Reizen met alleen handbagage

Zo reis je met alleen handbagage! (en alles over bagageregels)

Gratis ruimbagage meenemen zit er bijna niet meer in; luchtvaartmaatschappijen hebben hun regels aangepast en bij je ticket is in 95% van de gevallen alleen handbagage inbegrepen. Een koffer bijboeken kan, maar dit kost wel extra geld. Dan maar alleen met je handbagage reizen? We geven je praktische tips zodat je ook echt alles in dat ene koffertje kunt ‘proppen’.

Hoe zit dat nu ook alweer met die ruimbagage?

Verreweg de meeste vragen bij onze klantenservice gaan over ruimbagage, want hoe zit dat precies? Wanneer is dit nu inbegrepen en wanneer niet?

Al sinds 1 april 2014 hanteert het grootste deel van de Nederlandse (maar ook buitenlandse) luchtvaartmaatschappijen andere bagageregels. Hierdoor is in de meeste gevallen de ruimbagage niet langer inbegrepen. Op vluchten van o.a. Transavia, TUI, KLM en Corendon Airlines dien je apart te betalen voor ruimbagage. Toch is dit nog niet voor iedereen duidelijk, want “Het was toch altijd gratis?”.

Ja, dat was het! Tot de prijzen van tickets onder druk kwamen te staan en consumenten steeds voordeliger wilden reizen. Luchtvaartmaatschappijen moesten hier wel in mee om de concurrentie aan te kunnen blijven gaan, maar hebben als gevolg daarvan ook wijzigingen aangebracht. De belangrijkste: extra service kost extra geld. Dat geldt in dit geval niet alleen voor ruimbagage, maar bijvoorbeeld ook voor het reserveren van stoelen of entertainment aan boord.

Reizen met handbagage

Wat kost het om ruimbagage bij te boeken?

Was hier maar een standaard antwoord voor. Maar helaas; de kosten van ruimbagage verschillen per maatschappij en zijn ook nog eens afhankelijk van het aantal kilo’s die je mee wilt nemen. Als je bij ons boekt, zijn er twee opties:

  • Je kunt dit direct bij boeking via ons bijboeken; de kosten zijn meteen inzichtelijk en in veel gevallen kun je ook nog eens kiezen hoeveel kilo je mee wilt nemen.
  • Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is ruimbagage niet direct bij te boeken. Je krijgt dan instructies in jouw bevestigingsmail hoe dit achteraf bij te boeken is. Je kan ook altijd contact met ons opnemen als je vooraf wilt weten wat je evt. kwijt zou zijn.

Met alleen handbagage reizen: prima te doen!

Je bent natuurlijk niet verplicht om ruimbagage bij te boeken. Koop een reistrolley en check deze in als handbagage. Oké, je moet wat strenger wezen voor jezelf bij het inpakken; zes paar schoenen kan echt niet. Maar het is te doen! In elk geval voor trips van zeven dagen of korter.

  • Een fles shampoo, een fles douchegel, zonnebrand, deodorant… weet je hoeveel ruimte al je verzorgingsproducten innemen? Tijd om reisflesjes te kopen bij de drogist en van alles maar een beetje mee te nemen. Houd hierbij rekening dat je max. één liter vloeistof in flesjes van maximaal 100 ml per stuk mee mag nemen. Zorg dat je deze wel apart verpakt in een afsluitbaar, plastic zakje.
  • Stop je lichtste en minst ruimte innemende kleren in je koffer en trek je dikke kleren juist aan.
  • Hetzelfde geldt voor schoenen; stop je slippers en instappertjes in de koffer en trek je wandelschoenen aan.
  • Rol kledingstukken op, dit neemt aanzienlijk minder ruimte in dan opgevouwen kleding
  • Stop je schoenen vol met sokken en andere kleine accessoires.
  • Ga voor basic kledingstukken die je eenvoudig met elkaar kunt combineren.
  • Toch nog teveel kleding? Gebruik vacuümzakken voor kleding. Hiermee kun je kledingstukken, simpelweg door overbodig lucht weg te persen, tot 70% kleiner maken.
  • Informeer bij de luchtvaartmaatschappij of je een kleine extra tas mee mag nemen. Diverse maatschappijen staan een extra kleine tas (met bijv. camera of laptop) toe.

Let op de afmeting van je handbagage koffer

Door IATA (een branchevereniging binnen de luchtvaart) zijn regels opgesteld over de max. afmetingen van handbagage. Zij stellen dat de lengte, breedte en diepte van je tas of koffer bij elkaar opgeteld niet meer dan 115 cm (incl. handvatten en wielen) mag zijn.

De luchtvaartmaatschappijen gaan hier echter verschillend mee om; ze kunnen namelijk zelf bepalen wat de max. lengte, max. breedte en max. diepte mag zijn, als het totaal maar niet meer dan de vastgestelde 115 cm is. Zo hanteren diverse maatschappijen 50/55 x 40 x 20 cm, maar KLM en Transavia hanteren 55 x 35 x 25. Mocht de vlucht te vol zijn, dan kan het voorkomen dat de koffers die groter zijn dan het geadviseerde formaat alsnog in het laadruim moeten. Zeker weten dat jouw handbagagekoffer mee mag? Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je tegen bijbetaling een gegarandeerd plekje reserveren in de bagagebakken.

Bij budget-airlines als EasyJet, Ryanair en Vueling kun je tegenwoordig niet meer kosteloos een handbagagekoffertje meenemen. Dan geldt dat je alleen gratis een (kleine) tas mag meenemen die onder de stoel voor je past. Check de website van de luchtvaartmaatschappij voor de actuele regels en kosten voor het bijboeken van een koffer.

LET OP! Regels m.b.t. handbagage zijn aan verandering onderhevig en het is raadzaam om altijd even de huidige regeling op de website van de luchtvaartmaatschappij op te zoeken.

Hoe zit het met het gewicht van je handbagage?

Qua kilo’s wijken de verschillende luchtvaartmaatschappijen ook af, simpelweg omdat de IATA hier geen richtlijnen voor heeft vastgesteld. Een flink aantal maatschappijen heeft als max. gewicht 10 kilo gesteld, maar bij KLM is dit bijvoorbeeld 12 kilo. Mocht je een gewichtslimiet hebben, zorg er dan in elk geval voor dat je een lichtgewicht koffer koopt.

De leukste handbagage koffers

Nog op zoek naar een koffer voor je handbagage? We selecteerden onze favorieten!

Regels handbagage koffers
Regels handbagage koffers

1. Wij worden spontaan vrolijk van deze stijlvolle zachtroze koffer. Wat jij?

2. Opvallen op de bagageband doe je zeker met deze knalgele koffer.

3. Heb jij de voorkeur voor een zachte handbagage koffer én houd je van felle kleuren? Dan is dit dé juiste keuze!

4. Houd jij van stijlvol en wat minder opvallend? Ga voor deze bronzen koffer.

5. Eigen handbagage voor de kleine reiziger? Met deze zebra koffer is alles opgeborgen én zijn vermoeide beentjes niet meer aan de orde!

6. Zwart is altijd goed. Maar deze koffer heeft nog iets heel fijns; hij is opvouwbaar. Na gebruik vouw je hem op en is hij nog maar 5 cm dik.

Succes met praktisch inpakken van jouw handbagage koffer. Dat moet toch ongetwijfeld lukken?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 thoughts on “Zo reis je met alleen handbagage! (en alles over bagageregels)

    1. Dit is heel erg afhankelijk van de bestemming en de gewenste excursie. Populaire excursies raden we aan vooraf te boeken.

    1. Als je bij ons hebt geboekt, vind je hierover instructies in de bevestiging. Als je er niet uitkomt, neem dan vooral contact op met onze klantenservice. Je vindt hier alle mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *