Stedentrio Thessaloniki

Thessaloniki, een bruisende Griekse stedentrip

Denk je aan een Griekse stedentrip, dan denk je aan Athene. Toch? Hiermee wordt de een na grootste stad Thessaloniki vaak vergeten. En daar gaan wij nu verandering in brengen. Want deze opkomende bestemming heeft alles in huis voor een geslaagde stedentrip!

Thessaloniki in een vogelvlucht

Als je dacht dat je alleen in Athene een tour door de Griekse geschiedenis kunt maken, dan heb je het mis. In Thessaloniki kruisen Oude Griekse, Byzantijnse en Ottomaanse wegen elkaar. Het is een verzamelpunt van historische bezienswaardigheden.

Maar het is niet alleen dé plek voor cultuurliefhebbers, het is ook een van de modernste en hipste steden van Griekenland. Je vindt er talloze leuke eet- en drinkgelegenheden in een bruisende omgeving.

Ano Poli, het oude Thessaloniki

Het is enorm zonde, maar hoe rijk Thessaloniki ook is qua cultuur, je kunt dit niet meer overal terugzien. In 1917 woedde er een grote brand in de stad, waardoor een groot deel van de gebouwen (waaronder veel Ottomaanse gebouwen) in de stad verloren ging. Het centrum is geheel herbouwd en daardoor een stuk moderner.

Hét deel van de stad dat wel behouden is gebleven tijdens de brand is Ano Poli, een van de oudste en meest traditionele wijken van de stad. De wijk – die vanwege haar hoge ligging ook wel Upper Town wordt genoemd – is een aaneenschakeling van smalle en nauwe straatjes, oude pleinen en Ottomaanse stadsmuren. Vanaf diverse plekken in de wijk heb je – wederom met dank aan de hoge ligging – een panoramisch uitzicht over de stad en de zee.

Aristoteles plein, hét hart van de moderne stad

Stedentrip Thessaloniki, AristotelesWaar Ano Poli bespaard bleef tijdens de heftige brand, ging het Aristotelesplein volledig ten onder. Direct naar de brand werd een nieuw ontwerp gemaakt voor het centrale plein. Een nieuw plein, maar met hetzelfde doel; het levendige hart van Thessaloniki blijven. En dat lukte!

Dit plein, dat je eigenlijk kunt vergelijken met de Dam van Amsterdam, is het middelpunt tijdens culturele evenementen en festivals als carnaval. Je vindt er daarnaast het Olympisch Theater en één keer per jaar staat alles hier in het teken van het Thessaloniki Internationale Film Festival.

Naast deze evenementen kun je er elke dag genieten van een flinke dosis levendigheid. Aan het plein en in de straten rondom wisselen terrasjes, barretjes, winkels, cafés en restaurants elkaar af. En verscholen achter het plein vind je Bit Bazaar, dé vlooienmarkt die al stamt uit 1928. Hij is niet makkelijk te vinden, dus vraag voor een local om de weg te wijzen. Slenter rond en neem na afloop plaats in een van de tavernes rondom om te genieten van Griekse delicatessen.

Stedentrip Thessaloniki; City HotelCity Hotel Thessaloniki staat bekend als een van de beste design hotels in downtown Thessaloniki. Het luxe viersterren hotel ligt op slechts enkele minuten lopen van het Aristotelesplein, beschikt over moderne kamers en biedt gasten gratis WiFi aan.

De Witte Toren, hét symbool van de Griekse stad

Stedentrip Thessaloniki, witte torenWat ooit, in de 15e eeuw, een verdedigingstoren was, is nu hét symbool van Thessaloniki geworden. De Witte Toren (op zijn Grieks Lefkos Pyrgos) aan de waterkant is 27 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en de naastgelegen boulevard.

Maar het uitzicht is niet de enige reden om de toren te bezoeken; er zijn diverse exposities te bewonderen over de geschiedenis van het bouwwerk. Het deed bijvoorbeeld jaren dienst als gevangenis waar massa-executies werden uitgevoerd.

De Witte Toren grenst aan een 6 km lange boulevard die loopt van de haven naar het concertgebouw. Maak zeker een wandeling over de boulevard; je geniet er van een geweldig uitzicht en komt onderweg leuke winkeltjes, restaurants en picknickplekken tegen.

Ladadika, kleurrijk & bruisend Thessaloniki

Ten westen van het Aristoteles plein ligt de bruisende wijk Ladadika met o.a. de haven. De kleurrijke straatjes zijn een genot om doorheen te slenteren; alleen al door de geur van vis en specerijen die te danken zijn aan de talloze marktjes.

Je vindt er daarnaast een breed aanbod van tavernes, restaurants, cafés, bars en clubs en je moet ook zeker niet raar staan te kijken als je spontaan dansende jongeren op straat tegenkomt.

Stedentrip Thessaloniki: The Met HotelLuxe met een hoofdletter L: dat is een verblijf in The Met Hotel. Het hotel biedt vanaf de Sky Bar en het zwembad op het dakterras een geweldig uitzicht en heeft een centrale ligging nabij de haven.

8 km geschiedenis van Thessaloniki

Wil je kennismaken met de eeuwenoude geschiedenis van Thessaloniki? In het westen van de stad vind je resten van de 8 km lange stadsmuren uit de Griekse en Romeinse tijd. Een goed startpunt is het Dimokratias Plateia. Hier kun je tot 1874 de hoofdingang van de stad bewonderen, de Gouden Poort. Ook bij het kasteel Heptapyrgion vind je nog resten van de oorspronkelijke stadsmuur.

De leukste musea van Thessaloniki

Thessaloniki is rijk aan toffe hotspots, waaronder talloze musea. We maakten een selectie van onze favorieten:

  • Het grootste museum van Thessaloniki is het Archeologische Museum. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van de stad; van de klassieke tijd tot aan de Romeinse periode.
  • Fotografieliefhebbers zijn aan het goede adres in het in 1998 geopende Museum of Photography. Hier worden historische foto’s verzamelt die de geschiedenis van Griekenland weergeven. Je vindt er o.a. stadsbeelden van de 20e eeuw en aangrijpende portretten.
  • Geïnteresseerd in de oorlogsgeschiedenis van Griekenland? Breng een bezoek aan het War Museum. Als soldaten verkleden gidsen vertellen je hier de bijzonder verhalen achter de medailles, wapens en uniformen die verzamelt zijn tijdens de Griekse revolutie.

Sla je slag op de Kapani en Modiano markt

Stedentrip Thessaloniki, marktKennismaken met het dagelijkse leven van de inwoners doe je het beste op de markt Kapani, nabij het Aristoteles plein en Egnatia Street. Als je vanaf hier richting de boulevard loopt, hoor je de marktlui al van veraf. Zij proberen hun vis, vlees, groenten, fruit en Griekse delicatessen aan de markt te brengen. Maar dat niet alleen; je vindt er ook beeldjes, sieraden en kleding én dus ongetwijfeld een souvenir voor het thuisfront.

Een andere traditionele markt is de Modiano Markt; deze is gevestigd in een 20e eeuws pand in het hart van de stad. Je vindt er kruiden, specerijen, brood, kazen, vis, vlees en lokale delicatessen. Hiervan proeven kan op de markt zelf óf in een van de kleine tavernes direct achter de kraampjes. Want honger krijg je van de geuren op de markt sowieso…

Ook niet te missen!

Je merkt het al; een paar dagen in Thessaloniki is eigenlijk te kort! En dan hebben we nog niet eens alles genoemd. Wat dacht je van de volgende bezienswaardigheden?

  • De Ayia Sophia is een prachtige Byzantijnse kerk met kroonluchters die uit vergulde pauwen bestaan. Pauwen zouden het lievelingsdier van de Griekse godin Hera zijn. Je vindt in de kerk daarnaast bijzondere iconen en mozaïeken.
  • De ruïnes van het oude paleis van Keizer Galerius vind je langs Egnatia Street. Prachtige mozaïeken, marmeren vloeren en – aan het eind van de straat – de Rotunda. Die is het mausoleum dat de keizer voor zichzelf liet bouwen, maar nooit gebruikte. De Ottomanen bouwden het mausoleum vervolgens om tot moskee, waarvan één minarret nog overeind staat.
  • Aan het levendige Navarino plein vind je de Ark van Galerius. Dit monument uit de 4e eeuw is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de strijd tussen keizer Galerius en de Perzen. Het is daarnaast dé plek om op een van de terrasjes te genieten van een echte Griekse koffie.

Maak kennis met de eetcultuur

Thessaloniki is een waar walhalla voor foodies; de stad wordt gekenmerkt door tavernes, markten en wijnbars. Wil je in een korte tijd zoveel mogelijk mee krijgen van de eetcultuur van de inwoners van Thessaloniki boek dan een foodtour. Je maakt dan een (thema)wandeling door de stad waarbij je lokale adresje en markten aandoet. Deze tours kun je o.a. boeken bij Eat & Walk.

Praktisch!

  • Vanaf april t/m oktober is het prima vertoeven in Thessaloniki, de thermometer schiet dan boven de 20 °C uit. In de zomermaanden kan het drukkend warm zijn; combineer jouw stedentrip dan met een dagje strand in Chalkidiki.
  • Thessaloniki ligt op het vasteland van Griekenland. Meerdere keren per week vertrekken er vanuit Nederland vliegtuigen die kant op. Hierdoor heb je een ruime keuze aan vertrekdata. Je vlucht duurt ca. 3 uur.
  • Hoewel de taxi’s in Thessaloniki niet duur zijn, is het makkelijkst vervoersmiddel de bus. Met buslijn 50 kom je bijvoorbeeld langs veel van de bekende bezienswaardigheden én de stad biedt een eigen hop on hop off bus. Deze brengt je ook naar bezienswaardigheden net buiten de stad.
  • Een andere mogelijkheid is het huren van een fiets. Er zijn diverse bedrijven die dit aanbieden in Thessaloniki. Gemiddeld betaal je € 1,- per uur.

Zie jij zo’n bruisende stedentrip wel zitten? Bekijk onze stedentrips naar Thessaloniki.

Fotografie: Lefteris Papaulakis | Shutterstock.com, Baloncici | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *