Vakantie Ibiza tips

Gouden tips voor een vakantie op Ibiza

Ga jij binnenkort op – of overweeg je een – vakantie naar Ibiza? Met deze tips weet je in no-time alles over het eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Ibiza-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Ibiza.

Waar ligt Ibiza?

Ibiza is onderdeel van de Balearen, een Spaanse eilandengroep in de Middellandse Zee ten oosten van het vasteland van Spanje

Het is één van de vier bewoonde eilanden; Mallorca is het grootste eiland, dan volgt Menorca en dan – met een oppervlakte van ca. 600 km² komt Ibiza. Alleen het eiland Formentera is (aanzienlijk) kleiner.

De ligging maakt ook dat je slechts kort hoeft te vliegen voor jouw zonovergoten vakantie op Ibiza. Vanaf Amsterdam ben je ca. 2 tot 2,5 uur onderweg naar de luchthaven in het zuiden van het eiland.

Door de geringe oppervlakte staat je vaak geen ellenlange transfer te wachten. Een van de populairste badplaatsen, Sant Antoni de Portmany, ligt op ca. 20 km afstand en de hoofdstad Ibiza-Stad op ca. 10 km.

Waar staat Ibiza bekend om?

Hoewel Ibiza met name bekend staat als party-eiland doet dit imago haar niet volledig eer aan. Ja, er zijn veel feesten in de zomer en dj’s draaien er dan de sterren van de hemel. Maar het is slechts één kant van het veelzijdige eiland.

Het is een eiland waar hippies en jetset samengaan zonder een onvertogen woord. Het is een eiland waar het onmogelijk is te kiezen uit zoveel mooie stranden. Het is een eiland waar nog ongerepte natuur voorkomt. Het is een eiland waar kinderen met open armen worden ontvangen.

Én bovenal is het een eiland waar het sleutelwoord relaxen is. Ibiza is een en al positive vibes.

Vakantie Ibiza tips
Ibiza staat bekend als party-eiland, maar leent zich ook goed voor een week vol zon, zee en strand

Is Ibiza duur?

Laten we meteen maar eerlijk zijn: Ibiza is een van de duurdere Spaanse eilanden. Dit komt door de populariteit en hippe imago van het eiland. Je ziet dit met name terug in de prijzen van de reis zelf, maar ook ter plaatse als je eten & drinken bestelt op populaire plekken (zoals in Ibiza-Stad).

Goed nieuws: je kan ook eenvoudig besparen op jouw vakantie naar Ibiza. Enkele tips?

  • Ga voor een minder hip hotel, waarbij locatie wel belangrijk is
  • Huur geen dure ligbedjes bij populaire beachbars, maar vouw gewoon je handdoekje uit op het strand
  • Eet in de straatjes achteraf i.p.v. bij hippe spots
  • Boek kaartjes voor feesten ruim van tevoren, je hebt dan vaak early bird kortingen
  • Ook je huurauto boek je het beste ruim van tevoren
Op zoek naar een betaalbare vakantie op Ibiza?Bekijk ons aanbod

Zien & doen op Ibiza: de ultieme tips

Ibiza is dus niet zo’n groot eiland en dat betekent dat je veel van het eiland in korte tijd kunt zien, waar je bij grotere broer Mallorca echt moet kiezen uit de vele opties. Een fijn gegeven!

Om je op weg te helpen, hebben we een lijstje met de drie absolute must-see’s en must-do’s voor je op een rij gezet:

  • Een van de hoogtepunten van jouw vakantie wordt sowieso een bezoek aan Dalt Vila. Het is het historische centrum van Ibiza-Stad én een van de best bewaard gebleven en grootste vestigingen in het Middellandse Zeegebied. Maak een twee kilometer lange wandeling rond het bolwerk en op de vestingwallen en duik daarna de stad in om door de smalle steegjes te slenteren.
  • Aan hippiemarkten, zeker in het hoogseizoen, geen gebrek op Ibiza. Las Dalias is de meest bekende en ongetwijfeld ook de meest commerciële, maar wel een van de leukste. Op een binnenplaats kun je (sinds 1985!) onder de bladeren van wijnplanten slenteren langs kraampjes met typische Ibiza-producten, terwijl je aan de andere kant de lekkerste mojito’s en ananasshakes worden aangeboden.
  • Must-do op zondag: rijd naar het noorden van het eiland, waar je het uiterst idyllisch baaitje Benirràs vindt. Waar je in de middag nog kunt genieten van de zon, zal je rond zes uur worden omgeven door trommelaars en dansende locals (veel hippies!) en toeristen. De mojito’s worden voor je neus klaargemaakt en als het donker is, word je ook nog eens getrakteerd op een waar vuurspektakel. Dit kan wel eens dé verrassing van jouw vakantie op Ibiza worden!

Tips wat je nog meer kunt doen op Ibiza

Ibiza staat daarnaast bekend om de vele kleine baaitjes en langere stranden. We hebben de mooiste stranden van Ibiza voor je op een rij gezet.
Vakantie Ibiza tips: Dalt Vila
Tip voor jouw vakantie op Ibiza: sla Dalt Vila, het historische centrum van de hoofdstad, niet over

De beste reistijd voor Ibiza

Ibiza ligt in de Middellandse Zee en dat betekent dat je er kunt rekenen op een mediterraan klimaat. Dit klimaat zorgt voor milde winters en zonovergoten en warme zomers.

Op Ibiza duurt deze zomer van ca. half juni tot half september. De dagtemperatuur komt dan gemiddeld uit op 27 tot 30 °C. Inzoomend op juli en augustus kun je rekenen op ca. 11 uur zon per dag. Juli is met gemiddeld 6 mm regen ook nog eens de droogste maand van het jaar.

In het voorseizoen (vanaf begin mei) en het naseizoen (tot eind oktober) is het ook goed vertoeven op Ibiza. In mei passeert het kwik al snel de 20 °C en in oktober liggen de maximale temperaturen rond de 23 °C. Ideaal voor als je veel van het eiland wilt zien zonder peentjes te zweten. Goed om te weten: oktober kan wel onvoorspelbaar zijn qua regen.

Als je een party-ganger bent, raden we je aan in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Dan draaien alle top-dj’s en kun je genieten van de beste feesten. Maar… goedkoop is het dan niet! Een goede optie voor wie wel een feestje mee wil pakken, is september of begin oktober. In het eerste weekend van oktober vinden traditiegetrouw de closing party’s plaats. Het feestseizoen wordt dan in stijl afgesloten.

Juni is overigens dé perfecte reismaand als je niet afhankelijk bent van de zomervakantie. De temperaturen zijn meer dan aangenaam, de prijzen liggen doorgaans lager en het is er minder druk dan in de maanden die volgen.

De leukste accommodaties op Ibiza

De keuze aan hotels en appartementen op Ibiza is groot voor een relatief klein eiland; we hebben ca. 150 accommodaties in ons aanbod. We pikten er speciaal voor jou een aantal favorieten van onze vakantiegangers uit:

  • Ibiza is koning als het aankomt op stijlvolle hotels. Eén van deze hotels is het populaire The Ibiza Twiins. Het hotel ligt direct aan het strand, beschikt over een fijn zwembad en sport- en wellnessfaciliteiten én biedt een all inclusive mogelijkheid. Als dat geen relaxvakantie wordt…?!?
  • Betaalbaarheid en ultieme ligging kunnen echt wel samengaan. Dat bewijst Hotel Puchet, dat op een steenworp afstand van het strand én het uitgaansleven van Sant Antoni de Portmany ligt. Je kunt daarnaast rekenen op o.a. een zwembad en restaurant.
  • Voor een geslaagde familievakantie tippen we Grand Palladium White Island Resort & Spa. Je kunt o.b.v. all inclusive boeken, het strand is binnen handbereik en ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Daarnaast ligt het bruisende Ibiza-Stad om de hoek.
  • Ga jij naar Ibiza omdat je houdt van hippe feesten, een beetje decadentie en design hotels? Dan ben je bij het Ushuaia Ibiza Beach Hotel aan het goede adres. Dit luxe hotel richt zich op trendy vakantiegangers. In de Ushuaia Toren, die bij het hotel hoort, vinden namelijk de beste feesten (met wereldberoemde dj’s!) plaats.

Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past:

Vakantie Ibiza tips: hotels
Tip: Ushuaia Ibiza Beach Hotel is een fijne keuze als je houdt van luxe, decadentie en toffe feestjes

Vervoer op Ibiza

Om in een korte tijd veel van Ibiza te zien, raden we je aan een auto te huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens de boeking. Heb je dat niet gedaan en wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice. Een scooter huren behoort ook tot de mogelijkheden, maar dit kan niet via ons; dit dien je ter plaatse te regelen.

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Zo kun je een dagtrip maken per boot naar buureiland Formentera, suppen in Sant Antoni de Portmany, duikcursussen volgen of het eiland per jeep ontdekken. Onze partner GetYourGuide heeft een ruim aanbod aan excursies. Boek ze vast voor vertrek om zeker te zijn van jouw plekje!

Lees alles over een auto huren op Ibiza

Meer tips voor een vakantie op Ibiza

Tot slot; nog een aantal extra Ibiza-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

Zie jij door onze tips een Ibiza-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *