Formentera

De onbekende parel van Spanje: Formentera

Het is niet heel gek als je nooit eerder van Formentera hebt gehoord. Met een lengte van 19 km en nog geen 11.000 bewoners is het een van de kleinere eilanden van de Balearen. En dat is net wat deze bestemming bijzonder maakt, het is kleinschalig. Geen massatoerisme, witte stranden en huisjes in de stijl van Mamma Mia. Klinkt jou dat als muziek in de oren? Lees dan snel verder.

De meeste reizigers maken kennis met Formentera doordat ze tijdens een dagje Ibiza een overtocht maken met de veerboot. Binnen een half uur kom je aan op de onbekende parel, waar je in alle rust kunt genieten. Maar waarom zou je dat niet voor een hele vakantie doen? Er valt namelijk genoeg te zien en te doen op het eiland dat net als Ibiza een hippie-sfeer heeft.

Playa de Ses Illetes, het mooiste strand van Formentera

Formentera is een aaneenschakeling van paradijselijke stranden. Hier stap je met je voeten in het fijne zand dat wordt opgewarmd door de Spaanse zon, waarna je kunt gaan pootje baden in het helderblauwe zeewater. Je zou de vissen hier kunnen tellen als het er niet zoveel waren geweest, zo helder is het water.

Het mooiste strand van het eiland? Dat is ongetwijfeld Playa de Ses Illetes. Het staat zelfs in de top vijf van mooiste stranden ter wereld.

De hoogtepunten van Formentera

Parel van Spanje: FormenteraMet een oppervlakte van slechts 83 km² zou je misschien denken dat je snel bent uitgekeken op dit eiland. Maar niets is minder waar.

Zo is Far de la Mola letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Op deze steile kliffen, die tevens het hoogste punt van het eiland zijn, vind je een vuurtoren vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. Je vindt er ook een gedenksteen van de Franse schrijver Jules Verne. Formentera speelde namelijk een belangrijke rol in het boek Hector Servadac dat in 1877 werd gepubliceerd.

Op een ander stukje van het eiland vind je het graf van Ca Na Costa: één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de Balearen. Dit graf bewijst dat Formentera al sinds de Bronstijd werd bewoond. Ook een must see voor cultuurliefhebbers is de Kerk van Sant Francesc, welke je in de hoofdstad van het eiland vindt. De kerk stamt uit 1738. Na het bezichtigen van de kerk kun je plaatsnemen op de kleine terrassen of winkelen bij één van de leuke boetiekjes. Richting het oosten vind je El Pilar de la Mola. In dit bekende dorpje wordt ’s zomers iedere zondag een hippiemarkt gehouden. Blue Bar, een legendarische ontmoetingsplek uit de vroegere hippietijd, is hier ook nog steeds gevestigd.

Liefhebbers van natuur zijn ook aan het goede adres op Formentera. Zo vind je in het noorden van het eiland het adembenemende Estany des Peix. Dit meer wordt gescheiden van de zee d.m.v. duinen. Een goede plek om vogels te spotten. Ook mooi is het beschermde zeegebied tussen Formentera en Ibiza, Marine Reserve van Freus Ibiza en Formentera. In dit gebied vind je niet alleen de drie kleine eilandjes Castavi, Penjats, Ses Espalmador, maar ook een mooie onderwaterwereld. Let wel op: je moet een vergunning aanvragen om er te mogen duiken.

Culinair hoogstandje

Ben je gek op vis en wil je tijdens je verblijf op Formentera een keer iets lekkers uit de zee eten, dan is het aan te raden dat in het plaatsje Es Caló te doen. Dit vissersdorp werd ooit gesticht door monniken, tegenwoordig vind je er veel restaurants waar de lekkerste visgerechten op de menukaart staan. Alle vis die hier geserveerd wordt, wordt zelf gevangen door vissers die op een klein bootje de zee op gaan. Verser zal je je vis niet krijgen!

Geniet je liever van andere Spaanse lekkernijen, dan moet je bij CaNa Pepa zijn: heerlijke tapas, huisgemaakt gebak of Italiaanse pasta’s, er is hier voor ieder wat wils. Geniet hier van het uitzicht op een mooie kathedraal terwijl je onder het genot van een hapje en een drankje op je dooie gemak naar voorbijgangers gluurt. Life is good en dat zal je je hier zeker beseffen!

Overnachten op Formentera

Parel Spanje, Formentera hotelsZie jij Formentera wel zitten en ben je op zoek naar een goed hotel? Check snel onze favorieten:

  • Direct aan het paradijselijke strand Playa de Migjorn op het Spaanse eiland Formentera vind je het luxe Riu La Mola. Geniet hier van alle faciliteiten die je van een Riu-hotel mag verwachten.
  • Hotel Club Sunway Punta Prima is een ideale plek voor vakantiegangers die met de kinderen op stap zijn. In dit hotel, waar o.a. een buitenbad met kinderbad aanwezig is, is voor kleintjes genoeg te beleven. Vanuit de lichte en ruime kamers van het hotel heb je uitzicht over het strand en de zee.
  • Benieuwd geworden naar dit Spaanse eiland waar massatoerisme onbekend is? Bekijk onze voordelige vakanties naar Formentera.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *