Mooiste stranden Kreta

Dit zijn de mooiste stranden op Kreta

Het meest bekende strand van Kreta? Zonder twijfel Star Beach in Chersonissos, dat met name onder jongeren erg geliefd is. Het Griekse eiland beschikt echter over veel meer en vooral ook mooiere stranden. Tijd om de mooiste stranden van Kreta op een rij te zetten.

Elafonissi Beach, een strand met een bijzonder tintje

Al jaren komt Elafonissi Beach terug in de toplijstjes met mooiste stranden in Europa en zelfs in de hele wereld. Verrassend is het niet, want dit witte zandstrand heeft wel een heel bijzonder tintje. Door het getij spoelen er rode en roze schelpen aan die zorgen voor een roze gloed over het zand.

Het water is erg ondiep en dit heeft meerdere voordelen; je kunt er al vroeg in het seizoen genieten van een aangename watertemperatuur en het is bovenal veilig om met kinderen naar toe te gaan. Bij een fikse wind is het strand het domein van kitesurfers. In het hoogseizoen openen diverse tavernes hun deuren.

Azure Beach Villas, KretaHet afgelegen Efalonissi Beach is per auto in een uurtje te bereiken vanaf Kíssamos. Een fijne plek om hier te verblijven is Azure Beach Villas. Er ligt een zwembad voor je klaar én je hebt je eigen villa tot je beschikking.
Mooiste stranden Kreta: Elafonissi Beach
Efalonissi Beach, het roze strand van Kreta

Balos Beach, een haast Caribisch paradijs

In het bijna uiterste noordwestelijke puntje van Kreta vind je het alom geprezen Balos Beach, dat eerder Caribisch dan Europees aandoet. Het bestaat uit meerdere zandstroken tussen kleine eilandjes, omringd door een prachtig berglandschap en helderblauw water.

Er is alleen één nadeel; het strand is weliswaar per auto te bereiken vanaf Kíssamos (ja, dit is een goede uitvalsbasis, blijkt ook uit het strand hierboven), maar je zult nog altijd een groot stuk moeten lopen en dat kan in de Griekse warmte een flinke aanslag zijn.

Met kinderen is dit alleen een aanrader als je ervoor kiest om per boot vanaf Kíssamos naar het strand te varen. En dat is eigenlijk voor iedereen een aanrader; de boottocht is al een belevenis op zich!

Molos Bay Hotel, KretaHet kleinschalige Molos Bay Hotel in Kíssamos ligt op steenworp afstand van een (ander) strand, biedt een fijn zwembad en aan de poolbar zijn tropische drankjes verkrijgbaar. Het restaurant is dé plek voor mediterrane maaltijden.
Mooiste stranden kreta: Balos Beach
Moet je naar de Caraïben voor de mooiste stranden? Kreta heeft haar eigen tropische strand: Balos Beach

Vai, het bounty strand van Kreta

Als er één strand op Kreta je het gevoel geeft dat je in de tropen bent aangekomen, dan is het wel Vai Beach. Dit afgelegen strand in het noordoosten van Kreta wordt omgeven door helderblauw water en een enorm bos met Kretenzische dadelpalmen. Dit is overigens ook het laatste natuurlijke palmenbos op het eiland.

Maak niet alleen gebruik van de aanwezige ligbedden en parasols of de aangeboden watersportfaciliteiten, maar klim ook zeker de klif op (er is een trap, don’t worry!) voor een geweldig uitzicht over het strand. Tussendoor kun je een hapje en drankje nuttigen bij de aanwezige taverne.

Ook goed om te weten: kinderen kunnen veilig spelen op Vai Beach, want het strand loopt langzaam af in zee. En omdat het ook nog eens een schoon strand is, heeft het strand een Blauwe Vlag-keurmerk ontvangen.

Sitia Beach City Resort & Spa, KretaSitia Beach City Resort & Spa ligt aan een strand dat enkel voor gasten van het hotel is. Je kunt er daarnaast o.a. rekenen op een restaurant waar je geniet van Kretenzer specialiteiten. Vai Beach ligt op ca. 30 minuten rijden.
Mooiste stranden Kreta: Vai Beach
Vai Beach, met recht een van de mooiste stranden op Kreta, wordt omringd door prachtige palmbomen

Matala Beach, duik in het leven van de hippies

Hoewel Matala Beach een modern strand is met alle benodigde faciliteiten voor een comfortabel dagje strand – denk aan strandwachten, toiletten, douches, ligbedjes, parasols, eetgelegenheden, een EHBO-post, beachvolleybalvelden en watersportmogelijkheden – kent het ook een andere kant. Voel de hippie vibe, zeker als je vanuit een hangmat geniet van de zon.

Nabij het strand vind je een gigantische rots waarin grotten te vinden zijn. In deze grotten leefden in vroegere jaren hippies en dit is nog steeds zichtbaar, met name in het kleine dorpje nabij het strand. Het dorpje wordt versierd door vrolijke flower power schilderingen.

Het is mogelijk om in een van de grotten te klimmen en vanaf daar een duik in het koele water te nemen. Als dat je niet het gevoel van vrijheid geeft, dan weten wij het ook niet meer. Maar doe wel voorzichtig uiteraard!

Hotel Zafiria, KretaStaat strandhangen centraal tijdens jouw vakantie op Kreta? Kies dan voor Hotel Zafiria, op slechts een steenworp afstand van Matala Beach. Je kunt – naast deze ligging – rekenen op comfortabele kamers en een fijn zwembad.
Mooiste stranden Kreta: Matala Beach
Bij Matala Beach heerst een fijne hippie sfeer

Nog meer mooie stranden op Kreta

Natuurlijk zijn dit niet de enige mooie stranden op Kreta. We kunnen het dan ook niet enkel bij bovenstaande houden en hebben nog een paar fijne exemplaren voor je geselecteerd:

  • Je moet er wat meer moeite voor doen, maar dan heb je ook wat; Chrissie Beach is namelijk enkel per boot te bereiken. Vanaf mei tot aan het einde van het seizoen kun je elke dag binnen een uur naar het gelijknamige eiland varen. Eenmaal op het strand aangekomen, staat jouw dagje in het teken van zonnen, relaxen, duiken of snorkelen. Bruingekleurd keer je aan het einde van de dag weer terug in de haven van Ierapetra.
  • Verblijf je in Chersonissos of Malia en wil je de drukte van deze badplaatsen een dagje ontvluchten? Even ten oosten van Malia vind je Potamos Beach. Aan dit brede zandstrand kan oud, maar ook zeker jong – het strand loopt langzaam af in zee – een dagje in alle rust genieten van de Griekse zon. Nabij het strand vind je een traditionele taverne waar vers gevangen vis op het menu staat.
  • Houd je niet van massatoerisme, maar wel van surfen én langgerekte stranden? Plakia Beach, een van de grootste zandstranden in het zuiden van het eiland, is dan zeker een aanrader. Want het kan hier flink waaien! Voor naturisten is dit ook the place to be; enkele delen van het strand worden hiervoor gebruikt.
  • Bali Beach is eigenlijk niet één strand, het zijn vier stranden op zo’n 45 km afstand van de hoofdstad Heraklion. Haar naam dankt deze verzameling aan het feit dat de stranden wel wat weg hebben van de stranden op het Indonesische eiland Bali. Alle stranden zijn geschikt voor kinderen en er zijn diverse watersportmogelijkheden. Zo kun je snorkelen en de kleurrijke vissen spotten die in dit deel van Kreta leven. Ook is het mogelijk om een waterfiets te huren. Onze favoriet van de vier stranden? Karavostastis Beach.

Ga op rondtour langs de mooiste stranden van Kreta

Bovenstaande toplijst aanleggen was geen makkelijke opgave. Verspreid over Kreta vind je eindeloos veel strandjes om verliefd op te worden. Wil jij kennismaken met zoveel mogelijk van deze pareltjes, huur dan een auto.

Op welk van deze mooiste stranden op Kreta zie jij jezelf wel liggen?

Binnenkort langs de mooiste stranden op Kreta hoppen?Bekijk ons aanbod

Bekijk ook de mooiste stranden op de andere Griekse eilanden:

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *