Hoogtepunten Toscane

Toscane: maak kennis met de hoogtepunten van het echte Italië

De Italiaanse streek Toscane herbergt uitgestrekte wijngaarden, middeleeuwse kastelen en schilderachtige dorpjes. Precies het beeld dat iedereen heeft van Italië, nietwaar? Tijd om op pad te gaan en je volgende vakantie naar deze unieke regio te boeken.

Bezoek de mooiste culturele bezienswaardigheden, bewonder het prachtige landschap en geniet van de Italiaanse keuken! Wij zetten de highlights voor je op een rij, want alles in één keer; dat gaat je niet lukken. Laten we ons daarbij vooral focussen op cultuur, want de Toscane is niet voor niets de bakermat van de Renaissance.

Oltrarno, een kijkje in authentiek Florence

De wijk Oltrarno (wat letterlijk ‘De andere kant van de rivier de Arno betekent’) wordt gezien als het échte Florence. De wijk wordt gevormd door de subwijken San Niccolo, Santo Spirito en San Frediano. Kenmerkend aan de wijk zijn de vele smalle straatjes vol leuke winkeltjes, ateliers en restaurantjes.

Bezienswaardigheden die je in Oltrarno zeker niet mag missen zijn de Ponte Vecchio, Piazzale Michelangelo (met een geweldig uitzicht over o.a. de koepel van de Duomo), de Boboli tuinen en de kerk San Miniato al Monte.

Hotel Pitti Palace Al Ponte Vecchio, hoogtepunten FlorenceNabij de Ponte Vechhio vind je Hotel Pitti Palace Al Ponte Vecchio. Dit is dé uitvalsbasis om zowel Oltrarno als het het historische stadscentrum (met o.a. de Duomo, de klokkentoren Campanile en Mercato Centrale di San Lorenzo) te ontdekken.

De scheve toren van Pisa

Hoogtepunten Toscane, toren van PisaDe toren van Pisa is één van de beroemdste bouwwerken ter wereld. Door flinke grondverzakkingen staat de eeuwenoude toren inmiddels zo’n vier meter overhelt. Door slimme constructies en moderne technieken is het theoretisch mogelijk om de toren weer recht te zetten, maar dit zou het toerisme geen goed doen. De scheve toren blijft dus scheef!

Sla bij een bezoek aan Pisa ook de minder bekende bezienswaardigheden van de stad – zoals Piazza dei Miracoli, de oude wijk Sant’Antonio, de doopkapel, de botanische tuin en het winkelgebied Corso Italia – niet over.

Piazza del Campo & de Duomo in Siena

Mede door haar vorm – het heeft veel weg van een amfitheater – is Piazza del Campo niet alleen het grootste en mooiste plein van Siena, maar ook een van de mooiste pleinen van Toscane. Het plein wordt omringd door hoge en smalle huizen uit de 14e eeuw die je vanaf een gezellig terrasje rustig in je op kunt nemen.

Sla tijdens een bezoek aan Siena ook de plaatselijke Duomo niet over. Door het gebruik van de meest uiteenlopende stijlelementen – van Romaanse soberheid tot gotische details, van oriëntaalse abstractie tot byzantijnse elementen – is het een adembenemend geheel.

Elba, een must see voor natuurliefhebbers

Elba is hét eiland van Toscane. Rotsachtige kusten, ongerepte natuur, kristalhelder water en verrukkelijk eten en drinken: je vindt het hier allemaal. Een bezoek aan Elba mag daarom absoluut niet tijdens je reis door Toscane ontbreken.

Lees alles over de hoogtepunten van Elba in ons eerdere artikel Elba, een Italiaans eiland voor jong en oud. Hierin vertellen we je o.a. alles over Portoferraio.

Middeleeuwse skyline van San Gimignano

Hoogtepunten Toscane: San GimignanoDit stadje tussen Florence en Siena wordt ook wel het middeleeuwse Manhattan genoemd. In de middeleeuwen bestond de skyline namelijk uit meer dan 70 unieke ‘geslachtstorens’. Anno 2016 vind je er nog 14 ‘geslachtentorens’. Hoewel 14…? De getallen hierover verschillen nog wel eens; Wikipedia geeft bijvoorbeeld 13 aan en andere bronnen weer 16.

De naam heeft echter niets te maken met mannen of vrouwen; met geslachten worden familierelaties bedoeld. Bij gewelddadigheden verschansten families zich in deze torens.

Daarbij kwam ook prestige om de hoek kijken; de hoogte van de toren werd gezien als een symbool van macht. Dit leverde echter instortgevaar op den duur op en uiteindelijk werd de regel dat geen enkele toren hoger mocht zijn dan de toren van het stadhuis. Werd een familie verslagen dan werd hun toren met de grond gelijkgemaakt. Op meerdere plekken in San Gimignano zie je dan ook ‘gecastreerde torens’.

San Gimignano heeft ondanks de populariteit – laat je vooral niet afschrikken door evt. drukte en bezoek de stad einde middag of in de avond – haar oorspronkelijke karakter weten te behouden.

Toscane, de streek van de wijnen

Een bezoek aan een wijnproeverij mag niet ontbreken wanneer je je in het land van de vino’s bevindt. Onder het genot van plakjes worst, stukjes kaas en olijven krijg je de lekkerste wijnen voorgeschoteld. Met alle plezier vertellen de eigenaren je alles over het proces van deze liefdesdrank. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om zelf enkele flessen in te slaan voor het thuisfront.

Wijnproeven kan als de beste in Castello d’Albelo even buiten Raddi, in de bekende streek Chianti. Het oudste gedeelte van het kasteel is in de 12e eeuw gebouwd en het ademt dan ook aan alle kanten historie.

Culinair genieten in Toscane

Hoogteputen Toscane culinairEten in Toscane is een waar feest. Hoewel de gerechten eenvoudig zijn worden ze met de beste ingrediënten gemaakt. Dit betekent dat elke hap puur genieten is!

Waar je in Toscane niet omheen komt zijn de antipasti, ofwel het gerecht dat voor de pasta wordt geserveerd. Deze kleine hapjes zijn bedoeld om de eetlust op te wekken en alvast een indruk te geven van de culinaire kunsten van de kok. Veelal bestaan deze gerechten uit enkele plakjes worst of gemarineerde groenten. Ook de geroosterde sneetjes brood met wat fijngewreven knoflook zijn erg populair.

De hoofdgerechten worden met de meest verse ingrediënten bereid. Niet voor niets staat Toscane bekend om zijn zuiverste olijfolie, Chianina rundvlees en de beroemde Chianti-wijnen. Een hoofdgerecht in Toscane bestaat veelal uit simpele basisproducten als rijpe pruimtomaten, een boerenbrood en geurige kruiden. Daarnaast worden malse stukken wild en gevogelte geserveerd of diverse gegrilde groenten. Genieten met een hoofdletter G!

Ben jij nu al – zonder dat je er ooit bent geweest – fan van Toscane en haar hoogtepunten? Bekijk snel al onze reizen naar de Italiaanse streek en vertrek! Je zult er geen spijt van krijgen. Beloofd.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *