Reisfotografie smartphone

8 gouden tips om de mooiste reisfoto’s met je smartphone te maken

Met de huidige smartphones hoef je niet per se een zware camera mee te sjouwen op vakantie. Je legt met één druk op de knop jouw herinnering vast met het apparaatje wat je ongetwijfeld toch al altijd in je zak hebt zitten. Natuurlijk is het niet te vergelijken met de kwaliteit van een spiegelreflex, maar met deze gouden tips kun je wel écht mooie foto’s maken met je mobieltje.

Lees ook onze eerdere artikelen over reisfotografie. Hoewel deze met name gericht zijn op fotograferen met een spiegelreflex camera kun je diverse tips ook toepassen met je smartphone.

1. 90 graden draaien, please

Reisfotografie smartphoneOns normale smartphone gedrag maakt dat we onze mobiel vooral ‘staand’ (verticaal) gebruiken, ook als we fotograferen. Ram dat gedrag eruit en draai je mobiel altijd 90 graden.

Vanuit een ‘liggend’ (horizontaal) perspectief kun je landschappen veel mooier vangen. Dit geldt overigens ook als je gaat filmen.

Wil je achteraf een foto-album maken? Grote kans dat dit een liggend album is. Ook dan kom je beter uit met horizontale i.p.v. verticale foto’s.

2. Zoek kleur op!

Kleur kan je foto maken! Ga dus op zoek naar kleurrijke bougainvilles, helder blauw water, vrolijke tegeltjes en andere kleurcontrasten.

3. Vermijd selfies

Reisfotografie smartphone; selfieJa, voor een snapshot zijn ze leuk en delen op Instagram is the bomb. Iedereen mag toch zien hoe tof jouw vakantie is? Maar wil je jezelf achteraf in een album tegenkomen met pontificaal in beeld je (blote) armen…. Nee! Daarbij; heb je wel eens gezien hoe je je kin doorgaans intrekt als je een selfie maakt?

Bespaar jezelf dit en koop een klein statief. Veel smartphones beschikken over een zelfontspanner, waardoor je veel relaxter en natuurlijker op de foto kunt gaan, alleen of met je reispartner.

4. Zoom niet!

Niet staand fotograferen, geen selfies; deze tips lijken voornamelijk te bestaan uit dingen die je vooral niet moet doen. We hebben er nog één voor je; niet zoomen. Zodra je ook maar iets zoomt, gaat dit direct ten koste van de kwaliteit en dat zie je achteraf terug in het fotoalbum.

Wat dan wel werkt? De foto gewoon as it is maken en het zoomen achterwege laten. Je kunt hem later in het album altijd nog uitsnijden. Of, waar mogelijk, gewoon naar je onderwerp toelopen. Verbrand je ook nog eens wat calorieën van al dat lekkere vakantievoedsel.

5. Koop opzetlenzen

Voor steeds meer smartphones zijn opzetlenzen beschikbaar, soms zelfs universeel. Populair lenzen zijn fisheye-lenzen en macro lenzen (voor extreme details). Je schuift ze simpelweg over je smartphone heen en schieten maar.

6. Maak gebruik van de juiste apps

Een simpel filtertje kan zoveel doen met je foto’s en waarschijnlijk word je zelf ook blijer als je dat ene puistje nog even weg kan werken voor je jouw stralende foto het wereldwijde web op slingert. Favoriete apps die hier worden gebruikt:

  • Instagram. Alles in één; bewerken en publiceren. De standaard filters kunnen je foto’s echt ophalen, maar als je wat meer thuis bent in fototermen kun je ook handmatig spelen met contrast, schaduwen, verzadiging en vignetten.
  • Met Layout, een extra app van Instagram, kun je meerdere foto’s combineren tot één collega. Ook handig!
  • Facetune. Een beetje vals spelen mag toch wel? Met deze app kun je dat ene puistje dat zich pontificaal op je neus heeft gemanifesteerd in een mum van tijd verwijderen. Als je verder wilt gaan, kun je ook nog even je tanden bleken of je gezicht smaller maken….
  • Foodie. De ideale app voor vakantiegangers die hun eten graag op de foto zetten tijdens vakantie. Foodfotografie is namelijk niet zo makkelijk; je kunt eenvoudig een lekkere maaltijd op de foto laten lijken op een maaltijd die je niet aan je hond wilt geven. Deze app heeft speciale filters ontwikkeld om dit te voorkomen.
Enorm veel foto’s online knallen van jouw volle vakantiedag is misschien wat teveel gespam voor je Facebook- en Twitter-vriendjes? Zelf maak ik graag een fotofilmpje met Flipagram als alternatief.

Reisfotografie met je smartphone: appsJe foto’s worden er niet per definitie mooier van, maar ze stralen wel meer vakantiesfeer uit met de volgende twee apps:

  • InstaWeather. De ansichtkaarten met vrolijke zonnetjes en een temperatuurindicatie zijn in een nieuw jasje gestoken. Met de app InstaWeather voeg je eenvoudig een ‘laag’ aan je foto toe met bijv. temperatuur en bestemming. Wrijf het er maar even in bij je vrienden dat het daar héél aangenaam is!
  • InstaPlace, van dezelfde makers, richt zich niet op temperatuur maar op locatie, welke bepaalt wordt aan de hand van GPS. Met leuke thema’s kun je op een originele manier de groeten doen vanaf jouw vakantiebestemming.

7. Vermijd standaard composities

Het is verleidelijk om precies dat plaatje te maken die je zo bewonderde in reisgidsen, of die de toerist naast je maakt… Niet doen! Ga door je knieën, een stukje naar rechts of naar achter en zoek een verrassende invalshoek. Ook diepte kan helpen om jouw foto onderscheidend te maken. Gebruik bijvoorbeeld rotsen, bloemen of bladeren als voorgrond.

Altijd gehoord dat je niet tegen de zon in moet fotograferen? Doe het juist eens wel! Het resultaat zal je nog verrassen. Zet wel even je flitser uit, anders doe je het effect teniet.

8. Koop een geschikt fotografieboek

Reisfotografie smartphone boekWist je dat er steeds meer fotografieboeken zijn die zich richten op fotograferen met je mobiel? Een van mijn favorieten is Smartphone fotografie voor op vakantie van Eef Ouwehand.

Aan de hand van simpele, praktische tips én voorbeelden leert ze je alles over het maken van selfies en portretten en het fotograferen van strand & water, zonsondergangen, silhouetten, gebouwen en eten.

Tijd om aan de slag te gaan op jouw volgende vakantie!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *