Doen op Santorini

Beleef de ultieme Griekenland-vakantie! 9x doen op Santorini

Afgelopen september verbleef ik 12 dagen op Santorini. Ik was al verliefd op de Griekse eilanden, maar nu werd ik het nog meer. Het pittoreske Oia, de kleinschalige hotels, de vele fotogenieke dorpjes…. Mag ik weer terug?

Mocht jij nu al een vakantie naar Santorini geboekt hebben of dit overwegen, neem dan zeker onderstaande tips mee. Dit mag je wat mij betreft niet missen op het Cycladische eiland.

1. Een auto of quad huren

Santorini is met een oppervlakte van 100 km² een relatief klein eiland. Het kent een goed busnetwerk, maar de makkelijkste manier om het eiland te verkennen is per auto. Huur een klein autootje, want sommige straatjes zijn best smal (wij zaten bijna klem tussen twee muren). Een andere optie, en je zult er veel tegenkomen op het eiland, is een quad.


Wist je dat je via ons ook eenvoudig een auto kunt huren, mocht je dit niet al bij je boeking hebben gedaan? Bekijk snel de autohuur-mogelijkheden voor jouw vakantiebestemming en reisdata.

2. Heel veel geheugenkaartjes vol schieten

Doen SantoriniWaar veel mensen hun vakantielocatie kiezen o.b.v. budget of klimaat, ga ik vooraf vooral foto’s Googlen. Fotograferen is voor mij een belangrijk onderdeel van de vakantie en een bestemming moet dan ook zonder twijfel fotogeniek zijn.

Als fotografieliefhebber kun je op Santorini talloze geheugenkaartjes volschieten. Het pittoreske Oia, de kleine dorpjes in het binnenland, bougainville, de drogende octopussen in de haven, eindeloos veel kerken met blauwe koepeltjes… ik ben losgegaan! Een aantal van deze foto’s zie je in dit artikel.

3. Een vroege ochtendwandeling in Oia maken

Het meest pittoreske stadje van Santorini is zonder twijfel Oia. Ook de Japanners hebben dit ontdekt en als ’s morgens rond 10.00-11.00 uur de cruiseschepen aanmeren kan het er enorm druk worden. Wij gingen voor een vroege ochtendwandeling en ontdekten het bijzondere plaatsje in alle rust. Een aanrader! Benieuwd wat je nog meer kunt zien en doen in Oia? Check onze blog!

De inwoners van Oia vinden dat er momenteel teveel cruises per dag aanleggen en dat hierdoor uiteindelijk de charme verloren kan gaan. Zij pleiten voor een max. aantal bezoekers per dag. Een goede regeling als je het mij vraagt. Dit plaatsje moet zo blijven als het is.

4. Vis eten én van de mooiste zonsondergang genieten

Doen op Santorini, zonsondergangHoe mooi de pastelgekleurde huisjes in Oia ook zijn, mijn favoriete plek om te relaxen (en te eten!) in Oia was toch echt de lagergelegen haven Amoudi. Hier vind je een flinke verzameling van visrestaurants.

Elke avond verzamelen locals en toeristen zich op het hoger gelegen kasteel van Oia om te genieten van de mooiste zonsondergang van het eiland. Leuk, maar erg druk. Vanuit Amoudi kan je – tijdens je diner – ook genieten van dit uitzicht. En wel een stuk rustiger!


Amoudi Fish Taverne was zonder twijfel mijn favoriete restaurant in de haven. Vraag om een plaatsje op een van de hoger gelegen balkons voor het beste uitzicht. Net je eten geserveerd als de zon ondergaat? Het personeel dekt je eten af met een bord zodat dit warm blijft en jij naar de waterkant kan lopen.

5. Verblijven in Finikia Memories

Ik werd niet alleen verliefd op Santorini, maar ook op Finikia Memories. Dit kleinschalige hotel nabij Oia sprong er voor mij uit dankzij de persoonlijke service (het wordt gerund door een gastvrije familie), de typische Cycladische bouw en de rust aan het zwembad. Een aanrader!

6. Strandhangen bij Seaside by Notos

In het zuiden en zuidoosten van Santorini vind je de meeste stranden. Een van mijn favoriete stranden is niet het bekende Red Beach (te druk!), maar het Agios Georgios Beach. Hier vind je namelijk een van de leukste strandtenten van het eiland, Seaside by Notos. Je kunt er luxe strandbedden huren, voortreffelijk eten en bovendien genieten van de Griekse zon.

7. Honderden traptreden overwinnen in Fira

Doen op Santorini, FiraHoewel Oia de bekendste plaats en grootste trekpleister van Santorini is, is Fira de enige echte hoofdstad. Het stadscentrum wordt gekenmerkt door een wirwar van kleine straatjes met witte en blauwe huisjes. De katholieke wijk in het noorden is het meest schilderachtig.

Een bezoek aan Fira plan je het beste in de ochtend of aan het einde van de middag; het is dan koel genoeg om de aftocht naar de haven te kunnen maken. De haven ligt namelijk ruim 600 treden lager dan het centrum. Een flinke afdaling over lage traptreden die allemaal ongelijk zijn.

Onderweg kom je tientallen ezels tegen en je geniet van een geweldig uitzicht over de Caldera (de grote komvormige krater die is ontstaan te midden van de archipel waar Santorini het hoofdeiland van is).

Nog een beetje energie over? Waag je dan ook aan de route terug via de trap. Mocht dit je teveel van het goede zijn dan is er gelukkig een kabelbaan.

8. Leg de hike van Fira naar Oia af

Nog zo’n activiteit die je niet op het warmst van de dag moet ondernemen; de drie uur lange wandeltocht van Fira naar Oia langs de kust. Vanaf elke plek heb je een geweldig uitzicht over de Caldera en je camera zal overuren maken. Zeker als je besluit om deze bijzondere wandeltocht rond zonsondergang af te leggen. Ga niet te hard van start, dit zal je aan het einde opbreken.

9. Zwemmen in de hot springs van Nea Kameni

Santorini vormt samen met enkele andere eilanden de gelijknamige archipel. Je kunt de andere eilanden tijdens een boottocht bezoeken. Het meest populaire is het eiland Nea Kameni. Dit eiland werd in de 16e eeuw gevormd door een reeks van vulkaanuitbarstingen.

Diezelfde uitbarstingen zorgden voor warmwaterbronnen voor de kust, waar je tot op de dag van vandaag in kunt zwemmen. Een bijzonder fenomeen; je neemt een duik vanaf de boot in zee en na een stukje zwemmen wordt het water opeens een andere kleur en bovendien aangenaam warm.

Ik werd verliefd op het eiland, nu jij nog. Bekijk ons voordelige aanbod naar Santorini en pak je koffer.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *