Essaouira bezienswaardigheden

Essaouira, het meest charmante vissersplaatsje aan de Marokkaanse kust

Als je een zonvakantie in Marokko wilt boeken, heb je pakweg twee keuzes; Agadir of Essaouira. Waar Agadir de drukstbezochte badplaats is (met tal van faciliteiten voor toeristen), gaat het er in Essaouira nog een stuk gemoedelijker aan toe. Geniet hier in alle rust van een relaxte zomervakantie.

Rust; dat is wat ons betreft het belangrijkste steekwoord voor een vakantie in dit charmante vissersplaatsje aan de Marokkaanse kust. Ontdek in alle rust waarom de bijzondere medina op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, ontspan aan de rustige stranden van Essaouira en wandel door de oude stad zonder dat je omver wordt gelopen door hordes toeristen.

Essaouira in een notendop

Essaouira is een kuststad in het westen van Marokko, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Het is de hoofdstad van de provincie Marrakech-Tensift-Al Haouz en telt zo’n 70.000 inwoners. De geschiedenis van de stad gaat terug tot vijf eeuwen voor Christus, hoewel de huidige stad in de 18e eeuw is gebouwd.

De Parel van de Atlantische Oceaan, zoals Essaouira ook wel wordt genoemd, biedt een breed zandstrand, een pittoresk vissershaventje en traditionele tavernes. De ideale plek om kennis te maken met de Marokkaanse cultuur én van de zon te genieten.

De betoverende medina van Essaouira

Essaouira bezienswaardigheden: medinaMet stipt bovenaan het lijstje van de bezienswaardigheden in Essaouira staat zonder twijfel de medina. De 300 jaar oude binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en waarom zal je begrijpen zodra je de eerste smalle straatjes betreedt.

Alle pittoreske straatjes en steegjes worden gekenmerkt door witte huisjes met prachtige houten deuren. Huisjes worden afgewisseld met winkels met kleurrijke waren en marktjes. Neem gerust een kijkje in een van de werkplaatsen van de ambachtslieden en kijk hoe zij met de hand de mooiste mozaïeken maken.

Souvenirs voor het thuisfront kun je het best aanschaffen op de souk, waar afdingen eerder regel dan uitzondering is. Voor lekkere vis ga je in de medina naar het Prince Moulay el Hassan plein.

Riad Maison Du Sud, EssaouiraIn het hart van de medina vind je het klassieke en kleinschalige Riad Maison du Sud. Diner op de sfeervolle binnenplaats of geniet van een geweldig uitzicht vanaf het dakterras van dit driesterren complex.

Vissersbootjes spotten in de haven

Vis kan je ook goed eten bij de haven van Essaouira. In de ochtend kun je zien hoe de vissers vertrekken in hun blauwe bootjes. Aan het einde van de ochtend meren ze weer aan, waarna locals hun slag slaan voor het avondeten. Een gezellige en vooral sfeervolle bedoening. Ook bij zonsondergang is de haven een aanrader; vissers maken hun bootjes dan gereed voor de vangst voor de volgende dag.

De beste plek voor een vers visje is overigens niet de haven zelf. Net buiten de haven vind je een rijtje houten huisjes, die allen dienst doen als openlucht restaurants. Aan de grote grillplaten bereidt de kok een dagverse vis voor je. Een favoriet restaurant? We kunnen je geen namen noemen, want dat hebben de restaurants niet, ze hebben enkel nummers. Kies het nummer waar de meeste mensen zitten en je kunt er vanuit gaan dat je zult genieten van je diner.

Anders must see’s en must do’s

  • Essaouira bezienswaardighedenEssaouira herbergt een vestingwal die de stad eeuwen geleden moest beschermen tegen indringers. Beklim Skala de Ville en geniet van een geweldig uitzicht over de zee en de stad. Richting de haven vind je nog een deel van de vestingwal, Skala du Port. Dit deel is in tegenstelling tot Skala de Ville niet vrij toegankelijk, maar voor slechts een paar dirham word je wel getrakteerd op een mooi uitzicht over de levendige haven, de medina én Île de Mogador.
  • Voor wie meer wilt weten over de geschiedenis van Essaouira is het Sidi Mohammed ben Abdallah Museum een aanrader. Dit kleine museum, gevestigd in een opgeknapte riad, beschikt over een indrukwekkende collectie muziekinstrumenten, tapijten, kostuums, sieraden en wapens.
  • Bij laag water kun je via de Oued Ksob naar de ruïnes van het fort Borj el-Berod lopen. De tocht is zo’n 5 km lang, maar je wordt wel regelmatig getrakteerd op een geweldig uitzicht.
  • In Essaouira staat een vrij stevige wind, waardoor zonliefhebbers liever hun bikini pakken en naar Agadir vliegen. Houd jij echter van strandwandelingen of surfen, dan ben je hier aan het goede adres.
  • Heb je niets tegen een lang ritje in de auto? Breng een dagje door in het ruim 150 km verderop gelegen Marrakech.

Wil jij je laten betoveren door het charmante vissersplaatsje? Bekijk onze voordelige vakanties naar Essaouira.

Fotografie: Christian Mueller | Shutterstock.com

 

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *