Vaticaanstad Rome

Vaticaanstad in Rome; cultuurwalhalla op slechts 0,5 km²

Het enige land ter wereld dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat? Vaticaanstad. Hoewel land…? We kunnen beter zeggen landje. Het heeft een oppervlakte van nog geen 0,5 km². Hiermee is het de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. En toch is er enorm veel te zien tijdens een stedentrip in Rome!

Is Vaticaanstad een land?

Het is een van de meest gestelde vragen over Vaticaanstad en stiekem hebben we hem hierboven al beantwoord. Ja! Hoewel de naam doet vermoeden dat het een stad is en het ook nog eens geografisch gezien in Rome ligt (of eigenlijk door Rome wordt ontsloten) is het een volledige onafhankelijk land. En dat is het al sinds 1929!

Het landje heeft een oppervlakte van nog geen 0,5 km². Klein, maar wel drukbevolkt; er zijn 1.000 inwoners in Vaticaanstad. Het gros daarvan bestaat uit geestelijken, priesters en zusters. De bekendste inwoner is de paus. Hij runt vanuit Vaticaanstad de Rooms-Katholieke Kerk.

Op zondag in Rome? Dan is Vaticaanstad helemaal een belevenis om naar toe te gaan. Indien de paus dan in Vaticaanstad aanwezig is, geeft hij om 12 uur ’s middags iedereen het zegen vanuit het raam van zijn werkkamer.

Wat kan je verwachten van een bezoek aan Vaticaanstad?

Vaticaanstad Rome, Sint-Pietersbasiliek Wie een bezoek aan Vaticaanstad brengt, heeft een lange dag voor zich liggen; hoe klein het dwergstaatje ook mag zijn, er zijn flink wat bezienswaardigheden te spotten. De meest bekende is de Sint-Pietersbasiliek, die tot aan 1989 de grootste kerk ter wereld was.

De kerk (aan het gelijknamige Sint-Pietersplein, ook wel Piazza San Pietro genoemd) werd gebouwd tussen 1506 en 1626 in late-renaissance-barokarchitectuur. Op een bijzondere plek; de plek waar de eerste Paus volgens de overlevering werd gekruisigd en begraven, ofwel het stadion het Circus van Nero. Dit heeft er aan bijdragen dat het een belangrijk pelgrimsoord is voor katholieken.

Laat je niet afschrikken door de grote rij die er regelmatig voor de ingang staan; deze gaat sneller dan je denkt. Het is puur de rij voor de veiligheidscontrole. Op enorm drukke dagen kan de wachttijd echter wel zo’n twee uur zijn. Niet gek als je je bedenkt dat de toegang gratis is.

Wil je de garantie dat je snel naar binnen kunt? Boek dan een tour met een gids. Leer je ook nog eens verrassend veel over Vaticaanstad. Ook kun je skip the line tickets kopen of tegen betaling de top van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen.Vanaf hier geniet je van een 360° uitzicht over Rome.

Wist je dat er een kleine variant van de Sint-Pietersbasiliek in Nederland staat? Je vindt deze in het Brabantse plaatsje Oudenbosch.

Vaticaanse Musea & de Sixtijnse Kapel

Vaticaanstad Rome: Sixtijnse kapelNa de Sint-Pietersbasiliek zijn de Vaticaanse Musea de belangrijkste bezienswaardigheid van Vaticaanstad. Feitelijk is het een grote verzameling van musea, maar je kan ze samen bezoeken; je hebt simpelweg slechts één toegangskaart nodig.

Het bekendste gebouw van de Vaticaanse Musea is de Sixtijnse Kapel, dat onderdeel is van het Apostolisch Paleis, waarin de regerende paus resideert. De kapel dankt haar bekendheid aan de prachtige fresco’s van Michelangelo op het plafond. Deze beelden belangrijke gebeurtenissen uit de christelijke geschiedenis af, ingedeeld in drie tijdperken.

O.a. ‘Het Laatste Oordeel’ en ‘De schepping van Adam’ uit de 16e eeuw trekken veel bekijks van bezoekers. Overigens zijn er niet alleen schilderingen te vinden van Michelangelo, maar ook muurschilderingen van o.a. Sandro Botticelli, Pietro Perugini en Dominico Ghirlandaio.

Maar de Sixtijnse Kapel is meer dan fresco’s; het is ook dé plek waar de kardinalen bijeenkomen om te bepalen wie de nieuwe paus wordt. Tijdens het overleg hierover komt twee keer per dag rook uit een speciaal geplaatste schoorsteen. Als een stemronde is mislukt, is dit zwarte rook. Zodra er unaniem voor een nieuwe paus is gekozen, verandert dit in witte rook.

Nog meer zien in Vaticaanstad

Er zijn meer gebouwen en monumenten te bewonderen als je tijdens een stedentrip in Rome Vaticaanstad bezoekt:

  • Een opvallend bouwwerk aan het Sint-Pietersplein is de enorme Egyptische obelisk die je op een centraal punt vindt. Hoe dit bouwwerk op deze bijzondere plek terecht is gekomen? Het werd door de voormalige Romeinse keizer Caligula meegenomen vanuit Egypte. De obelisk stond aanvankelijk in het eerdergenoemde Circus van Nero, maar toen deze moest wijken voor de basiliek werd het verplaatst naar het plein.
  • Naast de obelisk is het plein het thuis van 284 Dorische zuilen en ca. 140 beelden van verschillende heiligen.
  • Het Sint-Pietersplein herbergt twee fonteinen. Ze lijken identiek en tegelijkertijd geplaatst, maar niets is minder waar. De eerste stamt uit 1612 en werd ontworpen door de Zwitserse architect Carlo Maderno. Hij was ook verantwoordelijk voor o.a. de Basilica di Santa Maria della Vittoria. De tweede fontein – een kopie van de eerste, maar gebouwd door Bernini – werd geplaatst om de symmetrie op het plein te herstellen.
  • Een eigen staat heeft een eigen postzegel! Een unieke ansichtkaart met dito postzegel én -stempel verstuur je naar jezelf of familie en vrienden vanuit het Vaticaanse postkantoor. Grappig detail; voor filatelisten (verwoede postzegelverzamelaars) is dit haast een bedevaartsoord.
Een wel heel bijzondere bezienswaardigheid is de Vaticaanse apotheek, met zo’n 2.000 klanten per dag. Deze apotheek verkoopt medicijnen die in Italië niet verkrijgbaar zijn én dan ook nog eens zonder BTW-heffing.

Een rondje in het groen

Rivieren, meren en waterpartijen zal je niet vinden in het dwergstaatje. Vaticaanstad biedt echter wel veel groen in de vorm van de Vaticaanse Tuinen, ofwel Giardini Vaticana. Je vindt deze verstopt tussen de paleizen, kapellen, fonteinen en musea binnen de muren van Vaticaanstad.

Hoe dit groen is ontstaan? Oorspronkelijk door de aanleg van een boom- en wijngaard in opdracht van paus Nicolaas III. Door de eeuwen heen én de bouw van nieuwe gebouwen zijn er aanpassingen gedaan, maar nog altijd zorgen de vele bomen voor aangename verkoeling op warme dagen. Tevens nodigt het uit om even te relaxen tussen al het cultuursnuiven door.

Alles over de Zwitserse Garde

Vaticaanstad Rome: Zwitserse GardeJe kunt er niet omheen in Vaticaanstad; de mannetjes in blauw/geel-oranje/rode uniformen? Zij zijn onderdeel van de Pauselijke Zwitserse Garde en verantwoordelijk voor de bewaking binnen Vaticaanstad.

De garde bestaat uit 120 officieren en soldaten en ze worden ook wel bad boys genoemd in de volksmond. Zo zien ze er overigens allesbehalve uit; het uniform doet eerder clownesk aan.

Toch is de garde ooit, in 1506, aangesteld om paus Julius II met hun eigen leven te beschermen. Dat zou pas écht gebeuren in 1527, toen Keizer Karel V Vaticaanstad binnenviel om paus Clemens VII te vermoorden. De garde wist hem via een geheime gang richting de Engelenburcht te ontsnappen, maar 150 van hen verloren wel zelf het leven.

Onderdeel van de Zwitserse Garde word je niet zomaar; er worden flink wat eisen gesteld aan nieuwe bad boys. Vrouwen zijn niet toegestaan, enkel mannen van minstens 1.74 meter lang en jonger dan 30 jaar mogen solliciteren. Deze moeten daarnaast ongetrouwd zijn en – zoals de naam al doet vermoeden – de Zwitsers nationaliteit bezitten. Ze moeten daarnaast bereid zijn een basistraining te ondergaan bij het Zwitserse leger.

Verrassende Vaticaanstad-weetjes

We zijn er dol op; weetjes van bijzondere bezienswaardigheden waarmee je kan strooien op verjaardagen. Voor Vaticaanstad hebben we die ook zeker voor je!

  • Vaticaanstad doet niet aan handel met andere landen. Al het geld dat hier binnenkomt – en dat is echt niet weinig! – bestaat uit giften.
  • Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie, maar je kunt er – wel zo makkelijk – gewoon betalen met de euro. Ze hebben zelfs hun eigen euro, met de paus erop. Hier worden er helaas maar weinig van uitgegeven. Als je er een weet te bemachtigen, is dat een heus collector’s item.
  • Ondanks dat Vaticaanstad geen Schengenland is, heeft het wel open grenzen met Italië. Je kan dus vrij van en naar Vaticaanstad reizen als Nederlander, maar moet je wel kunnen identificeren wanneer hierom wordt gevraagd.
  • Met ca. 800 geregistreerde misdaden per jaar – voornamelijk kleine diefstallen en zakkenrollerij – is Vaticaanstad behoorlijk crimineel voor zo’n klein staatje. Let op je spullen!

In de buurt van Vaticaanstad verblijven?

Hoewel wij geen hotels en appartementencomplexen bieden in Vaticaanstad zelf (dat is ook best duur!), hebben we wel een aantal mooie opties even buiten de muren van de dwergstaat.

  • Net over de grens van Vaticaanstad, in de karakteristieke wijk Borgo Pio, vind je Hotel della Conciliazion. Het hotel biedt elegante designkamers, een restaurants en voor mooie dagen een binnenplaats. Via pittoreske straatjes loop je zo naar Vaticaanstad.
  • Trianon Borgo Pio is een verzorgd complex nabij de katholieke zetel. Het beschikt over o.a een fitnessruimte en appartementen met eigen kookgelegenheid. Mocht je geen zin hebben om te koken, maar wel zin hebben in een traditionele Italiaanse pasta; er zijn genoeg restaurants in de omgeving te vinden.
  • Even tot rust komen na al die drukte in Vaticaanstad en Rome? Hotel Adriatic beschikt over een dakterras met prachtig uitzicht en ligstoelen.

Tijd om je koffer te pakken en Vaticaanstad én Rome te ontdekken tijdens een veelzijdige stedentrip.

Fotografie: S-F | Shutterstock, NaughtyNut | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *