Mooiste stranden Turkije

Dit zijn de mooiste stranden van Turkije

Zon, zee & strand: het zijn de drie belangrijkste kernwoorden van een vakantie in Turkije. Want oh, wat biedt dit land veel stranden. We zetten de mooiste stranden in Turkije voor je op een rij!

Iztuzu Beach (Dalyan)

Laten we je meteen even verrassen! We starten niet met een strand in het bekende Side, Alanya of Marmaris, maar in de minder bekende badplaats Dalyan.

In deze badplaats vind je niet alleen de uit rotsen gehouwen koningsgraven aan de Dalyan-rivier, maar ook het prachtige Iztuzu Beach. Het ca. 5 km lange strand ligt op een smalle landtong tussen de Dalyan-rivier en de Middellandse Zee in. Het vormt als het ware een barrière tussen de twee wateren.

Naast dat dit mooie strand alles is wat je verwacht van het perfecte strand – wit zand, helderblauw water en een groene omgeving vormen een tropisch geheel – is er nog iets anders dat dit Itzuzu Beach zo bijzonder maakt. Het strand draagt sinds jaar een dag de bijnaam Turtle Beach, doordat het de broedplaats is van de Caretta Caretta schildpad. Van mei t/m oktober kan je deze beschermde diersoort hier spotten.

Dalyan Resort Hotel, DalyanAlleen al voor het uitzicht wil je boeken bij Dalyan Resort Hotel. Je kijkt uit op de koningsgraven en verblijft aan de Dalyan-rivier. Verder kun je rekenen op een gezellige tuin met zwembad. De leukste manier om Iztuzu Beach te bereiken? Per boot!
Mooiste stranden Turkije - Iztuzu Beach

Blue Lagoon (Olüdeniz)

Om nog even bij de minder bekende badplaatsen te blijven; aan de Lycische kust vind je de Ölüdeniz. Deze badplaats heeft één sterke troef in het bijzonder; een van de mooiste stranden van Turkije.

Hoewel het officieel Sun City Beach heet, wordt het in de volksmond vaak Blue Lagoon genoemd. Simpelweg – en je raadt het waarschijnlijk al – omdat het strand een rol speelde in de gelijknamige film. Er werden enkele scènes bij het strand en in het omliggende natuurgebied opgenomen.

Je bereikt de Blue Lagoon als je vanaf het openbare strand Belcekiz doorloopt naar de lagune. Te midden van helderblauw water en prachtige groene bergen vind je dit paradijsje.

Er wordt overigens (op een deel van het strand) wel een toegangsprijs gevraagd, maar dat is het meer dan waard. Van dit geld wordt het gebied beschermd, zodat vakantiegangers na jou ook nog jaren van deze bijzondere plek kunnen genieten.

Club Belcekiz Beach, ÖlüdenizVerblijven nabij één van de mooiste stranden van Turkije? Club Belcekiz Beach bevindt zich op een steenworp afstand van Blue Lagoon. Je kunt er rekenen op o.a. een uitgebreid aanbod sport- en ontspanningsfaciliteiten en een all inclusive-formule.
Mooiste stranden Turkije - Blue Lagoon

Kaputas Beach (Kas)

Ook voor Kaputas Beach hoef je niet af te reizen naar de drukkere badplaatsen; je vindt deze tussen de kleinschalige badplaatsen Kas en Kalkan. Kleinschalig is ook direct de goede omschrijving van het strand. Je hebt er in de meeste gevallen alle ruimte om jouw handdoek uit te vouwen.

Dit komt met name doordat het strand, dat omringd wordt door steile rotsen, enkel via een lange trap te bereiken is. Beneden aan het strand vind je mede om deze reden geen faciliteiten. Neem dus zeker eigen eten & drinken mee!

Toch wat drukker? Dan heeft er net een traditionele houten boot aangelegd. Want ja, je kan dit strand ook per dagtrip bezoeken.

Aqua Prinsss Hotel, KalkanAqua Princess Hotel ligt in Kas, direct aan een klein privéstrand. je kunt er rekenen op een fijn zwembad en gastvrij receptiepersoneel dat 24 uur per dag voor je klaarstaat. Het terras is dé plek voor een drankje in de zon!
Mooiste stranden Turkije - Kaputas Beach

Kleopatra Beach (Alanya)

Oké, toch nog even naar die bekende badplaatsen. Alanya is één van de bekendste badplaatsen aan de Turkse Rivièra en beschikt over een van de mooiste stranden van Turkije. Je vindt hier namelijk het bekende Kleopatra Beach.

De naam van dit strand gaat – als we de legendes mogen geloven – erg lang terug. Cleopatra VII zou dit strand cadeau hebben gekregen van haar Romeinse minnaar en elke dag haar voeten hier aan de voet van de klif baadde.

Wij gaan niet voor voetje baden alleen, maar vooral voor een dagje relaxen op het 3,5 km lange zandstrand, een all the way duik in de zee of een drankje in een van de leuke beachbars aan de rand van het strand.

Het strand heeft een centrale ligging, nabij het centrum van Alanya en de bekende Damlatas grot. Deze grot werd in 1948 ontdekt en is inmiddels een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Turkse badplaats.

Alaaddin Beach Hotel, AlanyaIn alle rust genieten van jouw strandvakantie? Alaaddin Beach Hotel is een kleinschalig adults only hotel direct aan Kleopatra Beach. Je hebt de beschikking over o.a. een zwembad aan het strand, een wellnesscentrum en diverse restaurants.
Mooiste stranden Turkije - Kleopatra Beach

Nog meer mooie stranden in Turkije

Met zoveel stranden in één land was het nog lastig kiezen. En moesten we ook wat pareltjes skippen. Of toch niet…? We geven je gewoon nog wat extra mooie stranden in Turkije. Komt ‘ie!

  • Het langste strand van Turkije, dat is Patara Beach ten westen van Kas. Je hebt kilometers aan strand (om precies te zijn 17 kilometer!) tot jouw beschikking om een handdoek uit te vouwen.
  • Tussen de locals genieten van een dagje strand? De Baai van Kabak, nabij het eerdergenoemde Ölüdeniz, is een ongerept paradijsje. Faciliteiten vind je er niet en dat is precies waarom het er nog steeds rustig is. Neem je eigen drankjes dus mee!
  • Het prachtige Bitez Beach in Bodrum is populair onder families. Het strand loopt langzaam af in zee en de aangrenzende boulevard is gevuld met restaurants en strandbarretjes.

Ook deze hotels liggen aan mooie stranden in Turkije

Als we de cijfers mogen geloven – we hebben ze niet stuk voor stuk geteld – vind je in Turkije meer dan 500 stranden. Misschien niet allemaal even mooi als de selectie hierboven, maar wel enorm veel fijne plekjes om te genieten van een zonvakantie.

Extra fijn is het als jouw hotel zich aan een van de stranden bevindt. Daarom geven we je graag nog wat extra hoteltips:

  • Boyalik Beach Hotel & Spa Thermal Resort biedt niet alleen een strand voor de deur. Je hebt er ook nog een zwembad en diverse sport- en wellnessfaciliteiten binnen handbereik. Kinderen vermaken zich dankzij de vele kinderfaciliteiten.
  • Vanuit de tuin van Biblos Resort Alacati wandel je zo het strand op. Wat een luxe! Luxe is het trouwens ook dat je de keuze hebt uit twee restaurants, drankjes haalt aan de poolbar en verschillende sport- en wellnessfaciliteiten tot je beschikking hebt. En wat dacht je van een luxe swim-up suite?
  • Waterratten opgelet! Je neemt niet alleen een verfrissende duik in zee bij Akka Antedon, je kan ook kiezen uit meerdere zwembaden en waterglijbanen. Voor het gemak boek je o.b.v. all inclusive in dit luxe resort.

Aan welk van deze mooiste stranden in Turkije breng jij jouw vakantiedagen het liefst door?

Chillen op de mooiste stranden van Turkije?Bekijk ons aanbod

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *