Een rondje langs Kroatische meren

Een rondje langs de Kroatische meren

Kroatië is een geliefde bestemming onder cultuurliefhebbers, maar wist je dat ook natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen in dit Oost-Europese land? Verspreid door Kroatië liggen vele schitterende meren die vaak omringd worden door een uitgestrekt natuurgebied. Ben je van plan om dit natuurschoon van dichtbij te gaan bewonderen? Wij nemen je mee langs de mooiste Kroatische meren.

Nationaal Park Plitvice Meren

Rondje langs Kroatische meren, Plitvice MerenZestien turquoise gekleurde meren, ruim negentig watervallen, gigantische bomen… In het Nationaal Park Plitvice Meren, in het noordoosten van Kroatië, kijk je je ogen uit. Zo is de hoogste waterval in het park bijvoorbeeld 78 meter hoog. Een ideale plek om jaloersmakende vakantiefoto’s te maken! Naast dat de natuur van een ongekende schoonheid is, kun je er ook veel dieren spotten. Wie weet kom jij zomaar een wild zwijn of hert tegen!

Je kunt gemakkelijk door het beschermde park (het staat sinds 1979 op de UNESCO Werelderfgoedlijst) lopen via de speciaal daarvoor aangelegde wandelpaden. Je loopt via deze paden voornamelijk lángs de meren. Wil je liever de meren oversteken? Dat kan d.m.v. bruggetjes, een rondvaartboot of een roeibootje. Ook rijdt er een treintje door het park, waardoor je nog sneller de hoogtepunten aan je voorbij ziet gaan.

Rondje langs Kroatische meren, Hotel Bellevue Wist je dat je kunt verblijven middenin Nationaal Park Plitvice Meren? Vanuit Hotel Bellevue kun je optimaal genieten van de prachtige natuur. Door gebruik te maken van gratis WiFi kun je jouw natuurfoto’s direct doorsturen naar het thuisfront.

Krka Nationaal Park

Rondje lansg Kroatische meren, Krka rivierTerwijl de Krka Rivier kabbelend richting de Adriatische Zee stroomt, mondt ze uit in diverse meren. Het gebied om deze meren is uitgeroepen tot het Krka Nationaal Park. Dit park vind je nabij de kustplaats Sibenik.

Je bewondert hier zeven prachtige watervallen en geniet van een oase van rust. Door de ruim 800 verschillende soorten planten en diverse landschappen kijk je hier absoluut je ogen uit.

Heb je altijd al onder een waterval door willen zwemmen? Dat is mogelijk in Krka Nationaal Park! Bij de Skradinski Buk watervallen is dit namelijk toegestaan. Sommige van deze watervallen hebben een breedte van ruim 100 meter. Genoeg plek dus om verkoeling te zoeken.

Naast de schitterende natuur kun je in het park ook een aardige dosis cultuur snuiven. Archeologische vondsten uit de Romeinse tijd en prachtige kloosters zijn enkele bezienswaardigheden. Ook staan er eeuwenoude forten langs de oevers van de rivier.

Blauwe Meer van Modro

Rondje langs Kroatische meren, Blauwe MeerHet Blauwe Meer van Modro ligt nabij het stadje Imotski, in het zuiden van Kroatië nabij de grens met Bosnië en Herzegovina. Het meer doet haar naam absoluut eer aan; zelden zie je zulke diepblauwe wateren als deze! Vergeet dus zeker je camera niet om jaloersmakende foto’s te maken.

Extra leuk: je mag in het meer zwemmen! Durfallen kunnen vanaf een hoge klif het water in duiken. Met een enorme diepte van ca. 220 m zou je denken dat je niet uitgebreid hoeft uit te stippelen waar je in het water belandt, maar niets is minder waar. Het meer kan soms namelijk volledig droog staan! Kijk dus goed uit voordat je een duik in het water neemt.

Rondje langs Kroatische meren, Hotel ConteOp ca. 45 minuten rijden vanaf het Blauwe Meer ligt Hotel Conte. Een fitnessruimte, speeltuin, zwembad en parkeergelegenheid zijn enkele faciliteiten waar je de beschikking over hebt. Je bent dus van alle gemakken voorzien voor een ontspannen vakantie!

Vransko Jezero Meer

Rondje langs Kroatische meren, Vransko Jezero MeerEen meer dat zeker niet aan dit lijstje mag ontbreken, is het Vransko Jezero Meer. Met een lengte van zo’n 12 kilometer is het het grootste meer van het land! Je vindt het Vransko Jezero Meer tussen de steden Sibenik en Zadar, nabij de Kroatische kust.

Het Vransko Jezero Meer is een klein buitenbeentje; waar de meeste Kroatische meren enorm diep zijn, is het Vransko Jerezo Meer nergens dieper dan twee meter. Dit maakt het meer aantrekkelijk voor hengelsporters. Ook vogelspotters kunnen hier hun lol niet op; er vliegen zeldzame moerasvogels over het gebied.

Maar je kunt rond het Vransko Jezero Meer veel meer doen dan enkel vissen en vogels spotten. Het gebied leent zich bijvoorbeeld perfect voor een flinke wandel- of fietstocht. Wil je liever het meer via het water ontdekken? Dat kan ook! Er worden diverse watersporten aangeboden in dit gebied.

Rode Meer van Crveno Jezero

Rondje langs Kroatische meren, Rode MeerNee, het Rode Meer van Crveno Jezero is niet rood van kleur, maar dankt haar naam aan de rode gloed die je ziet op de omliggende kliffen. Het meer ligt nabij de stad Imotski, niet ver van het Blauwe Meer van Modro.

De torenhoge rosten die het meer omringen en de waterdiepte van ca. 530 meter maken dit gebied een waar spektakel om te zien. Volgens een legende is het water zó diep, dat je er geen steen in zou kunnen gooien. Dit zou immers tegen de wetten van de zwaartekracht in gaan. Wanneer je dit wél lukt, heb je voor eeuwig geluk. Dat is wel een worpje waard, toch?

Zie jij een bezoek aan deze Kroatische meren wel zitten en wil je nog meer keuze uit hotels? Bekijk dan ons volledige aanbod. Fijne vakantie!

OVER DE AUTEUR

Emma

Ik heb een grote passie voor schrijven en een grote liefde voor reizen. Met mijn blogartikelen wil ik jou inspireren om je koffer te pakken en op reis te gaan! Of dit nu in Europa is of daarbuiten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *