San Nicolas, Aruba

San Nicolas: maak kennis met swingend Aruba

Aruba wordt vaak in één adem genoemd met Oranjestad en zijn vele mooie stranden. Toch heeft Aruba veel meer te bieden. San Nicolas bijvoorbeeld, de een na grootste stad van het eiland. Tijd om deze minder toeristische stad toe te lichten!

Aruba: One Happy Island

Waarschijnlijk ben je deze slogan wel vaker tegen gekomen, Aruba One Happy Island. En zodra je een keer een vakantie op Aruba hebt doorgebracht, weet je ook waarom de Arubanen deze slogan gebruiken. Het is namelijk onmogelijk om huiswaarts te keren zonder die lach op je gezicht.

Aruba is het meest zonnige Caribische eiland en beschikt over meer dan 50 stranden. Een betere plek om een (winter)zonvakantie te vieren is er haast niet! Daarnaast word je warm van de Arubaanse gastvrijheid, vinden er meerdere keren per jaar diverse festivals en evenementen plaats én kun je er terecht voor diverse sportieve en culturele activiteiten.

Nog niet helemaal overtuigd waarom een zonvakantie op Aruba eigenlijk een plekje op jouw bucketlist verdient? Lees ons eerder geschreven artikel 10 redenen om nú naar Aruba te gaan.

In bovenstaand artikel mist echter reden 11 om Aruba te bezoeken; San Nicolas. Deze stad is na Oranjestad de grootste stad van het eiland en er valt genoeg te beleven.

San Nicolas in een vogelvlucht

Met ruim 18.000 inwoners is San Nicolas na Oranjestad de tweede grootste stad van Aruba. San Nicolas ligt in het puntje van Aruba, aan de westkant. De afstand tussen deze twee grote Arubaanse steden bedraagt slechts 19 km en je kunt ze dus eenvoudig combineren tijdens één vakantie.

Ondanks de relatief kleine reisafstand, is er een wereld van verschil tussen de steden. San Nicolas draaide aanvankelijk om de olie-industrie, maar tegenwoordig heeft het leven hier een rustig, maar gezellig tempo aangenomen. Een schril contrast met het levendige, toeristische Oranjestad.

Charlie’s Bar

Een echte must see tijdens een bezoek aan San Nicolas is Charlie’s Bar. Het café, dat een begrip is op het Caribische eiland, vind je dicht bij de olieraffinaderij van San Nicolas. Charlie’s Bar hangt vol met duikvondsten, krantenartikelen, (verkeers)borden en andere ‘trofeeën’. Geniet van sterke verhalen onder het genot van een hapje en drankje!

Charlie’s Bar, die in 1941 werd opgericht door het Nederlandse koppel Charlie en Marie Brouns, staat in de top 10 beste bars van het Caribisch gebied! Waarom? Ga er heen en ervaar het zelf!

Kom tot rust op Baby Beach

San Nicolas: Baby BeachEen van de populairste stranden van Aruba is Baby Beach. Dit strand – dat in tegenstelling tot veel andere stranden op het eiland niet wordt omgeven door hotels en toeristische attracties – ligt op ca. 2 km van het centrum van San Nicolas en is ideaal voor gezinnen met kinderen.

De baai van Baby Beach is met dank aan het natuurlijke rif een soort lagune. Het water is ondiep en er zijn geen stromingen, wat het tot een veilige plek maakt. Er zijn voldoende faciliteiten, waaronder ligbedden en parasols, en je kunt de onderwaterwereld bewonderen tijdens een snorkeltripje. Houd er wel rekening mee dat je niet te ver buiten het rif moet komen; daar zijn wel sterke stromingen.

Ben je juist dol op die sterke stromingen en wil je graag wind- en kitesurfen, dan zijn er ook diverse stranden in de buurt waar dit mogelijk is. Ook de twee mooiste duiklocaties van Aruba (Cabez Reef en Serito Pinnacle) liggen nabij San Nicolas.

Rodgers Beach, aan de overkant van Baby Beach, is een stuk rustiger dan het populaire broertje. Het is de plek waar vooral locals graag komen.

Cultuur in San Nicolas

San Nicolas: Anchor in Memory to All SeamenCultuurliefhebbers komen aan hun trekken in San Nicolas in de verschillende musea, galeries, oude kerken en andere historische gebouwen.

  • Op weg naar Baby Beach kom je langs het grote anker Anchor in Memory to All Seamen. Dit ca. 5 m hoge anker komt oorspronkelijk van een olietanker. De eigenaar van Charlie’s Bar vond dat het anker moest opgedragen worden aan alle zeelui (All Seamen). Na de dood van de eigenaar van Charlie’s Bar (Charlie Brouns) in 2014, werd het anker opgeknapt en opnieuw opgedragen aan de zeelui met in herinnering Charlie Brouns Jr.
  • Kunstliefhebbers moeten zeker een bezoekje brengen aan Galeria Harmonia. Hier vind je het werk terug van Arubaanse en Caribische kunstenaars.
  • Liefhebbers van modeltreinen kunnen een bezoekje brengen aan het modeltreinmuseum van San Nicolas. Deze is gratis toegankelijk!
  • Op een kwartiertje rijden van San Nicolas vind je Lourdes Grotto, een katholiek heiligdom. De naam komt je wellicht bekend voor en dat is niet gek; het is vernoemd naar de Lourdes grot in Frankrijk.

Carubbian Festival

Iedere donderdagavond is het feest in San Nicolas! Het relaxte leven maakt plaats voor festiviteiten en vertier. De straten van San Nicolas worden gevuld met zingende, dansende en feestvierende inwoners tijdens het Carubbian Festival. Toeristen kijken hun ogen uit tijdens dit evenement met Arubaans carnaval en kraampjes met Arubaanse lekkernijen en souvenirs. Lokale dansgroepen laten je kennismaken met de traditionele Arubaanse dans: de Arubaanse Wals. Doe jij mee?

Het Carubbian Festival is een culinair paradijs voor de fijnproevers met een kleine portemonnee. Voor een klein bedrag worden de lekkerste, traditionele hapjes uit de Arubaanse keuken voor je klaargemaakt. Van traditionele roti met doperwten tot Surinaamse aardappelen. Van Jamaicaanse stoofpot met curry en geitenvlees tot gefrituurde Cassave met zoute vis. En breng een toost uit met de lokale bevolking met het lokale drankje Mauby. Deze wordt gemaakt van boomschors, kaneel, suiker en kruidnagel. Of neem een verse smoothie!

Bekijk hier ons volledige aanbod naar Aruba en maak kennis met San Nicolas, de tweede grootste stad van Aruba!

Fotografie: Martin Szczepaniak | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *