Chichén Itzá, Mexico

Chichén Itzá: maak kennis met de Mexicaanse mayacultuur

De meest bezochte bezienswaardigheid van Mexico? Met ruim 1,2 miljoen bezoekers per jaar is dit zonder enige twijfel Chichén Itzá, een van de belangrijkste Maya-steden ter wereld. Reis af naar het schiereiland Yucatán en neem een flinke duik in de geschiedenis.

Chichén Itza in het kort

Dat Chichén Itzá in 2007 verkozen is tot één van de nieuwe wereldwonderen, vinden wij geen verrassing. De Maya-stad is een must see voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van zijn of haar vakantiebestemming. En dan is het ook nog eens zoooo prachtig!

Chichén Itzá stamt volgens een van de legendes uit de 10e eeuw na Christus, toen het werd gesticht door een Tolteekse heerser. Een andere legende vertelt dat de stad al eerder bestond, maar toen pas werd veroverd door deze zelfde heerser.

Hoe je het went of keert: Chichén Itzá is oud, heel oud. En een beetje in verval ook geraakt de laatste jaren. Om deze reden waren er in de 20e eeuw grote restauratiewerken. Gelukkig hebben ze het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat weten te behouden. Zo krijg je nog steeds een goede indruk van hoe het ooit was.

De stad werd pas in de 19e eeuw ontdekt door archeologen, waarna het in de 20e eeuw op de UNESCO Werelderfgoedlijst werd gezet.

Een kijkje bij de piramide van Kukulcán

Het beeld boven dit artikel komt je vast bekend voor. En het is waarschijnlijk het enige beeld wat je – als je al een beeld had – kent van Chichén Itzá. Het is dan ook het belangrijkste bouwwerk in de stad.

Chichén Itzá, Mexico: tempel van KukulcánDe piramide van Kukulcán, die ook wel El Castillo wordt genoemd, diende voor de Maya’s als tempel voor de gelijknamige God. De piramide zelf is 24 meter hoog en als je de tempel bovenop meetelt, kom je in totaal op zo’n 30 meter uit. In 2015 hebben ze ontdekt dat er onder de tempel nog een vijf meter dikke fundering is. Daaronder zou zich een ondergronds meer bevinden.

Het bijzondere monument wordt gekenmerkt door de vele traptreden, die je aan alle kanten van het vierkante bouwwerk vindt. Deze trappen tonen overigens aan dat de Maya’s in die tijd al veel kennis hadden over dagen, seizoenen en jaren. Tel de treden maar eens: het zijn er 365. Juist, precies een jaar. Je vindt er 91 aan elke zijde en de laatste trede is het platform bovenop.

En het blijft niet alleen bij de treden. De piramide bestaat daarnaast uit 18 niveaus en een Maya-jaar heeft 18 maanden. En tot slot heeft de piramide 52 vlakken aan de zijkanten. Die staan overigens niet voor de weken; een Maya-eeuw heeft 52 jaar.

Mocht je er op de eerste dag van de lente of herfst zijn, dan kan je een bijzonder verschijnsel waarnemen. Door de stad van de zon lijken de schaduwen op de treden dan net kruipende slangen. Toepasselijk, want Kukulcán betekent gevederde slang.

Ook een bijzonder gegeven: de bouw van de piramide is waarschijnlijk in opdracht geweest van de eerdergenoemde Tolteekse heerser, Topiltzin Quetzalcoatl. Men vermoedt dat hij later tot de God van Kukulcán is vereerd.

Wat er nog meer te zien is in Chichén Itza

Maar… hoeveel er ook te vertellen valt over de piramide van Kukulcán en hoe lang je deze ook kan bewonderen als je er bent, vergeet vooral niet dat er meer is in Chichén Itzá.

Chichén Itzá, Mexico: speelveldBreng zeker een bezoekje aan de Balspelbaan. Op dit veld werd bij speciale gelegenheden een balspel gespeeld, waarbij de bal door een kleine ring op een paar meter hoogte moest worden geworpen. Dat klinkt misschien als basketbal en als een makkelijk spel, maar als je je bedenkt dat je geen handen en voeten mocht gebruiken, maar enkel ellebogen en heupen… Tja, dan wordt het toch opeens wat moeilijker. Naar verluid werd de winnaar geofferd aan de goden en naast het veld vind je dan ook een groot bouwwerk met meer dan 2.000 doodshoofden. Best een beetje luguber.

En wist je dat ze in de tijd van de Maya’s al verrassend veel wisten over astrologie? Ze kenden toen al een heuse sterrenwacht, die de stand van de maan en de sterren bestudeerde. Op het complex vind je dan ook El Caracol, een voorloper van de huidige observatoriums. Door de bijzondere vorm wordt dit bouwwerk ook wel het slakkenhuis genoemd.

Ook bijzonder zijn de patio van 1.000 kolommen, de graftombe van de hogepriester, het rode huis, het platform van Venus en de tempel van de krijgers. En dan hebben we nog maar een kleine selectie genoemd.

De Maya’s waren erg (bij)gelovig. Op veel van de bouwwerken vind je dan ook afbeeldingen terug van hun goden. Vraag gerust aan de gids meer informatie over de afbeeldingen.

Praktische zaken!

  • Chichén Itzá ligt in het midden van het schiereiland Yucatán. De reistijd vanaf bekende badplaatsen als Cancún en Playa del Carmen is ruim twee uur. Laat je hier niet door afschrikken: het is de moeite waard!
  • Vanuit de badplaatsen worden veel excursies aangeboden naar Chichén Itzá. Dit is ook de makkelijkste en eenvoudigste manier om de Maya-stad te bezoeken. Mocht je een auto huren en zelfstandig op pad gaan, regel dan bij de ingang een gids. Deze kan je verrassende feitjes en leuke weetjes over de diverse gebouwen vertellen.
  • Mocht je zelfstandig gaan, kies er dan voor om zo vroeg mogelijk op de dag te gaan. Er is praktisch nergens schaduw en het kan erg warm worden. Mocht je geen zeggenschap hebben in de tijd (bijvoorbeeld door een excursie) zorg dan voor voldoende water, zonnebrandcrème en een petje.
  • Plan jouw bezoek niet op zondag. Mexicanen hebben dan gratis toegang en het is er extra druk.

Ga voor de ultieme combi-trip

Chichén Itzá, Mexico: cenotesVerspreid door heel Yucatán vind je tal van cenotes, waterbevattende grotten waar je in veel gevallen in kunt zwemmen. Op slechts een kleine afstand van Chichén Itzá vind je één van de mooiste cenotes van het schiereiland. Tijd om even af te koelen!

Je moet er wat voor over hebben, want eenmaal aangekomen bij Ik-Kil (zoals de cenote heet) moet je ruim 25 meter naar beneden lopen. Vervolgens kun je wél zwemmen op één van de meest bijzondere plekken waar je misschien wel ooit hebt gezwommen. Bedenk je maar eens dat deze cenote 40 meter diep is en een diameter heeft van ruim 60 meter…

Sta jij te trappen om Chichén Itzá met eigen ogen te aanschouwen? Bekijk al onze scherpe deals naar Mexico en maak jouw keuze. Veel plezier met cultuur snuiven!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

1 reactie op “Chichén Itzá: maak kennis met de Mexicaanse mayacultuur

  1. bedankt voor deze informatie heb een stukje voor mijn werkstuk gebruikt… Hoop dat andere er ook wat aan hebben als ze naar vakantie toegaan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *