Toren van Pisa: italië

Schever dan scheef! Alles wat je moet weten over de Toren van Pisa

Met jaarlijks honderdduizenden bezoekers is de scheve toren van Pisa (ook wel the leaning tower genoemd of, in de volksmond, de scheve toren) zonder twijfel de meest bezochte bezienswaardigheid van Pisa en misschien wel van heel de Toscane. Tijd om deze eens flink onder de loep te nemen!

“Pisa heeft de toren, and that’s it!” We horen het vaak genoeg. En los van het feit dat Pisa écht meer heeft dan enkel de toren (lees dit uitgebreide artikel) is de toren op zichzelf ook erg bijzonder. Want het is meer dan een attractie waarbij mensen al leunend tegen de toren foto’s van zichzelf en hun reisgenoten maken. Laten we eerst even een duik in het verleden nemen…

De geschiedenis van de Toren van Pisa

Toren van Pisa kussenAl in de 12e eeuw (om precies te zijn in 1173) startte men met de bouw van de bijna 56 meter hoge klokkentoren. Er waren al zo’n 10.000 torens te vinden in de stad, maar er was nog geen klokkentoren voor de kathedraal. Geld was er ook niet. Totdat een inwoonster van de stad, Berti di Bernardo, bij haar overlijden geld schonk voor deze klokkentoren.

Het eerste deel van de bouw ging rap. En redelijk goed. De problemen ontstonden pas toen men vele jaren later het tweede en ook het derde deel op de toren wilde plaatsen. De ondergrond was te zacht en door het grote gewicht zakte de toren weg naar één kant. Men bleef stug doorgaan met de bouw tot aan de 8e verdieping, maar recht kregen ze de toren nooit meer…

In 1990 werd de ‘schade’ onder de loep genomen en de uitslag was schrikbarend; de overhelling bleek maar liefst 5,5% te zijn. De angst dat deze op den duur zou bezwijken was groot. En dus werd er gestart met een reconstructie, welke ervoor zorgde dat de Toren van Pisa tot aan 2001 gesloten bleef.

In de tussenliggende jaren is ervoor gezorgd dat de overhanging is beperkt tot 3,97%; dat betekent dat de toren alsnog 4 meter uit het lood staat. Waarom hij niet in zijn geheel recht werd gezet? Het bestuur van de stad was bang dat met het rechtzetten van de toren het toerisme in zijn geheel zou afnemen.

Een bezoekje aan de Toren van Pisa

Beklimmen toren van Pisa, ItaliëHet gros van de toeristen brengt een vluchtig bezoekje aan de Toren van Pisa. Ze begeven zich linea recta naar Piazza dei Miracoli, het plein waaraan de toren ligt, en maken een paar foto’s waarbij ze de toren optillen/duwen/kussen.

Dan al merk je hoe scheef de toren staat, maar pas echt merken doe je het als je de toren beklimt. Lopend over de wenteltrappen voel je het óók. Wat ons betreft hoort dit verplicht bij een bezoekje aan Pisa.

Trek wel goede schoenen aan, want het zijn bijna 300 treden. En door de vele bezoekers is het marmer uitgesleten en glad. Een goed profiel op jouw zolen is een must have! En de beklimming is ook zeker de moeite waard; vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de plein en de stad.

De Toren van Pisa is een populaire attractie en per shift zijn er een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Reserveer jouw plekje dus op tijd. Dit kan eenvoudig via Tiqets.

Aan Piazza dei Miracoli vind je niet alleen de Toren van Pisa, maar ook de indrukwekkende Duomo di Santa Maria Assunta en de begraafplaats Camposante. Vergeet ook deze niet te bezoeken. Er zijn combitickets beschikbaar.

Het is een wonder dat we de Toren van Pisa anno 2018 nog kunnen bezoeken. Amerikaanse soldaten kregen tijdens de Tweede Wereldoorlog het bevel om alle gebouwen in Italië, die als uitkijkpunt of schuilplaats voor de vijand konden dienen, te vernielen. Ze waren echter diep onder de indruk van de pracht en praal en besloten de toren te sparen.

Leuke weetjes over de Toren van Pisa

  • Bovenin de toren hangen – hoe kan het ook anders met een klokkentoren – zeven zware klokken. De grootste heeft zelfs een gewicht van 400 kilo. Ze hangen er echter sinds de renovatie nutteloos bij; men is bang dat de trillingen zorgen voor nog meer verzakking van de toren.
  • Ze luiden misschien niet meer, maar elke klok heeft wel haar eigen naam. Ze heten L’Assunta II, Crocifissa, San Ranieri, La Terza, La Pasquereccia ofwel La Giustizia, II Vespuccio en Dal Pozz.
  • Wij noemen hem de scheve toren van Pisa, de Italianen noemen hem de overhelende toren van Pisa, ofwel torre pendente di Pisa.
  • Het NTS-journaal maakte in 1960 een slechte 1 april grap; zij lieten het Nederlandse volk weten dat de Toren van Pisa was omgevallen.
  • Wist je dat Pisa meer scheve torens herbergt? De slechte ondergrond was niet alleen bij de Toren van Pisa een probleem, maar ook bij andere (klokken)torens in de stad. Dit geldt o.a. voor de klokkentoren van Sint Michele degli Scalzi.
  • De Toren van Pisa is ook niet de scheefste toren ter wereld. In Dubai is een wolkenkrabber die maar liefst 18% overhelt. Vier keer meer dan de Italiaanse toren, maar dan wel bewust als architectonisch hoogstandje.

Heb jij na het lezen van dit artikel zin om de Toren van Pisa te aanschouwen? Bekijk ons aanbod naar Pisa of een andere bestemming in het Italiaanse Toscane.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *