Excursies in Turkije: Efeze

8x de leukste excursies in Turkije

De luxe all inclusive hotels aan de Turkse Rivièra nodigen vakantiegangers uit om vooral niets te doen. Trap niet in die valkuil! Turkije kent zoveel mooie plekken die je met een dagtrip kunt bezoeken. Boek een van deze excursies in Turkije, verlaat het resort en laat je verrassen!

Waarom je excursies in Turkije moet maken?

Oké, wie zijn wij om te beslissen dat iets moet? Dat kunnen we helemaal niet. Toch raden we je het ten zeerste aan. Omdat je dan kennis zal maken met een andere kant van het land dat met name bekend staat om betaalbare en luxe all inclusive vakanties. Het zou toch zonde zijn dat je zo’n eind vliegt en dan alleen maar je resort ziet?

1. Het wonderbaarlijke maandlandschap Cappadocië

Excursies in Turkije; CappadociëVan alle excursies in Turkije staat Cappadocië met stip op één bij onze medewerkers. Dit natuurwonder in het midden van Turkije kun je het beste beschrijven als een maanlandschap bestaande uit o.a. feeënschoorstenen, tufsteenkegels en ondergrondse steden. Een natuurwonder dat geheel terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Hoewel niet het hele gebied bereikbaar is voor toeristen ben je er wel een dagje zoet. O.a. met het bekijken van ondergrondse steden, je laten voorlichten in het openlucht museum van Cappadocië en het bewonderen van de Liefdesvallei. Sla ook het dorpje Üçhisar niet over; dit is het Cappadocië wat je kent van de ansichtkaarten. Helemaal uniek: maak een ballonvaart boven het natuurgebied.

De reistijd vanaf de Turkse Rivièra is ca. 6-7 uur. Laat je hier niet door afschrikken en boek een georganiseerde reis via je hotel of de reisleiding. We beloven je dat het de moeite meer dan waard zal zijn!

2. De antieke stad Perge

Liever een kortere reistijd? Op nog geen half uur rijden van Antalya, een uurtje rijden vanaf Kemer en bijna twee uur reizen vanuit Alanya vind je de antieke stad Perge. De stad, die ca. 1.000 jaar voor Christus werd gesticht, is één van de best bewaarde steden uit de klassieke oudheid.

Op een oppervlakte van ca. 1.500 km² vind je de resten van een oud Romeins theater dat ooit plaats bood aan 12.000 toeschouwers en een groot stadion van 235 lang bij 35 meter breed. Andere bezienswaardigheden zijn o.a. een lange straat met Romeinse zuilen, een badhuis en de akropolis. Trek er dus gerust een dagje voor uit!

Wil je een rondtoer maken langs alle hoogtepunten van de regio Antalya? Ga met onze partner GetYourGuide op pad langs de oude stad Perge, het openluchtmuseum Side, het Amfitheater bij Aspendos en de watervallen van Kursunlu. Zo heb jij jouw dagje cultuur snuiven meteen gehad en kun je de rest van de vakantie lekker luieren!

3. De fascinerende opgravingen van Efeze

Excursies in Turkije; EfezeHet is op Rome na de grootste stad van het oude Romeinse rijk, het is één van de best bewaarde antieke steden van de westerse wereld én het is de drukst bezochte antieke bezienswaardigheid van heel Turkije. Heb je nog meer reden nodig om de opgravingen van Efeze te bezoeken?

Zo’n 2.000 jaar geleden werd Efeze gekenmerkt door brede marmeren straten met mozaïeken en beeldhouwwerken, imposante en kleurrijke gebouwen, fonteinen en palmen. Inmiddels zijn de opgravingen al 130 jaar aan de gang en elk stukje dat tevoorschijn komt is even indrukwekkend. Cariers, Lelegiers, Perzen, Grieken, Romeinen en Byzantijnen; ze hebben allemaal hun stempel gedrukt op de overblijfselen.

Efeze is in zijn totaliteit één groot hoogtepunt, maar er is een aantal bezienswaardigheden dat met kop en schouder boven de rest uitsteekt. Het meest bekende gebouw is zonder twijfel de Tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen der oudheid. Ook de Celsus bibliotheek en het theater zijn pareltjes. In het theater, dat ruimte bood aan 24.000 bezoekers, werden drama-voorstellingen opgevoerd, maar ook gladiatorgevechten gehouden. Tegenwoordig treden er regelmatig wereldsterren op. De bibliotheek, een van de grootste bouwwerken van Efeze, bood onderdak aan meer dan 120.000 rollen perkament.

Verblijf je in Kusadasi dan is een bezoek aan Efeze bijna verplichte kost, de antieke stad ligt op slechts 20 km afstand. Vanaf de andere badplaatsen is het een stukje verder rijden, maar laat je hier zeker niet door weerhouden.

4. De witte kalkterrassen van Pamukkale

Excursies in Turkije: PamukkalePamukkale wordt vaak als excursie aangeboden vanuit Alanya en Side, en hoewel het een lange reis is (zeker als je de eendaagse variant boekt), is het zonder meer een van de hoogtepunten van je vakantie. Alleen al de vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst geeft aan hoe bijzonder deze inmiddels toeristische attractie is.

De spierwitte kalkterrassen met troebel blauw water zijn het gevolg van warmwaterbronnen die er duizenden jaren voor zorgden dat het water met een temperatuur van ca. 35 graden Celcius vanaf een tors naar beneden stroomde. De combinatie van deze temperatuur, het kalk en het koolzuur in het water zorgde er voor dat er een enorme witte waterval met diverse niveaus (de terrassen!) werd gevormd.

Hoewel de terrassen er uitnodigend uitzien, is het niet toegestaan om er in te badderen. Wel is het uitzicht adembenemend. En mocht je toch willen baden, dan kan dat in de oude Romeinse thermen op zo’n 500 meter van de terrassen. Relax hier in het water waar naar verluidt Kleopatra ooit ook badderde.

Boek jouw excursie van tevoren via onze partner GetYourGuide en je bent een hele dag onder de pannen met een gids die je alles vertelt over de bijzondere kalkterrassen van Pamukkale. Vervolgens neemt hij je ook nog mee naar de ruïnes van Hierapolis en de Necropolis waar veel belangrijke Romeinen zijn begraven. Aanrader!

5. De koningsgraven en zeeschildpadden in Dalyan

Gezien de toenemende populariteit zou je het haast niet geloven, maar tot een paar jaar geleden was Dalyan nog een onbekende Turkse badplaats. Maar het İztuzu-strand, waar zeeschildpadden hun eieren leggen, en de oude koningsgraven van Kaunos (te spotten tijdens een boottocht) trekken steeds meer toeristen aan.

De korte reisafstand vanaf Marmaris (ca. een uur) draagt zeker bij aan de populariteit van Dalyan. Vanuit Muğla ben je ca. 1,5 uur onderweg.

6. Een rondje langs de Griekse eilanden

Wist je dat je tijdens een vakantie aan de Turkse Rivièra ook eenvoudig even over de grens met Griekenland kunt stappen? Of eigenlijk varen. Vanuit diverse badplaatsen gaan boottrips naar de Griekse eilanden.

Zo heb je vanuit Kusadasi de mogelijkheid om naar Samos te varen, waar mooie zandstranden worden afgewisseld met witte dorpjes. Vakantiegangers in Marmaris hebben de mogelijkheid om over te steken naar Rhodos, waar een bezoek aan het middeleeuwse Rhodos-Stad en het witte dorpje niet mogen ontbreken. Het eiland Kos kun je bezoeken wanneer je je zonvakantie in Bodrum doorbrengt.

7. Natuurgeweld in en rond Manavgat

Excursies in Turkije; ManavgatSide, één van de populairste plaatsen aan de Turkse Rivièra, staat bekend om het hoge cultuurgehalte in de binnenstad. Een vakantie in Side wordt echter een stuk veelzijdiger wanneer je een bezoek brengt aan het ca. 6 km verder gelegen Manavgat.

Boek een boottocht en spot schildpadden en pelikanen. Neem een kijkje bij een van de forelkwekerijen of bewonder de Manavgat waterval. Rond je bezoek af met een bezoek aan de bazaar. Want al die buitenlucht, daar krijg je honger van.

8. Het authentieke Turkije

Vanuit veel Turkse badplaatsen is het mogelijk om een tocht te maken waarbij je kennismaakt met het echte Turkse leven tijdens een zogenaamde ‘dorpentocht’. Je maakt dan kennis met het plattelandsleven, de religie en leefgewoonten. Bijzonder om een andere kant van Turkije te zien!

Al een vakantie naar Turkije geboekt? Vraag bij de receptie van je accommodatie of de reisleiding de mogelijkheid voor excursies. Nog niet geboekt? Kies aan de hand van deze toffe dagtripjes welke bestemming het voor jou wordt en neem vervolgens een kijkje bij onze voordelige vakanties naar Turkije.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “8x de leukste excursies in Turkije

    1. Beste Danique,

      Helaas verhuren wij zelf geen quads. We hebben alleen een samenwerking voor huurauto’s. Ik raad je aan dit ter plaatse te informeren.

      Groet,
      Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *