Vaticaanstad Rome

Vaticaanstad, een must-see voor Rome-gangers

Het enige land ter wereld dat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat? Vaticaanstad. Hoewel land…? We kunnen beter zeggen landje. Het heeft een oppervlakte van nog geen halve vierkante kilometer. Hiermee is het de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. En toch is er enorm veel te zien!

Vaticaanstad in een notendop

Vaticaanstad is een bijzonder geval. Hoewel de naam doet vermoeden dat het een stad is, is het een volledige onafhankelijke staat. En dat is het al sinds 1929!

Het landje kent ca. 1.000 inwoners en het gros daarvan bestaat uit geestelijken, met inbegrip van priesters en zusters. De bekendste inwoner is de paus. Hij runt vanuit Vaticaanstad de Rooms-Katholieke Kerk. Hoewel 1.000 inwoners misschien niet veel klinkt, is het door het beperkte oppervlakte wel een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Vaticaanstad is feitelijk een enclave binnen Italië; het wordt in zijn geheel omgeven door grondgebied van de populaire stad Rome. Een bezoek aan Vaticaanstad is dan ook een must-do als je naar de Italiaanse stad afreist.

Op zondag in Rome? Dan is Vaticaanstad helemaal een belevenis om naar toe te gaan. Indien de paus dan in Vaticaanstad aanwezig is, geeft hij om 12 uur ’s middags iedereen het zegen vanuit het raam van zijn werkkamer.

Een kijkje in de Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pieterbasiliek, Vaticaanstad (Rome)Wie een bezoek aan Vaticaanstad brengt, heeft een lange dag voor zich liggen; hoe klein het dwergstaatje ook mag zijn, er zijn flink wat bezienswaardigheden te spotten. De meest bekende is de Sint-Pietersbasiliek, die tot aan 1989 de grootste kerk ter wereld was.

De kerk (aan het gelijknamige Sint-Pietersplein, ook wel Piazza San Pietro genoemd) werd gebouwd tussen 1506 en 1626 in late-renaissance-barokarchitectuur. Op een bijzondere plek; de plek waar de eerste Paus volgens de overlevering werd gekruisigd en begraven, ofwel het stadion het Circus van Nero. Dit heeft er aan bijdragen dat het een belangrijk pelgrimsoord is voor katholieken.

Laat je niet afschrikken door de grote rij die er regelmatig voor de ingang staan; deze gaat sneller dan je denkt. Het is puur de rij voor de veiligheidscontrole. Op enorm drukke dagen kan de wachttijd echter wel zo’n twee uur zijn. Niet gek als je je bedenkt dat de toegang gratis is.

Wil je de garantie dat je snel naar binnen kunt? Boek dan een tour met een gids. Leer je ook nog eens verrassend veel over Vaticaanstad. Extra leuk is een uitgebreide tour waarbij je nog meer ziet van het dwergstaatje. Ook kun je skip the line tickets kopen of tegen betaling de top van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen en genieten van een 360° uitzicht over Rome.

Wist je dat er een kleine variant van de Sint-Pietersbasiliek in Nederland staat? Je vindt deze in het Brabantse plaatsje Oudenbosch.

Vaticaanse Musea & de Sixtijnse Kapel

Sixtijnse kapel. Vaticaanstad (Rome)Na de Sint-Pietersbasiliek zijn de Vaticaanse Musea de belangrijkste bezienswaardigheid van Vaticaanstad. Feitelijk is het één grote verzameling van musea, maar je kan ze enkel als één geheel bezoeken; je hebt simpelweg één toegangskaart nodig.

Het bekendste gebouw van de Vaticaanse Musea is de Sixtijnse Kapel, dat onderdeel is van het Apostolisch Paleis, waarin de regerende paus resideert. De kapel dankt haar bekendheid aan de prachtige fresco’s van Michelangelo op het plafond. Deze beelden belangrijke gebeurtenissen uit de christelijke geschiedenis af, ingedeeld in drie tijdperken.

O.a. ‘Het Laatste Oordeel’ en ‘De schepping van Adam’ uit de 16e eeuw trekken veel bekijks van bezoekers. Overigens zijn er niet alleen schilderingen te vinden van Michelangelo, maar ook muurschilderingen van o.a. Sandro Botticelli, Pietro Perugini en Dominico Ghirlandaio.

Maar de Sixtijnse Kapel is meer dan fresco’s; het is ook dé plek waar de kardinalen bijeenkomen om te bepalen wie de nieuwe paus wordt. Tijdens het overleg hierover komt twee keer per dag rook uit een speciaal geplaatste schoorsteen. Als een stemronde is mislukt, is dit zwarte rook. Zodra er unaniem voor een nieuwe paus is gekozen, verandert dit in witte rook.

Nog meer zien in Vaticaanstad

  • Een opvallend bouwwerk aan het Sint-Pietersplein is de enorme obelisk die je op een centraal punt vindt. Hoe dit bouwwerk op deze bijzondere plek terecht is gekomen? Het werd door de voormalige Romeinse keizer Caligula meegenomen vanuit Egypte. De obelisk stond aanvankelijk in het eerdergenoemde Circus van Nero, maar toen deze moest wijken voor de basiliek werd het verplaatst naar het plein.
  • Naast de obelisk is het plein het thuis van 284 Dorische zuilen en ca. 140 beelden van verschillende heiligen.
  • Het Sint-Pietersplein is ook het thuis van twee fonteinen. Ze lijken identiek en tegelijkertijd geplaatst, maar niets is minder waar. De eerste stamt uit 1612 en werd ontworpen door de Zwitserse architect Carlo Maderno. Hij was ook verantwoordelijk voor o.a. de Basilica di Santa Maria della Vittoria. De tweede fontein – een kopie van de eerste, maar gebouwd door Bernini – werd geplaatst om de symmetrie op het plein te herstellen.
  • Een eigen staat heeft een eigen postzegel! Een unieke ansichtkaart met dito postzegel én -stempel verstuur je naar jezelf of familie en vrienden vanuit het Vaticaanse postkantoor. Grappig detail; voor filatelisten (verwoede postzegelverzamelaars) is dit haast een bedevaartsoord.
Een wel heel bijzondere bezienswaardigheid is de Vaticaanse apotheek, met zo’n 2.000 klanten per dag. Deze apotheek verkoopt medicijnen die in Italië niet verkrijgbaar zijn én dan ook nog eens zonder BTW-heffing.

Een rondje in het groen

Vaticaanstad, Rome: tuinenRivieren, meren en waterpartijen zal je niet vinden in het dwergstaatje. Vaticaanstad biedt echter wel veel groen in de vorm van de Vaticaanse Tuinen, ofwel Giardini Vaticana. Je vindt deze verstopt tussen de paleizen, kapellen, fonteinen en musea binnen de muren van Vaticaanstad.

Hoe dit groen is ontstaan? Oorspronkelijk door de aanleg van een boom- en wijngaard in opdracht van paus Nicolaas III. Door de eeuwen heen én de bouw van nieuwe gebouwen zijn er aanpassingen gedaan, maar nog altijd zorgen de vele bomen voor aangename verkoeling op warme dagen. Tevens nodigt het uit om even te relaxen tussen al het cultuursnuiven door.

Alles over de Zwitserse Garde

Zwitserse garde, Vaticaanstad (Rome)Je kunt er niet omheen in Vaticaanstad; de mannetjes in blauw/geel-oranje/rode uniformen? Zij zijn onderdeel van de Pauselijke Zwitserse Garde en verantwoordelijk voor de bewaking binnen Vaticaanstad.

De garde bestaat uit 120 officieren en soldaten en ze worden ook wel de bad boys genoemd in de volksmond. Zo zien ze er overigens allesbehalve uit; het uniform doet eerder clownesk aan.

Toch is de garde ooit, in 1506, aangesteld om paus Julius II met hun eigen leven te beschermen. Dat zou pas écht gebeuren in 1527, toen Keizer Karel V Vaticaanstad binnenviel om paus Clemens VII te vermoorden. De garde wist hem via een geheime gang richting de Engelenburcht te ontsnappen, maar 150 van hen verloren wel zelf het leven.

De geheime verbinding vanaf Vaticaanstad naar de Engelenburcht (ook wel Castel Sant’Angelo genoemd) bestaat nog steeds en is deels en beperkt geopend voor publiek. Wil je dit zien? Ver vooraf een tour reserveren is wel een must!

Onderdeel van de Zwitserse Garde word je niet zomaar; er worden flink wat eisen gesteld aan nieuwe bad boys. Vrouwen zijn niet toegestaan, enkel mannen van minstens 1.74 meter lang en jonger dan 30 jaar mogen solliciteren. Deze moeten daarnaast ongetrouwd zijn en – zoals de naam al doet vermoeden – de Zwitsers nationaliteit bezitten. Ze moeten daarnaast bereid zijn een basistraining te ondergaan bij het Zwitserse leger.

Verrassende Vaticaanstad-weetjes

  • Vaticaanstad doet niet aan handel met andere landen. Al het geld dat hier binnenkomt – en dat is echt niet weinig! – bestaat uit giften.
  • Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie, maar je kunt er – wel zo makkelijk – gewoon betalen met de euro. Ze hebben zelfs hun eigen euro, met de paus erop. Hier worden er helaas maar weinig van uitgegeven. Als je er een weet te bemachtigen, is dat een heus collector’s item.
  • Ondanks dat Vaticaanstad geen Schengenland is, heeft het wel open grenzen met Italië. Je kan dus vrij van en naar Vaticaanstad reizen als Nederlander, maar moet je wel kunnen identificeren wanneer hierom wordt gevraagd.
  • Met ca. 800 geregistreerde misdaden per jaar – voornamelijk kleine diefstallen en zakkenrollerij – is Vaticaanstad de crimineelste stad ter wereld. Let op je spullen!

In de buurt van Vaticaanstad verblijven?

Vaticaanstad, Rome: hotelsHoewel wij geen hotels en appartementencomplexen bieden in Vaticaanstad zelf (dat is ook best duur!), hebben we wel een aantal mooie opties even buiten de muren van de dwergstaat. Onze favoriet is zonder twijfel Trianon Borgo Pio.

Dit verzorgde appartementencomplex nabij de katholieke zetel biedt haar gasten o.a. gratis WiFi, een fitnessruimte en eigen kookgelegenheid. Mocht je geen zin hebben om te koken, maar wel zin hebben in een traditionele Italiaanse pasta; er zijn genoeg restaurants in de omgeving te vinden.

Handig: wie meer wil ontdekken dan alleen Vaticaanstad, vindt een metrohalte in de buurt om zich eenvoudig te verplaatsen binnen Rome.

Wil je de keuze hebben uit meer hotels en appartementencomplexen in Rome? Bekijk ons voordelige aanbod aan stedentrips en maak jouw keuze.

Fotografie: S-F | Shutterstock, NaughtyNut | Shutterstock

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *