Waarom Portugel redenen

Waarom Portugal op jouw bucketlist moet staan

Staat Spanje, Griekenland of Italië bovenaan je wensenlijstje? We gooien even de knuppel in het hoenderhok. Waarom niet Portugal ontdekken? Het Zuid-Europese land heeft enorm veel te bieden, minstens net zoveel als bovenstaande landen. We geven je een aantal goede redenen om het land op jouw bucketlist te zetten.

De mooie kustlijn van de Algarve

We hoefden er niet lang over te discussiëren; wat ons betreft zijn er maar weinig kustlijnen in Europa zo mooi als die van de Algarve. De Zuid-Portugese streek heeft een kustlijn die zich uitstrekt over meer dan 200 kilometer. Deze wordt gekenmerkt door kleine baaitjes, hoge kliffen en tal van rotspartijen.

We zetten een aantal hoogtepunten aan de kustlijn voor je op een rij:

  • Van de vele rotsen die je voor de kust ziet liggen, is Ponta da Piedade zonder de twijfel de mooiste. En ook direct de meest gefotografeerde; hij komt terug in menig reisartikel en -brochure.
  • Een van de meest pittoreske strandjes van de Algarve is Praia Dona Ana. We adviseren je zeker een dagje te relaxen op dit goudgele strand.
  • De Algarve kent leuke kustdorpjes. Onze favoriet is Carvoeiro, dat bekend staat om de kleurrijke bootjes op het strand, maar tevens een charmant centrum kent met leuke (vis)restaurants.
  • In een gemiddelde reisgids of -blog over Praia de Benagil komen beschrijvingen als ‘buitenaards mooi’, ‘sprookjesachtig’ of ‘een van de mooiste plekken ter wereld’ voorbij. Allemaal waar, de grot is zonder twijfel adembenemend. De natuur heeft door erosie een bijzonder afdak van krijtsteen gemaakt boven het strand. Haast alsof je door een ronde kamer loopt, met het strand als vloer.

Bekijk de mooiste stranden aan de Algarve

Carvi Beach Hotel, PortugalZie jij jezelf al relaxen aan een zwembad en genieten van een drankje bij een rooftopbar? Bij Carvi Beach Hotel is dit allemaal mogelijk. Het hotel ligt nabij Ponta da Piedade en Lagos. Ook dit laatste plaatsje is een aanrader!
Redenen Portugal - Algarve

Een walhalla voor lekkerbekken

De ruim 200 kilometer aan kustlijn is niet alle kust die Portugal herbergt; in totaal is dit meer dan 800 kilometer. En dat betekent ook… een overvloed aan vis op de menukaarten.

In veel vissersdorpjes varen de boten ’s morgens af om op jacht te gaan, ’s middags arriveren ze met de vangst van de dag. Nog geen paar uur later ligt die vis op jouw bord. Wat dacht je van een dorade of sardientje?

Liefhebber van wijn? De streek Alentejo staat bekend om de goede wijnen en in Porto maak je kennis met de lekkerste port ter wereld. Ook de Vinho Verde uit de regio Costa Verde in het noordoosten van Portugal moet je geproefd hebben. Deze frisse witte wijnen zijn tamelijk zuur en fruitig.

Ook voor een kop koffie ben je in een Portugal aan het goede adres; espresso maken ze hier als de beste en gemiddeld kost een kopje nog geen € 0,70. Combineer een goede bak espresso met een Pastéis de Nata, een Portugese lekkernij.

We schreven een uitgebreid artikel over meer Portugese specialiteiten. Pas op, het water loopt je er gegarandeerd van in de mond!
Redenen Portugal - Eten

Bijzondere steden waar je wel verliefd op moet worden

Lissabon & Porto; do we need to say more? Deze twee topsteden doen niet onder voor Barcelona, Rome en Parijs. Sterker nog; doordat de steden kleiner én minder toeristisch zijn, zie je hier nog veel terug van het authentieke karakter.

Lissabon, ook wel de ‘Stad der zeven heuvelen’ genoemd, is een veelzijdige stedentripbestemming. Elke wijk heeft zo haar eigen karakter. Ga terrashoppen in de wijk Baixa, herleef de middeleeuwse tijden in Alfama en geniet van een uitgebreid nachtleven in Bairro Alto.

Porto is de op een na grootste stad van Portugal. De Noord-Portugese stad is een walhalla voor cultuurliefhebbers. Tijdens een wandeling door de wijk Ribeira, die sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, maak je kennis met het meest sfeervolle stukje van Porto.

Hotel Carris Porto Ribeira, PortugalHotel Carris Porto Ribeira biedt een unieke mix van modern interieur in een historisch gebouw. Vanuit het hotel heb je uitzicht over de rivier de Douro. En heb je trek gekregen? Proef dan Portugese hapjes in het restaurant.

Go Madeira!

Ben jij – net als wij – fan van eilandvakanties? Ook dan is Portugal een optie. Want naast dat de archipel de Azoren tot Portugal behoort, geldt dit ook voor Madeira.

Wat je van Madeira mag verwachten? Het mediterrane eiland heeft niet zonder reden als bijnaam ‘Bloemeneiland’; je vindt er prachtige natuur. Ook stranden zijn er genoeg te vinden en voor cultuur bezoek je de hoofdstad Funchal.

De ultieme manier om Madeira te verkennen? We adviseren je een auto te huren tijdens jouw vakantie. Je kunt dan veel in een korte tijd zien. Niet alleen de hoofdstad Funchal, maar bijvoorbeeld ook het dorpje Santana, de natuurlijke zwembaden bij Porto Moniz en het uitkijkpunt Cabo Girão.

1905 Zino’s Palace, Madeira1905 Zino’s Palace is een bijzondere verschijning; en knalroze gebouw in de bergen van Madeira. Bijzonder is niet alleen hoe het hotel eruit ziet, ook de services en faciliteiten zijn top. Proef o.a. van lokale specialiteiten in het restaurant.
Redenen Portugal - Madeira

Sprookjesachtig Sintra

We kunnen een heel artikel vullen met de meest bijzondere bezienswaardigheden van Portugal, maar als we er dan toch eentje moeten noemen… Sintra it is!

Dit stadje ligt nabij Lissabon; je bent er in 40 minuten met de trein of 30 minuten met de auto. Het is een verzameling van elegante paleizen, burchten en kastelen. Doordat het op een heuvel ligt heb je een geweldig uitzicht over het Sintra-Cascais Natural Park.

Favoriet is het imposante en romantische Palácio da Pena uit 1839, maar neem ook zeker een kijkje bij het 7e-eeuwse Castelo dos Mours, het enorme Palácio Nacional de Sintra en de kerk uit de 13e eeuw.

Meer lezen over Sintra

Redenen Portugal: Sintra, Pestana Sintra GolfLiever in of nabij Sintra verblijven dan afreizen vanaf Lissabon? Pestana Sintra Golf is een stijlvol hotel op slechts enkele kilometers afstand van de prachtige paleizen. Je kunt er rekenen op o.a. een fijn zwembad en wellnesscentrum.
Redenen Portugal - Sintra

Nog meer redenen waarom Portugal een must-go is

Dacht je dat we er waren…? Mis! We hebben meer redenen waarom Portugal zo’n fijn land is voor een zonvakantie in Europa:

  • Is zon voor jou een belangrijk ingrediënt van je vakantie? Portugal heeft bijna de meeste zonuren van Europa. In de zomer is het er tropisch warm en zelfs in het voor- en najaar kan je in het zuiden op de stranden liggen. In het noorden is het wat koeler, maar dat is juist fijn wanneer je gaat voor een stedentrip in Porto.
  • Portugal is zonder twijfel één van de mooiste Europese bestemmingen om te surfen. Voor hoge golven ga je naar Nazaré, tussen Porto en Lissabon. Hier werd in 2011 een bijzonder record gevestigd; de hoogst bereden golf ooit. Deze was maar liefst 27 meter hoog. Misschien iets te heftig voor beginnelingen, maar die zijn bijvoorbeeld weer aan het goede adres in de Algarve. Extra fijn: de gemiddelde zee-temperatuur ligt hier aanzienlijk hoger waardoor je gewoon in je zwembroek of bikini kunt surfen.
  • Fijn: Portugal is goed te bereiken vanuit Nederland. Je kunt met ons vanaf diverse luchthavens in Nederland, Duitsland en België vliegen naar o.a. de luchthaven van Faro (voor de Algarve), Lissabon en Porto. Je bent dan slechts 2,5 tot 3 uur onderweg.
  • Er heerst een fijne laidback sfeer in Portugal; inwoners doen net een stukje rustiger aan dan wij gewend zijn en daardoor heb je in no-time het ultieme vakantiegevoel te pakken. Wat daar ook bij helpt? De gastvrijheid van de Portugezen.

En… wint Portugal het van Spanje en Griekenland op jouw bucketlist na het lezen van dit artikel?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *