Favoriete steden in Spanje

Uitgelicht! Onze favoriete steden in Spanje

Spanje is sinds jaar en dag een top 3 vakantiebestemmingen voor zon, zee en strand. Maar wist je dat je ook prachtige steden in Spanje vindt? Als je gaat voor een stedentrip in het Zuid-Europese land kan het nog wel eens lastig kiezen worden. Tijd om onze favoriete steden in Spanje op een rij te zetten én jou bij deze keuze te helpen.

Madrid

Hoewel het niet per definitie onze meest geboekte Spaanse stad is, vinden we dat we niet anders kunnen dan met de hoofdstad beginnen. En Madrid verdient ook zeker een plek in dit lijstje van favoriete steden in Spanje. Het bruist er!

Het leven van Madrilenen, zoals de inwoners worden genoemd, speelt zich voornamelijk in de buitenlucht af. Inwoners verzamelen zich op mooie dagen graag op de terrassen aan Plaza Mayor, een oud marktplein in het historische gedeelte van de stad. Hier genieten ze volop van het goede leven.

En goed leven kan je zeker tijdens jouw Spaanse stedentrip. De stad beschikt namelijk over ruim 3.000 (!) restaurants; keuze genoeg dus! En wil je wat cultuur snuiven? Je vindt in Madrid het grootste koninklijke paleis van West-Europa en museumliefhebbers halen hun hart op in de Gouden Driehoek, bestaande uit drie vooraanstaande musea.

Bekijk meer leuke dingen om te doen in Madrid

Petit Palace Mayor Plaza Hotel, MadridDe naam verklapt het al; Petit Palace Mayor Plaza Hotel ligt op slechts een steenworp afstand van het gezellige Plaza Mayor. Je kunt daarnaast rekenen op stijlvolle kamers. De stad oer-Hollands ontdekken? Huur fietsen bij de receptie.
Favoriete steden Spanje - Madrid

Barcelona

In Barcelona heb je the best of both worlds: stad én strand! Na jouw dag slenteren door de stad kun je een verkoelende duik in zee nemen. En dat is met de Spaanse temperaturen zeker in het hoogseizoen wel zo fijn.

Cultuur snuiven kan daarnaast eindeloos in de Spaanse stad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Sagrada Família. De bouw van deze modernistische kerk is begonnen in 1882, maar er wordt nog altijd gewerkt aan het meesterwerk van Antoni Gaudí. Bijzonder om te zien! Ook Park Güell is van zijn hand. Het kleurrijke stadspark is absoluut een aanrader.

Jouw dag sluit je af door nog wat te shoppen in de beroemde straat Las Ramblas of door tapas te bestellen op een van de vele terrasjes die de stad rijk is. En wil je eens een dagje wat anders dan cultuur? Voor voetballiefhebbers is Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, de moeite waard.

Imponeer jouw reisgenoot met deze feitjes & weetjes van Barcelona

Andante Hotel, BarcelonaAndante Hotel heeft een centrale ligging in Barcelona, op steenworp afstand van Las Ramblas. Je kunt rekenen op een fijn dakterras met zwembad, comfortabele kamers, een fitnessruimte en gratis WiFi. Dat wordt een top stedentrip!

Valencia

Er zijn meer steden in Spanje waar je stad & strand moeiteloos kunt combineren. Valencia bijvoorbeeld. Deze stad heeft inmiddels Barcelona ingehaald qua populariteit en dat is niet zonder reden…

Niet alleen stad & strand worden hier namelijk moeiteloos gecombineerd, dat geldt ook voor oude en nieuwe architectuur. Waar je aan de ene kant in het historische centrum prachtige oude monumenten kunt bewonderen (zoals de kathedraal en de markthal) kent Valencia aan de andere kant een prachtig modern pareltje; Ciudad de las Artes y las Ciencias. In deze ‘stad van de kunst en wetenschappen’ vind je tal van moderne gebouwen, die o.a. een aquarium en enorme bioscoop huisvesten.

Genoeg sightseeing op jouw programma dus. Maar mocht je dat even zat zijn, strijk je zo neer op het brede zandstrand van Valencia. Óf – als je nog wat te kiezen wilt hebben – in het Turiapark. Het stadspark, dat ooit een rivier was en in 1957 zelfs voor een rampzalige overstroming zorgde, is dé plek waar de locals relaxen op een vrije dag. Waar er ruimte is om te skaten, spelen, muziek te maken en… te fietsen!

Bekijk de favoriete hotels in Valencia van Laura

Catalonia Excelsior, ValenciaWij verblijven graag in het historische centrum vanwege de levendigheid overdag én in de avonduren. Catalonia Excelsior bevindt zich naast een van de bekendste pleinen; Plaza del Ayuntamiento en je kunt er rekenen op moderne kamers.
Favoriete steden Spanje - Valencia

Sevilla

Geen strand voor Sevilla, maar deze stad is op een andere manier uniek; het is een van de meest kleurrijke steden in Spanje. Een goed voorbeeld daarvan – en daarmee vallen we direct in huis met de eerste must-see – is Plaza España. Op dit plein vind je prachtig gekleurde mozaïeken en bruggetjes.

Andere niet te missen bezienswaardigheden die de Spaanse stad herbergt zijn o.a. de kathedraal van Sevilla met de bekende Giralda toren en Real Alcázar, het koninklijke paleis met prachtige tuinen. Beide bezienswaardigheden vind je in de oude Joodse wijk Santa Cruz. Deze wijk is ook meteen de gezelligste wijk om ’s avonds tapas te eten bij een lokaal tentje.

Naast alle historische bezienswaardigheden herbergt Sevilla ook nog een modern pareltje; Metropol Parasol. Dit reusachtige kunstwerk, in de vorm van een paddenstoel, werd pas in 2011 geopend, maar is nu al een van de top-bezienswaardigheden van de Spaanse stad. Lopend over de ‘paddenstoelen’ heb je een geweldig uitzicht over de stad!

10 goede redenen voor een stedentrip naar Sevilla

Hotel Las Casas de la Juderia, SevillaHotel Las Casas de la Juderia is hier favoriet! Waarom? Het ligt in de Joodse wijk Santa Cruz en bestaat uit een aaneenschakeling van 25 herenhuizen (van meer dan vijf eeuwen oud!) met leuke doorgangetjes en trappetjes. Charmant!
Favoriete steden Spanje - Sevilla

Málaga

Ga je liever voor een wat kleinere stad, maar heb je wel graag stad en strand binnen handbereik? En wil je het liefst ook nog wat buiten de stad zelf zien? Dan is Málaga wellicht de meest geschikte van deze steden in Spanje voor jou.

De stad aan de Costa del Sol kent een charmant, maar compact oud stadscentrum; je loopt in nog geen half uur van het meest westelijke naar het meest oostelijke puntje. Maar op dat geringe oppervlakte vind je wel flink wat bezienswaardigheden, waaronder het Kasteel van Gilbralfaro, het Alcazaba en de kathedraal.

Vanuit het centrum loop je daarnaast in no time naar het gezellige stadsstrand. Bij de vele strandtentjes staan sardientjes, de lokale specialiteit, steevast op het menu. Mocht je daarnaast meer willen zien van de Costa del Sol dan kun je een huurauto regelen en o.a. Ronda, Marbella, Frigiliana en Nerja bezoeken. Een afwisselende stedentrip is het dan zonder meer!

De leukste dagtrips vanuit Málaga

Molina Lario, MálagaKlinken een centrale ligging, zwembad op het dakterras, uitzicht op de prachtige kathedraal en moderne kamers jou als muziek in de oren? Dan is Molina Lario de juiste keuze voor een geslaagde tijd in Málaga.
Favoriete steden Spanje - Málaga

Minder bekende steden in Spanje

Bovenstaande steden in Spanje hebben één ding gemeen; ze zijn stuk voor stuk bekend en populair. Daarmee ook – zeker in het hoogseizoen – wel wat drukker. In de minder bekende Spaanse steden is het doorgaans iets rustiger. Mocht jij wat meer rust zoeken dan hebben we nog een paar suggesties voor je:

  • Córdoba is een walhalla voor cultuurliefhebbers. Ooit was dit namelijk het centrum van de middeleeuwse Spaanse moslimwereld, waardoor je er tal van unieke monumenten vindt. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de enorme moskee Mezquita, dé bezienswaardigheid van de stad.
  • De havenstad Cádiz heeft een belangrijke rol gespeeld in de rijke geschiedenis van Andalusië. De talloze monumentale gebouwen die hier uit voort zijn gekomen staan in contrast met de lange boulevard die om de stad heen loopt en de stranden. Best of both worlds: stad én strand!
  • Waar de meeste Spaanse steden beschikken over enorm veel historie, is Bilbao een kleine uitzondering. Deze underdog raakte in de jaren 90 in een economische crisis, waarna het zich op een verrassende manier opnieuw op de kaart heeft gezet. De stad in het Baskenland staat nu bekend om haar geweldige architectuur. Het bekendste voorbeeld hiervan is het in het oog springende Guggenheim Museum.
  • Zeg je Granada dan zeg je Alhambra! De Spaanse stad wordt gedomineerd door dit Moorse paleizencomplex dat stamt uit de middeleeuwen. Binnen de muren van het Alhambra vind je een fort, de koninklijke paleizen en een zomerpaleis. Genoeg om een paar dagen door rond te zwerven. Maar vergeet niet dat de rest van de stad ook veel moois te bieden heeft…

Welk van deze Spaanse steden staat bovenaan jouw wensenlijstje?

Al onze stedentrips naar Spanje?Bekijk ons aanbod

Favoriete steden Spanje - Granada

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *