Kustplaatsen Algarve, Carvoeiro

Een auto huren in de Algarve; de leukste tips!

Heb jij een zonvakantie naar de Portugese Algarve op de planning staan? Zorg dan niet alleen voor een fijn hotel, maar ook voor een huurauto. De ca. 200 km lange kuststrook in het zuiden nodigt uit om op ontdekkingstocht te gaan.

De voordelen van een auto huren in de Algarve

Je boekt een volledig verzorgde vakantie; een fijn hotel én een transfer van de luchthaven naar het hotel. Waarom zou je dan nog een auto huren in de Algarve?

  1. Voor de vrijheid. Je bent niet afhankelijk van de tijden van het openbaar vervoer of het tempo van een gids.
  2. Voor tijdwinst. Met het openbaar vervoer ben je vaak meer tijd kwijt om bij mooie bezienswaardigheden of in bijzondere dorpjes te komen.
  3. Om geld te besparen. Als je met twee of meer personen bent en je wilt meerdere bezienswaardigheden aandoen (waarbij je dus meer excursies moet boeken), kan het huren van een auto nog wel eens goedkoper uitvallen.
  4. Je kunt vanaf het vliegveld direct naar jouw accommodatie en hoeft niet mee met de transferbus.

Tijd om het heft in eigen handen te nemen en zelfstandig op pad te gaan met een huurauto in de Algarve. Als je af en toe gewoon willekeurig links of rechts afslaat, kom je ook nog eens op plekjes die je anders no way had gezien. In dit artikel geven we je handige tips en benoemen we enkele highlights die je niet mag missen!

Waarom een auto huren in de Algarve een aanrader is

Auto huren AlgarveVoor wie nog niet bekend is met de Algarve, een kleine introductie. De Algarve is de meest zuidelijke en zonnige streek van Portugal. In de zomer stijgen de temperatuur boven de 25 °C en je kunt er rekenen op milde winters. Wist je dat dit de reden is dat veel Nederlanders hier overwinteren?

De Algarve dankt haar populariteit overigens niet alleen aan het fijne klimaat en de haast eeuwig schijnende zon, het herbergt ook talloze strandjes, bruisende badplaatsen, cultuurrijke stadjes en charmante vissersdorpjes.

Per huurauto maak je op een leuke manier en in een korte tijd kennis met de veelzijdigheid van de streek. Volg de meer dan 200 km lange zuidelijke kustlijn en stop bij de plaatsjes die jou leuk lijken. Eet een vers visje aan een haventje, bewonder kleurrijke gebouwen, slenter door historische centra of stop bij indrukwekkende rotspartijen.

Kies voor een centraal gelegen badplaats

Auto huren Algarve, AlbufeiraWe geven je in dit artikel handige tips voor leuke plaatsjes en bezienswaardigheden die je met een huurauto in de Algarve zeker moet bezoeken. Maar we beginnen met een leuke – en centraal gelegen – badplaats om jouw ontdekkingstocht met een huurauto in de Algarve te starten.

De bekendste badplaats aan de Algarve is Albufeira. De vakantiebestemming staat bekend als bruisende badplaats voor jongeren, maar heeft meer te bieden. Naast het nieuwe stadsdeel (The Strip) waar je goed uit kunt gaan, beschikt de badplaats ook over een historisch centrum. Het ‘oude’ Albufeira is dé plek om te slenteren door smalle straatjes langs leuke winkels en boetiekjes of om plaats te nemen op een van de terrasjes aan het strand welke je via een tunnel bereikt. Je kunt daarnaast ook de gezelligheid (en de goede visrestaurants!) opzoeken in de moderne haven. Een groot voordeel van Albufeira is de centrale ligging in de Algarve. Met een huurauto kun je beide kanten van de Algarve goed verkennen zonder enorm lange reistijden.

Balaia Golf Village, Albufeira (Algarve)Albufeira is ook geschikt voor golfliefhebbers. Balaia Golf Village is een van de beste golfresorts van de regio. Naast een 9-holes golfbaan beschikt dit hotel over o.a. zes zwembaden en tal van kinderfaciliteiten.

Onze favoriete stadjes in de Algarve

Auto huren Algarve, LagosKomt hij hoor, de lange lijst van mooie stadjes in de Algarve. Aan jou de keuze welke je wilt bezoeken! Of als je toch een weekje een huurauto tot je beschikking hebt; doe ze gewoon allemaal aan.

  • Als er één stadje uitspringt dan is het Lagos – in het westen van de Algarve – wel. Dit stadje beschikt over een gezellig centrum dat wordt gekenmerkt door winkeltjes, restaurants, bars en een prachtige boulevard (waar regelmatig markten plaatsvinden). De oude gebouwen zijn het aandenken aan de historie. Al in de 8e eeuw na Christus werd de stad veroverd door de Moslims, om vervolgens in handen te vallen van o.a. de Byzantijnen en Arabieren. De belangrijkste bezienswaardigheid is de 12e-eeuwse kerk, de oudste kerk van de hele Algarve.
  • Hoewel de geschiedenis van Tavira net zo ver teruggaat als die van Lagos, zie je hier in de huidige stad nog weinig van terug. Tavira – in het oosten van de Algarve – werd door een aardbeving in 1755 bijna volledig van de kaart geveegd. Alleen wat resten van de oude stadsmuren en het Kasteel van Tavira staan nog. Ondanks dat is het stadje zeker een bezoek waard. Ook omdat je voor de kust een klein eilandje (Ilha de Tavira-Mar) vindt met prachtige zandstranden.
  • Carvoeiro is misschien wel het meest charmante vissersdorpje van de Algarve. Herinner je je de kleurrijke bootjes die je vaak op reisgidsen van de Algarve ziet? Deze bootjes vind je op het strand en in de baai van het vissersdorpje Carvoeiro. Het dorpje (te zien op het beeld bovenaan dit artikel) ligt tegen en tussen de rotsen en beschikt over een fijn zandstrand, mooie kliffen en visrestaurants in het centrum. Heerlijk om een dagje te vertoeven! Groot pluspunt is de centrale ligging van Carvoeiro; het stadje is met een huurauto vanuit de hele Algarve gemakkelijk te bereiken.
  • Een dagje slenteren in een overdekte markthal? In Loulé, een van de grotere plaatsen in het binnenland van de Algarve, vind je een hal die al uit 1908 stamt. Meng je tussen de locals en kijk hoe zij hier over hun dagelijkse aankopen onderhandelen. Regelmatig wordt de overdekte markt uitgebreid met een leuke markt in de omliggende straatjes.
  • Dol op vestingstadjes? Breng een bezoek aan het middeleeuwse Silves, eveneens in het binnenland gelegen. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Kasteel van Silves, dat vroeger dienst deed als moskee. Deze wordt gezien als een van de mooiste overblijfselen van de Moorse overheersing in de Algarve. De klim naar boven – het kasteel ligt hoger dan het stadje zelf – brengt je langs enkele andere bezienswaardigheden én levert je een geweldig uitzicht op.
  • De grootste stad – met overigens nog geen 60.000 inwoners – van de Algarve is Faro. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de ijzertijd en binnen de oude stadsmuren vind je dan ook diverse bezienswaardigheden voor cultuurliefhebbers, zoals de oude stadspoorten, het stadhuis, de Santo Antono en Igreja do Carmo.
  • Een van de belangrijkste vissershavens van Portugal is die van Portimão. Het is o.a. de grootste vissershaven voor sardientjes van heel Portugal. Naast dat ze hier nog steeds van de visserij leven, is toerisme een steeds grotere inkomstenbron. Het gezellige centrum, de fijne visrestaurants en de mooie stranden zijn genoeg om hier een ontspannen dag – of misschien wel jouw hele zonvakantie – door te brengen.
  • Wie dol is op luxe en decadentie dient zeker een kijkje te nemen in Vilamoura. Deze upperclass vakantiebestemming is ontstaan in de jaren 70 toen er een dorp rondom de chique jachthaven werd gebouwd. De jachthaven is nog steeds het bruisende middelpunt van het stadje. Vanaf hier loop je het centrum vol terrasjes, winkelstraten en uitgaansgelegenheden in. En golfers? Die kunnen een balletje slaan op één van de zes golfbanen. Strandliefhebbers zijn ook aan het juiste adres in Vilamoura. Op Praia da Vilamoura of het langgerekte Praia da Falésia is zeker een plekje te vinden voor jouw handdoekje. Na een duik in zee een duik in de geschiedenis nemen? Bezoek de ruïnes van Cerro da Vila, waar je verschillende overblijfselen uit de Romeinse tijd kunt bewonderen.
Domes Lake Resort, AlgarveIn het mondaine Vilamoura verblijven? Kies voor het luxueuze Domes Lake Resort op steenworp afstand van de haven. Dat is niet het enige; het hotel beschikt over moderne kamers, fijne zwembaden en sport- en wellnessfaciliteiten.

Nóg meer bezienswaardigheden & uitstapjes in de Algarve

Auto huren Algarve, Praia de BenagilIn de Algarve is zoveel te zien en doen dat een weekje vakantie misschien wat kort is. Wil je naast rondslenteren in charmante stadjes ook genieten van prachtige natuur? Dan is een auto huren in de Algarve ideaal. We geven je nog enkele must-sees en -do’s.

  • Ga een dagje strandhoppen in charmante baaitjes tussen de ruige rotsen of op prachtige langgerekte zandstranden. Collega Laura schreef een handig artikel over de mooiste stranden van de Algarve om je op weg te helpen.
  • De ruige kustlijn van de Algarve in al haar glorie bewonderen? Praia de Benagil – een imposante rotsformatie met een rond gat in het dak – is daarvan het ultieme voorbeeld. Extra fijn; deze bezienswaardigheid ligt vrij centraal in de Algarve (op ca. een half uur rijden van Albufeira).
  • Met kinderen op vakantie? Een dagje waterpark is zo gepland als je een huurauto tot je beschikking hebt in de Algarve. Slide & Splash en Aqualand Algarve zijn leuk voor jong & oud!
  • Wandelaars zijn in de Algarve aan het juiste adres. Parkeer de auto en volg een van de vele wandelroutes langs de ruige kustlijn. Trilho dos Olhos d’Água – vlakbij Albufeira – is een aanrader. Neem wel goede, stevige schoenen mee!

Een auto huren in de Algarve; praktische tips

Auto huren AlgarveAls je één ding wilt als je met een auto huurt in de Algarve, dan is het wel een betrouwbaar verhuurbedrijf. Zo eentje waar je ter plaatse niet allemaal extra verzekeringen aangesmeerd krijgt én waar je – mocht er onverhoopt wat gebeuren – echt goed verzekerd blijkt te zijn.

Speciaal voor onze klanten werken we daarom samen met Sunny Cars. Bekijk snel alle voordelen en boek direct jouw huurauto voor de Algarve online.

Lees meer over autohuur

In Portugal gelden veelal dezelfde verkeersregels als in Nederland. Men rijdt er binnen de bebouwde kom 50 km/u en buiten de bebouwde kom 90 km/u. Op de snelweg mag je 120 km/u. Rotondes werken wel net even anders dan wij gewend zijn. In Portugal zie je veel tweebaansrotondes. Hier is de buitenste rijstrook enkel bedoeld voor rechtsafslaand verkeerd. Wil je rechtdoor of linksaf? Dan dien je de binnenste rijstrook te volgen.

Enthousiast geworden over een auto huren in de Algarve? Bekijk ons volledige aanbod online en boek direct.

Fotografie: Peter Etchells | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *