Vakantie Rovinj

Rovinj, de veelzijdige stad aan de Kroatische kust

Houd jij ervan om nog relatief onbekende stadjes te bezoeken? Dan is de Kroatische stad Rovinj een goede keus voor jouw volgende vakantie. Dit schilderachtige stadje beschikt over een prachtig historisch centrum en een levendige haven. Cultuurliefhebbers zitten hier dus goed, maar ook sportfanaten en zonaanbidders zijn hier verzekerd van een fijne zonvakantie!

Rovinj in een vogelvlucht

Vakantie RovinjRovinj hoort pas relatief kort bij Kroatië. In het verleden heeft de stad o.a. bij Italië, Oostenrijk en Hongarije gehoord. Na de Tweede Wereldoorlog is Rovinj toebedeeld aan Kroatië.

Het historisch centrum van Rovinj is gevestigd op een schiereiland, met een heuvel als ondergrond. In de 18e eeuw is deze met het vaste land van Kroatië verbonden. Het oude centrum bestaat uit smalle, vaak omhooglopende straatjes. Wissel je slippers in voor sneakers als je deze plek gaat bezoeken.

De straatjes in het oude centrum monden uit in de haven van de stad, waar je tegenwoordig luxe jachten en zeilboten aantreft.

Het oude centrum

Vakatie Rovinj, historisch centrumHet historisch centrum van Rovinj is geheel autovrij. Je hebt dus alle ruimte om door de straten te slenteren. Of nou ja, alle ruimte… zo breed zijn de straatjes niet! De smalle steegjes lopen als een doolhof door het centrum. Je kunt hier dus makkelijk verdwalen. Maar daardoor ontdek je vaak de leukste plekken!

Als je ’s ochtends vroeg langs de haven loopt, zie je vissers te werk gaan. De gevangen vissen verkopen zij aan de restaurants in de stad. Aan de haven en in de omliggende straatjes vind je levendige cafés en restaurants. Neem hier zeker plaats en proef de lokale specialiteiten!

Kathedraal van St. Euphemia

Zoals we al zeiden: neem je sneakers mee als je Rovinj bezoekt. Deze komen goed van pas als je een van de belangrijkste monumenten van de stad wilt bezoeken, de Kathedraal van St. Euphemia. Deze kathedraal kun je, door de ligging op een heuvel, vanaf veel plekken in de stad zien. Het is een flinke klim om aan de top te komen, maar het is de inspanning zeker waard!

Geniet vanaf de heuvel van een schitterend uitzicht over de Kroatische zee. Bezoek de kathedraal, die gebouwd is in barokstijl, of beklim de 60 meter hoge klokkentoren en maak nog meer panoramische foto’s.

De klokkentoren van Kathedraal St. Euphemia is een replica van de beroemde San Marco Kathedraal in Venetië. Het beeld op de toren draait mee met de windrichting, die af te lezen is aan haar rechterhand.

Bijzondere stranden

Vakantie Rovinj, Baluota strandRovinj ligt aan de Kroatische kust. In en om het centrum vind je dan ook verschillende stranden, met elk een eigen karakter. Dit zijn volgens ons de mooiste stranden:

  • Het Baluota strand ligt aan het oude centrum van Rovinj. Dit strand bestaat uit keien, dus verwacht geen zachte ondergrond. Onervaren zwemmers moeten dan ook voorzichtig zijn als zij de zee in gaan. Gelukkig zijn er trappetjes, waardoor je veilig af kunt dalen. Het fijne van dit strand? Je loopt er vanaf het historisch centrum binnen een paar minuten naartoe om te genieten van de Kroatische zon. Een ideale plek voor een korte pauze tijdens je dag struinen door de stad.
  • Direct tegenover het Baluota strand ligt een eilandje. Neem de boot om binnen 5 minuten een prachtig strand te bereiken. Het Katrina Island strand bestaat uit keien en wordt omringd door pijnbomen. Je kunt hier dus makkelijk even de schaduw opzoeken. Voor de dare devils is dit een perfecte plek: je kunt hier namelijk van een klif springen! Geniet vanaf Katrina Island van het uitzicht over het historische Rovinj. Je krijgt gegarandeerd een vakantiegevoel!
  • Wil je nog meer strand zien? Ga dan naar het Mulini strand. Dit strand is geheel betegeld. Neem plaats op een ligbed en kom helemaal tot rust. Aan het strand vind je een strandbar. Voor een lekker drankje hoef je dus niet ver te lopen! Het Mulini strand ligt op ca. 15 minuten lopen van het Zlatni Nature Park, waar je na het zonnen de schaduw kunt opzoeken.

Rovinj voor sportliefhebbers

Vakantie Rovinj, watersportWil je aan het strand liggen afwisselen met iets actiefs? Rovinj is een ideale bestemming voor sportliefhebbers. Huur een fiets en verken de fietsroutes of trek comfortabele schoenen aan en ga een stuk wandelen door een van de vele nationale parken om de stad.

Ben je nieuwsgierig naar de Kroatische onderwaterwereld? Aan de kust vind je diverse duikscholen waar beginners- en groepslessen worden gegeven. De lessen vinden plaats op interessante locaties. Zo kunnen gevorderden op 39 meter onder water een wrak van een Oostenrijks schip bekijken, dat in 1914 is gezonken. Bijzonder om te zien! Voor wie niet zo diep wilt gaan, behoort snorkelen tot de mogelijkheden.

Ook bovenop het water valt genoeg te beleven. Je kunt bijvoorbeeld kajakken en windsurfen. De zee is meestal kalm, waardoor je in alle rust kunt dobberen op het water. Geniet van het uitzicht op de stad!

De mooiste hotels

  • Vakantie Rovinj, Island Hotel IstraBen je overtuigd en wil je een bezoek aan Rovinj brengen? Wij zetten de mooiste hotels in deze stad voor je op een rij.
      Voor de kust van Rovinj vind je verschillende, kleine eilandjes. Island Hotel Istra ligt op het Rode Eiland, op ca. 15 minuten varen vanaf het centrum van Rovinj. Het hotel beschikt over een wellnesscentrum, twee zwembaden, apart kinderbad en een baby-, mini- en tienerclub. Met een ligging aan het strand en een regelmatige bootverbinding naar het centrum beschik je over alle benodigdheden voor een ontspannen vakantie!
    • Op ca. 5 km van het centrum van Rovinj vind je Resort Villas Rubin. Met o.a. drie restaurants, gratis WiFi, een miniclub en kinderdisco tot je beschikking ben je hier verzekerd van een onbezorgde vakantie!
    • Vier restaurants, een wellnesscentrum, diverse sportfaciliteiten, gratis WiFi en een zwembad. Klinkt dat jou als muziek in de oren? Je vindt dit alles in Hotel Eden. Het hotel ligt op ca. 2 km van het centrum en op loopafstand van het Mulini strand.

    Zie jij een bezoek aan Rovinj wel zitten en wil je nog meer keuze uit hotels? Bekijk dan ons volledige aanbod & boek. Fijne vakantie!

    Fotografie: Andrey Orekhov | Shutterstock.com
  • OVER DE AUTEUR

    Emma

    Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *