel een van de meest veelzijdige Europese eilanden met een handjevol stranden, een flinke dosis cultuur (tot ruim 7.000 jaar terug!) en prachtige natuur.

Tijdens een vakantie op Malta kun je veel zien en doen; het eiland is lekker compact. De hoofdstad Valletta is het culturele hoogtepunt dankzij de middeleeuwse sfeer en diverse bezienswaardigheden. Een diepe duik in de geschiedenis? Ga op ontdekkingstocht en spot megalithische tempels! Een dagtripje naar Comino en haar prachtige Blue Lagoon is een echte must-do.

Pergola Hotel & Spa, MaltaBij Pergola Hotel & Spa ben je verzekerd van een ontspannen zonvakantie. Het hotel beschikt over o.a. drie zwembaden en een zonneterras. Vanaf deze laatste geniet je van een schitterend uitzicht over de baai.
Alternatieve zonvakantie - Malta

Skiathos (Griekenland)

Kreta, Rhodos en Kos ken je waarschijnlijk wel, maar heb je wel eens gehoord van Skiathos? Op dit kleine Griekse eilandje geen massatoerisme en mega hotels, maar schilderachtige dorpjes, idyllische baaitjes en langgerekte stranden. Skiathos is trouwens ook verrassend hip, in het verleden kwamen de internationale jetset en rijke Grieken er graag. Je vindt daarom nog tal van gezellige barretjes en hippe loungebars.

De prachtige stranden zijn een hoogtepunt van Skiathos. Je hebt de keuze uit meer dan 50 exemplaren, waar je op sommige plekken het strand helemaal voor jezelf hebt. Lalaria is bijvoorbeeld enkel per boot te bereiken, op Agia Eleni kun je rekenen op loungemuziek en adembenemende zonsondergangen en tot slot is het water van Kanapitsa helderblauw. Strandhoppen tijdens een vakantie op Skiathos? Huur een auto of bootje.

Griekser dan Skiathos-Stad wordt het niet! De smalle straatjes in het oude deel herbergen typisch witblauwe Griekse huisjes en gezellige tavernes. Maak ook zeker een boottochtje naar het schiereilandje Boutzi waar je een oud fort vindt en beklim de heuvel naar de Agios Nikolaos kerk voor een schitterend uitzicht op de stad.

Alternatieve zonvakantie: Skiathos, Atrium Hotel SkiathosBij de bouw van Atrium Hotel Skiathos hebben de eigenaren zich laten inspireren door een Grieks klooster én de natuur. Dit zorgt voor een karakteristiek geheel, zonder dat je hoeft in te leveren op luxe en faciliteiten
Alternatieve zonvakantie - Skiathos

Montenegro

Montenegro blijft nog steeds een beetje een underdog. Waarom is ons een raadsel. Want bijna nergens anders in Europa vind je op een relatief klein oppervlakte zoveel veelzijdigheid! Fijne zandstranden worden afgewisseld met historische stadjes en – daar dankt het land haar naam aan, Montenegro betekent zwarte bergen – indrukwekkende berggebieden.

Als je de stadjes en bergen even laat varen en inzoomt op Montenegro als zonbestemming, zal je niet teleurgesteld worden. Het land heeft een mediterraan klimaat, beschikt over een kustlijn van bijna 300 km en herbergt meer dan 100 stranden. De belangrijkste badplaats is Budva, een bruisende stad aan de Adriatische Zee. In de omgeving heb je de keuze uit grote baaien met zandstranden. Extra bijzonder; je vindt er twee roze gekleurde stranden en dankzij de oude stadskern wordt het ook wel mini-Dubrovnik genoemd.

Naast strandhangen ook cultuur snuiven of de natuur intrekken? Het kan in Montenegro! Het meer van Skadar is een van de grootste meren van heel de Balkan en het stadje Kotor staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Alternatieve zonvakantie; Montenegro, Hotel CastellastvaWow, hier wil je wel een weekje verblijven! Hotel Castellastva is onlangs gerenoveerd en omgetoverd tot een modern en sfeervol geheel met een Italiaans tintje. Het zandstrand ligt op ca. 350 m en in 20 minuten rijden ben je in Budva.
Alternatieve zonvakantie - Montenegro

Alaçati (Turkije)

De Turkse badplaatsen Side, Alanya, Marmaris en Bodrum trekken jaarlijks talloze toeristen. Dat geldt in veel mindere mate voor Alaçati. Dit kleinschalige en gemoedelijke plaatsje ligt aan de Noord-Egeïsche Kust en kent pas sinds 2001 echt toerisme. Pas toen werd het eerste hotel gebouwd. Daarvoor kwamen kite- en windsurfliefhebbers er al wel graag vanwege de gunstige wind.

Het straatbeeld van Alaçati doet lieflijk aan met haar oude stenen huizen, gekleurde kozijnen en bloemenstruiken. Deze gebouwen herbergen leuke winkeltjes, gezellige tavernes en charmante boutique hotels. Sla zeker de buurt Haci Memis Mahallesi, de windmolens en de wekelijkse mark niet over.

En strand? Alaçati beschikt over een langgerekt zandstrand waar ligbedden en parasol te huur zijn. Actievelingen wagen zich aan kite- en windsurfen. Een heerlijk, veelzijdige zonvakantie!

Lees meer over gemoedelijk en kleinschalig Alaçati

Viento Hotel Alacati, TurkijeViento Hotel Alacati is een parel in ons aanbod. Even los van dat je alleen al op de foto’s wel verliefd moet worden, lever je er ondanks de kleinschaligheid niet op in qua comfort. Het biedt een fijn zwembad en in het restaurant draait het om de lokale keuken.

Alternatieve zonvakantie - Alaçati

Nog meer alternatieve zonvakanties

Onze inspiratie voor alternatieve zonvakanties is nog eindeloos, er zijn simpelweg zoveel mooie, relatief onontdekte plekjes in Europa! We hebben daarom nog wat bonus-tips voor je:

  • Hoewel het toerisme de laatste jaren flink is toegenomen, staat Macedonië nog steeds niet in de toplijstjes qua boekingsaantallen. Gek vinden wij. Je kunt er namelijk rekenen op prachtige natuur én strand rondom het Meer van Ohrid, een flinke dosis cultuur in de stadjes rondom, fijne temperaturen en betaalbare accommodaties. Ook niet onbelangrijk!
  • Collega Laura kwam onlangs verliefd terug van Karpathos. Dit Griekse eiland is een stuk minder populair dan buureilanden Rhodos en Kreta, maar wél minstens zo mooi. Relax op het witte Apella Beach, ontdek de lokale geschiedenis in Olympos, snuif cultuur in Karpathos-Stad, verdwaal tussen de witte huisjes in Menetes en smul van al het lekkers in de uitstekende restaurants. Klinkt als een heerlijke vakantie toch?
  • Cyprus is de laatste jaren uitgegroeid tot populaire zonbestemming. Vanwege de populariteit is het niet echt meer een alternatieve zonvakantiebestemming te noemen. Dat geldt wél voor Noord-Cyprus. Dit onontdekte deel van het eiland herbergt prachtige natuur, rijke cultuur en kleinschalige badplaatsen. Tot rust komen is hier geen opgave!
  • Een strandvakantie in Portugal? De meeste vakantiegangers trekken daarvoor naar de zuidelijke Algarve. Maar wist je dat ook de Costa Verde prachtige zandstranden biedt én een stuk rustiger is? In de zomermaanden stijgt het kwik gemakkelijk naar ca. 30 °C en is het relatief koele zeewater een fijne afkoeling. Leuke steden om te bezoeken zijn o.a. Porto, Braga en Guimarães.

Nog meer inspiratie? De leukste steden in Noord-Portugal

Alternatieve zonvakantie: Costa Verde, Hotel Suave MarOp ca. 50 km ten noorden van Porto ligt Hotel Suave Mar. Het gemoedelijke hotel beschikt over een zwembad, comfortabele kamers en een tennisbaan. Het lange zandstrand ligt op steenworp afstand.

Wat is jouw tip voor een alternatieve zonvakantie?

Op zoek naar meer bestemmingen voor een zonvakantie?
Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

One thought on “Alternatieve zonvakantie; weg van de drukte!

  1. Op Skiathos kun je vele wandelingen maken. De wandelingen zijn in een boekje verzameld. Ze zijn bewegwijzerd en te koop bij de boekenwinkel in Skiathos-stad.
    De bus rijdt zeer frequent langs alle stranden. Op de terugweg van het strand zijn we zelfs met een motorboot terug gevaren naar de haven van Skiathos-stad. Daar is het heerlijk vertoeven met talrijke pleintjes en steegjes waar de tavernas gelegen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *