Vakantie Oludeniz

Ölüdeniz, de onontdekte parel van Turkije

Turkije heeft een lange kuststrook met een aantal bekende badplaatsen, maar ook onontdekte parels. Ölüdeniz is één van deze parels. De romantische badplaats, met kilometerslange stranden, is een vrij nieuwe vakantiebestemming.

Ölüdeniz wordt door steeds meer reizigers ontdekt én bestempeld als één van de mooiste plekjes in Turkije. Hagelwitte stranden, azuurblauwe lagune en groene bergen zijn de drie belangrijkste ingrediënten van een vakantie in deze badplaats, dus heel verrassend is het niet dat het zo goed wordt gewaardeerd.

De Blue Lagoon, het hoogtepunt van Ölüdeniz

Vakantie Ölüdeniz: Blue LagoonHet openbare strand van Ölüdeniz, Belcekiz, nodigt je uit om optimaal te genieten van de Turkse zon. Langs het witte zandstrand loopt een gezellige promenade met winkeltjes, cafés en restaurants met terrassen. Aan het einde van de dag kun je hier plaats nemen om met een drankje in je hand de zonsondergang te aanschouwen.

In het verlengde van het openbare strand vind je een lagune, het Sun City strand, helderblauw water en bergen op de achtergrond. Dit gebied, dat bekend is van de romantische film The Blue Lagoon, is onderdeel van een Nationaal Park en wordt daardoor goed beschermd. Zo mag er o.a. geen hoogbouw geplaatst worden en dien je een toegangsprijs voor sommige delen te betalen. Dit is het overigens meer dan waard!

Voor de kust van Ölüdeniz vind je tal van eilandjes die je gemakkelijk met een bootje kunt bereiken. Het is sowieso een aanrader om zo’n boottochtje te maken, want je wordt getrakteerd op schitterende uitzichten.

Vakantie Ölüdeniz, paragliden Wil je een mooi uitzicht over Ölüdeniz en de Blue Lagoon? Ga een middagje paragliden. Het is niet voor niets dat op deze locatie diverse keren de wereldkampioenschappen paragliden zijn gehouden. Adembenemend!

Een actieve vakantie in Ölüdeniz

Vakantie Ölüdeniz: Lycian WayJe kunt een vakantie vullen met alle dagen aan het strand of het fotograferen van de Blue Lagoon, maar je kunt ook op pad gaan voor een flinke wandeltocht. Enige getraindheid is in dit gebied wel gewenst.

Vanaf het noorden van de lagune loopt er namelijk een wandelpad naar het verlaten middeleeuwse dorp Kayaköy. Tijdens deze wandeling, die ca. 1,5 uur duurt, zal je een aantal keer flink moeten klimmen. Eenmaal aangekomen in het dorpje heerst er een verlaten sfeer; wandel in alle rust tussen de huisjes en kerken door. Bijkomen doe je in één van de cafés.

Een andere optie voor wandelaar is de Lycian Way, op ca. 7 km van Ölüdeniz. De hele route afleggen is geen doen; dit 540 km lange wandelpad loopt van Fethiye naar Antalya. Wandel een deel en verbaas je over de Ölüdeniz.

Zien & doen rondom Ölüdeniz

Vervelen is geen optie tijdens een vakantie in deze onbekende parel; in de omgeving van Ölüdeniz vind je diverse bezienswaardigheden. Zo zijn cultuurliefhebbers aan het goede adres in de oude steden Xanthos, Letoon, Pinara, Tlos, Sdyma en Myra, waar je een breed scala aan ruïnes vindt.

Op een kwartier rijden ten zuiden van Ölüdeniz vind je de vlindervallei Kelebekler Vadisi. Deze vallei is bereikbaar via een smalle, kronkelende weg of met de boot. Je kunt hier kennis maken met verschillende soorten vlinders en ondertussen genieten van mooie uitzichten.  Nog iets zuidelijker vind je de Kabak Vallei. Dit prachtig natuurgebied herbergt strand, dennenbossen, een diepe kloof en watervallen aan weerszijden van de kloof.

Op ca. 75 km van Ölüdeniz vind je een andere onontdekte parel van Turkije, Dalyan. In dit vissersdorpje, aan de Dalyan-rivier aan de Egeïsche kust, kun je koningsgraven bewonderen, zonnebaden op het Iztuzu-strand (waar je ook nog eens zeeschildpadden kunt spotten) en bijzondere boottochten maken over de rivier. Bekijk ons eerder geschreven artikel over Dalyan om meer over deze parel te weten te komen.

Typische Turkse sfeer in Fethiye

Vakantie Ölüdeniz: FethiyeZo’n 12 km ten noorden van Ölüdeniz ligt Fethiye. Dit stadje mag je niet overslaan als je kennis wilt maken met de typische Turkse sfeer.

Slenter door de kleine straatjes met bazaars en Turkse theehuizen of maak een wandeling over de promenade met restaurantjes en winkeltjes.

Mocht je nog geen genoeg hebben van de natuur in Ölüdeniz, dan kun je ook hier je hart ophalen. Fethiye wordt namelijk omgeven door grijze bergtoppen met groene pijnboombossen. Verken dit gebied te voet, per mountainbike of te paard.

Overnachten in Ölüdeniz

Deze groeiende vakantiebestemming beschikt over steeds meer hotels. Wij zetten onze favorieten voor je op een rij:

  • Op een prachtige locatie in Ölüdeniz, nabij een van de mooiste stranden van de wereld, vind je het Perdikia Beach Hotel. Geniet van een zorgeloze zonvakantie in Turkije dankzij de moderne kamers en uitgebreide faciliteiten met o.a. een zwembad, fitnesscentrum en sauna.
  • Orka Sunlife Resort & Aquapark is een modern hotel met een fantastisch uitzicht. Je kunt er o.b.v. all inclusive verblijven en dankzij meerdere restaurants (waaronder à la carte), bars en faciliteiten zal het je aan niets ontbreken.

Wil jij graag deze onontdekte plek in Turkije verkennen? Bekijk al onze vakanties naar Ölüdeniz en bewonder deze parel zelf! 

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *