Eiffeltoren Parijs

Op grote hoogte! Alles wat je moet weten over de Eiffeltoren

Een stedentrip naar Parijs is niet compleet zonder een bezoek aan de Eiffeltoren! Met meer dan zes miljoen bezoekers per jaar is de toren aan rivier de Seine het meest bezochte monument ter wereld. Door sommigen wordt de Eiffeltoren zelfs gezien als een onofficieel wereldwonder. Wij vertellen je alles over hét symbool van Parijs!

Een kijkje in de geschiedenis

Eiffeltoren Parijs, liftDe Eiffeltoren is gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling in 1889 en werd ontworpen door twee ingenieurs die werkten voor Gustave Eiffel. De toren was zeker een succes tijdens de tentoonstelling en trok veel bezoekers; mensen konden niet wachten om de toren te beklimmen en Parijs van grote hoogte te bewonderen. Toentertijd waren er traptreden tot aan de bovenste verdieping, dus het was een flinke klim om naar boven te gaan. Tegenwoordig is de hoogste verdieping alleen te bereiken per lift.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om de toren na 20 jaar af te breken. Dit vonden de inwoners van Parijs prima; voor velen van hen was de toren een doorn in het oog. Maar omdat de Eiffeltoren zo hoog was, werd er besloten om het te gebruiken als radioantenne.

De Eiffeltoren is 324 meter hoog, als je de antenne op de top meerekent. Zonder de antenne heeft de toren een hoogte van 317 meter. Bijzonder is dat de Eiffeltoren bij warm weer 18 tot 20 centimeter langer is dan wanneer het koud is.

Een populaire trekpleister

Pas echt populair werd de Eiffeltoren na de volgende wereldtentoonstelling, in 1900. In de jaren die daarop volgden, waren er nog steeds plannen om de toren af te breken. En tijdens de Eerste- en Tweede Wereldoorlog sloot de Eiffeltoren haar deuren.

Het was pas tijdens de jaren ’60, toen het internationale toerisme een grote groei doormaakte, dat de toren weer een populaire publiekstrekker werd. Tegenwoordig is de Eiffeltoren hét symbool van Parijs en is de toren niet weg te denken uit de Franse stad!

Eiffeltoren Parijs, Hotel Victor HugoOp zoek naar de ideale uitvalsbasis voor een stedentrip in Parijs en wil je op loopafstand van de Eiffeltoren verblijven? Boek dan een vakantie naar Hotel Victor Hugo. Gratis WiFi en een ontbijtrestaurant staan hier tot je beschikking.

De drie verdiepingen

Eiffeltoren Parijs, uitzichtDe Eiffeltoren bestaat uit drie verdiepingen, met elk hun eigen karakter. Vanaf elke etage geniet je van een mooi uitzicht over Parijs. De eerste- en tweede verdieping kun je per trap of lift bereiken. Een bezoek aan de derde verdieping is enkel mogelijk door in de lift te stappen.

Vanaf de eerste verdieping kijk je uit op de tuinen rond de toren en diverse Parijse monumenten. Aan de buitenkant staan 72 namen geschreven van o.a. wetenschappers en ingenieurs uit de 18e en 19e eeuw. Binnen kun je meer leren over de geschiedenis van de Eiffeltoren door een filmpje en diverse foto’s te bekijken.

Ga iets hoger, naar de tweede verdieping, om te genieten van een mooi uitzicht over Parijs. Van alle verdiepingen kun je vanaf hier de gebouwen in Parijs het duidelijkst zien. Vergeet je selfiestick niet! De vloer bestaat uit glas, waardoor je naar beneden kunt kijken. Wil je jouw bezoek aan de Eiffeltoren helemaal uniek maken? Reserveer dan een plekje in het restaurant op de tweede verdieping, dat met een Michelinster bekroond is. Vanuit het restaurant kijk je uit over de structuur van de toren én Parijs. Een romantisch diner is gegarandeerd!

De derde verdieping is met recht spectaculair te noemen. De lift naar boven schiet omhoog, waardoor je gegarandeerd dat achtbaan-gevoel in je buik krijgt. Via een trappetje kom je vervolgens op het buitenplatform, dat door sommigen ook wel eens de vierde verdieping wordt genoemd. Hier kun je in een kamertje kijken, die overkomt alsof het het kantoor van Eiffel was. Dit is echter niet zo; hier werd in 1910 een meteorologisch onderzoek gedaan. Bijzonder om te zien! Maar het meest unieke van deze verdieping is natuurlijk het uitzicht.

De trappen van de Eiffeltoren tellen 1.665 treden. Trek je sneakers dus maar aan als je ervoor kiest om te gaan lopen, want het is een flinke klim. Heb je meteen jouw workout gehad!

Een waanzinnige lichtshow

Eiffeltoren Parijs, avondDe Eiffeltoren is zowel overdag als ’s avonds geopend. Je kunt er dus voor kiezen om Parijs by day of by night te bewonderen!

Als je besluit om de toren niet van binnen te bezoeken, is het een aanrader om ’s avonds naar deze trekpleister te gaan. Om 22.00 uur om precies te zijn. Op dat tijdstip wordt te Eiffeltoren namelijk verlicht. Flikkerende lampjes, laserstralen en zoeklichten worden aangezet, waardoor de toren haast lijkt te glitteren. Je krijgt gegarandeerd een wow-gevoel! Dit werd trouwens voor het eerst gedaan op Oudejaarsavond 2000. Het beviel zo goed, dat er vervolgens voor gekozen is om dit elke avond te doen. Romantiek ten top!

Eiffeltoren Parijs, Novotel Paris Centre Eiffel TowerWil je ’s avonds niet al te ver lopen om jouw hotel te bereiken? Nabij de Eiffeltoren ligt Novotel Paris Centre Eiffel Tower. Het hotel beschikt over een binnenzwembad en ontbijtrestaurant. Dat is lekker wakker worden!

Kun jij niet wachten om de Eiffeltoren van dichtbij te bekijken? Bekijk dan snel ons volledige aanbod en boek jouw stedentrip naar Parijs!

Over de auteur

Emma

Emma heeft een passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met haar blogartikelen wil ze jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *