Praktische informatie Dominicaanse Republiek

Niets belangrijker dan goed voorbereid op vakantie gaan. Om het jou extra gemakkelijk te maken, hebben wij praktische informatie over de Dominicaanse Republiek voor je op een rij gezet.

LET OP! De hieronder vermelde praktische informatie over de Dominicaanse Republiek wordt regelmatig bijgewerkt. Wegens de vaak wisselende omstandigheden op de bestemmingen kunnen wij niet garanderen dat de informatie altijd actueel of volledig op jouw situatie van toepassing is.

Drinkwater

Het leidingwater in de Dominicaanse Republiek is niet van goede kwaliteit en kan darminfecties veroorzaken. Gebruik van mineraalwater uit afgesloten flessen wordt daarom aangeraden. Ook voor tijdens het tandenpoetsen.

Elektriciteit

De netspanning van de elektriciteit in de Dominicaanse Republiek is 110-220 volt. Check in het geval van 110 volt-stopcontacten even goed jouw apparaten; niet alle apparaten kunnen 110 volt hebben.

Er worden voornamelijk Amerikaanse stopcontacten gebruikt. We raden je daarom aan om een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op de Dominicaanse Republiek zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Drie Koningen
  • 21 januari – Dia de Nuestra Señora de la Altagracia
  • 26 januari – Natalicio de Duarte
  • 27 februari – Onafhankelijkheidsdag
  • 1 mei – Dag van de Arbeid
  • 16 augustus – Dia de la Restauración
  • 24 september – Dia de Nuestra Señora de las Mercedes
  • 6 november – Dag van de grondwet
  • 25 – Kerstmis

Op deze dagen kan je voor gesloten deuren komen te staan van winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden. We raden aan je hierover ter plaatse te laten informeren.

Houd daarnaast rekening met feestdagen die elk jaar op een andere datum plaatsvinden, waaronder Pasen, Carnaval en Semana Santa (Goede Week).

Geldzaken

De officiële munteenheid in de Dominicaanse Republiek is de peso (DOP). Pinnen is op diverse plaatsen mogelijk, maar niet altijd met Europese pinpassen. Het wordt daarom aangeraden euro’s of dollars en/of een creditcard mee te nemen. Deze laatste wordt geaccepteerd bij de meeste hotels, restaurants en grote winkels.

Houd er rekening mee dat er een in- en uitvoerverbod geldt voor pesos. Wissel je laatste Dominicaanse geld nog op de luchthaven om voor euro’s.

LET OP! Om fraude te voorkomen schakelen veel banken pinpassen standaard uit voor pinnen buiten Europa. Zet dit aan – veelal mogelijk via internetbankieren – wanneer je naar de Dominicaanse Republiek afreist.

Gezond op reis

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor de Dominicaanse Republiek, maar wel enkele aanbevolen. In het land kun je o.a. te maken krijgen met DTP, Hepatitis A en B, malaria en rabiës.

Wij raden reizigers daarom te allen tijde aan om zich goed te laten voorlichten over hun persoonlijke situatie. Dit kan o.a. via onze partner Thuisvaccinatie.nl.

Nog een aantal adviezen met betrekking tot gezondheid:

  • Je hoopt nooit ziek te worden op vakantie, maar mocht dit wel gebeuren dan wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Een reisverzekering is dan ook aan te raden; sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) worden niet of slechts deels vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Houd er rekening mee dat je behandelingen ter plaatse eventueel contant dient voor te schieten.
  • Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen).
  • De zon is in de Dominicaanse Republiek (ook in de winter!) aanzienlijk krachtiger dan in Nederland. Een zonnebrandcrème met hoge factor is daarom nodig om het risico op verbranding te vermijden.
  • In de Dominicaanse Republiek kan je te maken krijgen met muggen die ziekten als zika, dengue koorts en knokkelkoorts kunnen overbrengen. Het is raadzaam zowel overdag als ’s avonds muggenspray te gebruiken. Lange kleding kan ’s avonds uitkomst bieden.

Lokale noodnummers

Je hoopt natuurlijk niet dat er iets ernstigs gebeurd tijdens jouw vakantie in de Dominicaanse Republiek. Maar mocht je contact met de hulpdiensten nodig hebben, zijn dit de lokale noodnummers:

  • 911: algemeen alarmnummer
  • 1809 200 35 00: toeristenpolitie (Engelstalig)

Reisdocumenten

Voor de Dominicaanse Republiek is een geldig paspoort vereist. Je kunt niet met een identiteitskaart afreizen naar het Caribische land. Check voorafgaande aan jouw reis hoe lang jouw paspoort nog geldig moet zijn na terugkomst. Dit is aan veranderingen onderhevig.

Bij een verblijf korter dan 30 dagen heb je als toerist geen visum nodig, maar wel een toeristenkaart. Deze is bij aankomst op de luchthaven aan te schaffen voor ca. $ 10,- p.p. Deze dient cash betaald te worden en bij voorkeur in dollars. Wanneer je betaalt in euro’s is dit qua wisselkoers niet voordelig. Bij sommige van onze reizen is een toeristenkaart al bij de reissom inbegrepen. Een dag na boeking ontvang je hier meer informatie over per e-mail.

Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar de Dominicaanse Republiek (bijv. Verenigde Staten of Canada) kan het verplicht zijn een (transit)visum te regelen. Informeer vooraf wat er voor jouw reis geldt.

LET OP! De informatie op deze pagina is toegespitst op reizigers met een Nederlandse nationaliteit. Heb jij een andere nationaliteit? Laat je dan informeren bij bijv. de ambassade. Je bent te allen tijde – ongeacht nationaliteit – zelf eindverantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten.

Reistijd

De reistijd naar de Dominicaanse Republiek bedraagt – wanneer het een directe vlucht vanaf Nederland betreft – ca. 10 uur. Wanneer er een tussenstop of overstap gepland is, wordt deze reisduur langer.

Taal

De meest gesproken taal in de Dominicaanse Republiek is Spaans. In de toeristische gebieden kun je echter vaak ook goed uit de voeten met Engels.

Telefonie & internet

Binnen de Europese Unie gelden tegenwoordig strenge regels voor providers, daarbuiten helaas niet. De tarieven wijken af van je standaardtarieven en zijn vaak vele malen hoger. Dit betekent dat je – als je gebruik wilt maken van het mobiele netwerk – het beste een databundel kunt aanschaffen.

Schaf je geen databundel aan? Zet dan de roaming uit om hoge kosten te voorkomen. Informeer vooraf bij jouw provider naar de mogelijkheden voor evt. databundels en de kosten voor bellen.

Wanneer beschikbaar kun je gebruikmaken van WiFi in de hotels. Veel hotels bieden dit kosteloos aan, maar er kan ook een vergoeding voor worden gevraagd.

Tijdsverschil

Er is een tijdsverschil tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek. Gedurende onze wintertijd is het 5 uur vroeger in de Dominicaanse Republiek, in de zomer is dit 6 uur.

Toeristenbelasting

In de Dominicaanse Republiek krijg je als toerist niet te maken met toeristenbelasting die lokaal nog moet worden afgerekend.

Veiligheid

De armoede op de Dominicaanse Republiek kan bepaalde risico’s met zich meebrengen. Het is wel verstandig alert te zijn en op je spullen te letten. Draag geen opvallende sieraden en laat grote geldbedragen en je paspoort achter bij je accommodatie.

Drugs is wel een probleem in de Dominicaanse Republiek. Er is hier dan ook een strenge controle op, zeker op de luchthaven. We raden je aan daarom nooit pakketjes aan te nemen van vreemden. Op drugsbezit of -gebruik staan zeer zware straffen.

Bekijk het actuele reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse zaken

Vervoer

Hoewel een auto huren in de Dominicaanse Republiek mogelijk is, adviseren we je in plaats daarvan een of meerdere excursies te boeken om het land te ontdekken.

Waarom? Het verkeer in de Dominicaanse Republiek is chaotisch. De Dominicanen verlenen je vaak geen voorrang waar dit wel moet en richtingaanwijzers vinden ze een overbodige luxe. Hard rijden kunnen ze ook. Daarnaast kunnen voetgangers op de meest onverwachte plekken zomaar oversteken. Hierdoor vallen er relatief veel doden in het verkeer. En dan geldt ook nog eens dat in het geval van een ongeluk je vrijwel altijd als schuldige wordt gezien. Ze hanteren het principe schuldig tenzij onschuld is bewezen.

Meer praktische informatie over de Dominicaanse Republiek

  • Het is niet ongebruikelijk om fooi te geven in de Dominicaanse Republiek, maar check wel altijd of er niet al bedieningsgeld op de bon staat. Is dit niet het geval, dan is een fooi van 10% gangbaar. Kruiers en kamermeisjes maak je blij met een bedrag van een dollar per koffer/tas of dag.
  • Nudisme is niet toegestaan in de Dominicaanse Republiek en ook topless zonnen wordt als ongepast ervaren. Doe dit uit respect voor de inwoners dan ook niet.
Naar de Dominicaanse Republiek?
Bekijk alle vakanties

Praktische informatie over andere bestemmingen

Bekijk praktische informatie over alle vakantiebestemmingen