Reisfotografie tips

Met deze reisfotografie tips maak je de beste vakantiefoto’s!

Kleurrijke foto’s op ansichtkaarten, wegdroomplaatjes in reisgidsen… het lijkt misschien onmogelijk om jouw vakantie op eenzelfde mooie manier vast te leggen. Maar niets is onmogelijk. Met veel geduld én onderstaande reisfotografie tips kom je een heel eind.

Reizen is voor mij herinneringen maken, nieuwe culturen leren kennen, de mooiste plekken ontdekken. Maar reizen is voor mij ook mijn belevingen in tekst en beeld vastleggen. Dat begon lang geleden, toen ik reisredacteur werd. Teksten waren alles voor me, foto’s waren bijzaak. Tot ik op een van mijn reizen een reisfotograaf aan mijn zijde had. Ik werd enthousiast van zijn verhalen, van de tips voor reisfotografie die hij me gaf… En voor ik het wist was fotografie voor mij naadloos verbonden met reizen.

Hoe naadloos? Ik kies mijn bestemming niet alleen aan de hand van reisboeken- en websites, maar misschien nog wel meer aan de hand van foto’s. Als een bestemming in mijn ogen niet fotogeniek is, dan haak ik al snel af. Mijn vakantie wordt namelijk extra leuk als ik kan fotograferen. En na mijn vakantie geniet ik extra lang als ik mooie foto’s heb om terug te kijken.

Is bovenstaand verhaal herkenbaar voor je? Lees dan snel onderstaande tips voor reisfotografie (mét voorbeeldfoto’s) en haal het optimale uit jouw vakantiefoto’s. Wees niet bang; ze zijn niet te technisch en veel tips kun je ook toepassen met je mobiele telefoon. Wel zo praktisch!

Houd rekening met de gulden snede

De gulden snede? Wat?! De meeste mensen kennen deze fotografieregel niet, maar het is wel een heel belangrijke. Pas deze regel toe en je foto’s worden minder saai en meteen een stuk interessanter. Maar wat is die gulden snede (ook wel de regel van derden genoemd) nu precies?

Ik leg het je uit aan de hand van de foto hieronder, welke ik afgelopen zomer maakte op Santorini. Deze foto van een octopus was een stuk saaier geweest als deze in het midden had gestaan. Door het hoofdonderwerp op een van de lijnen te plaatsen, gaat de afbeelding meer leven. Ik probeer bij mijn foto’s meestal het hoofdonderwerp op een (of meerdere) van de snijpunten te plaatsen.

Tips reisfotografie: gulden snede

Fotografeer op het juiste moment van de dag

Het liefst fotografeer ik in de ochtend of aan het einde van de middag. Tussen 12.00 en 15.00 uur staat de zon het hoogst in Nederland, in tropische oorden kan dit zelfs langer zijn, bijvoorbeeld van 11.00 tot 17.00 uur. In deze uren is de zon het felst en het licht derhalve niet altijd mooi. En nee, soms kom je niet onder deze tijden uit, dan moet je er gewoon het beste van maken!

Toch loont het de moeite om vroeg op te staan. Niet alleen omdat het dan nog overal veel rustiger is en mensen minder storend in beeld lopen, maar ook omdat het licht vele malen mooier is. Onderstaande foto maakte ik bijvoorbeeld afgelopen september om 08.00 uur in Oia, een pittoresk dorpje op het Griekse eiland Santorini. Was ik later op de dag gegaan, dan was het door de felle zon veel moeilijker geweest de kleurcontrasten vast te leggen.

Tips reisfotografie: ochtend

En de letterlijk gouden tip voor reisfotografie is het gouden uurtje aan het einde van de dag. Laat ik je eerst even uitleggen wat het gouden uur inhoudt:

Het gouden uur, ook wel magische uur genoemd, is een term uit de fotografie, die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft, waarin er meer indirect zonlicht is en waardoor het licht meer rood en zachter is. Omdat de zon aan de horizon staat, gaat het licht een langere afstand door de atmosfeer. Het blauwe licht wordt hierdoor meer verstrooid, waardoor het rode licht relatief meer aanwezig is. – Bron: Wikipedia

Weg harde contrasten, weg fletse kleuren en welkom warmte! Ik ben dol op dit uurtje. In Zuid-Afrika maakte ik o.a. onderstaande foto aan het einde van de dag. Daar kan je toch alleen maar vrolijk van worden?

Tips reisfotografie: gouden uur

Maak silhouette foto’s tijdens de zonsondergang

Maak niet alleen gebruik van het gouden uurtje, maar ook van de zonsondergang; dit is het moment om silhouette foto’s te maken. Wat is een silhouette? Een silhouet is een donker (haast zwart) beeld van een persoon of object dat sterk afsteekt tegen de achtergrond. Zoals het voorbeeld hieronder.

Hoe je deze maakt? Door je licht in te stellen op de achtergrond. Het object wordt dan automatisch donkerder. Als je je foto’s nabewerkt kun je dit eventueel nog bijstellen. Want een goede silhouette foto is geen koud kunstje.

Tips reisfotografie: zonsondergang

Een goede voorbereiding is een half begin

  • Zorg voor een schone lens, neem ook zeker lensdoekjes mee.
  • Wil je je foto’s nabewerken? Zorg dat je je foto’s in een zo hoog mogelijke resolutie maakt. Heb je een spiegelreflex camera? Zet je camera eens op RAW i.p.v. JPEG. Ik beloof je dat er een wereld voor je opengaat.
  • Zet je grid aan als je moeite hebt om de horizon goed op de foto te krijgen. Steeds meer compact- en spiegelreflexcamera’s hebben de optie om dunne rasterlijntjes aan te zetten. Weg scheve horizon!
  • Zorg voor volle batterijen en het liefst minimaal één reserve. Ook geheugenkaartjes dien je altijd extra bij de hand te hebben. Zo kun je bijna eindeloos doorschieten.

Vraag mensen om toestemming

Het liefst leg ik mensen vast en reizen in Azië en Afrika zijn voor mij dan ook ultiem geluk. Wees je er echter wel van bewust dat niet iedereen zit te wachten op de camera. Vraag daarom altijd vooraf toestemming. Mijn ervaring is dat er doorgaans positief op wordt gereageerd.

Er is wel één valkuil: mensen kunnen soms geposeerd overkomen. In gevallen van portretten zoals van deze mooie dame in Swaziland is dat geen probleem, maar als je net dat ene moment wil vastleggen is het niet de plek om toestemming te vragen. Neem dan de gok, maak van een afstandje een foto en vraag na afloop toestemming door de foto te laten zien. Bij een ‘nee’ kan je de foto direct verwijderen.

toestemming

Zoek de hoogte of laagte op

Wist je dat 80% van alle foto’s op ooghoogte worden genomen? Tijdens het fotograferen vergeten veel mensen dat het ook een optie is om door de knieën te gaan voor een verrassend effect of juist door de hoogte op te zoeken. Maak eens een foto vanaf een brug, toren of berg naar beneden.

Of ga op je knieën om dat ene straatje op een bijzondere manier vast te leggen. Zoals ik deed in Praag bij dit uitgestorven straatje. Geduld is hierbij wel een schone zaak en dat is dan meteen de volgend tip.

Tips reisfotografie: hoog/ laag

Haal het optimale uit landschapsfotografie

Ik ben dol op mensen fotograferen. En op details, dieren en eten. Landschappen ook, maar het blijft een vak apart om landschappen mooi vast te leggen. Ze ogen snel vlak en zijn lang niet zo indrukwekkend als dat jij het met eigen ogen ervoer. Met onderstaande tips kom je wel een heel eind:

  • Houd je horizon recht, niets zo storend als een scheve horizon (al kan je hier met nabewerking nog veel aan doen)
  • Zorg voor een boom, gebouw, rivier of struik als hoofdonderwerp of voorgrond; dit maakt de foto vaak interessanter.
  • Gebruik een klein diafragma (een hoog F-getal) als je gebruik maakt van een spiegelreflexcamera. Een landschap krijgt meer dimensie als alle delen van de foto scherp zijn.
  • Probeer het midden van de dag te vermijden. Zoals eerder aangegeven zorgt dit voor fletse kleuren en te harde contrasten.

Maak gebruik van tegenlicht

Ooit gehoord dat je niet tegen de zon in moet fotograferen? Snel vergeten dat advies. In sommige situaties kan dit namelijk wel uitzonderlijk mooie plaatjes opleveren. Zeker als je einde van de middag fotografeert kan dit mooie plaatjes opleveren. Ik probeer daarbij wel altijd het licht dat binnenkomt te filteren, bijvoorbeeld door het deels achter een boom te laten wegvallen.

Tips reisfotografie: tegenlicht

Nog meer reisfotografie tips

Met bovenstaande tips kom je een heel eind qua reisfotografie, maar ik heb nog een paar bonustips in de aanbieding:

  • Ken je Pinterest? Ik ben er een grote fan van en verzamel voor elke reis beeld van de bestemming. Zo weet ik niet alleen al wat ik kan verwachten, maar doe ik ook ideeën op voor mijn fotografie en weet ik wat de mooiste straatjes zijn om te fotograferen. Jat je dan ideeën van andere fotografen? Nee hoor, voor mij is het inspiratie. Eenmaal ter plaatse zijn de situaties toch altijd net wat anders. Maar ik kan in elk geval niet zeggen dat ik onvoorbereid op pad ben gegaan.
  • Niets mooier dan avondfotografie, zeker niet tijdens een stedentrip. Times Square in vol ornaat, de Eiffeltoren mooi verlicht en de sfeervolle straatjes van Praag bijna uitgestorven. Maar avondfotografie kan je alleen écht goed doen als je een statief mee hebt. Een statief is dus een vast gegeven in mijn bagage. Mocht je alleen met handbagage reizen en dit teveel worden, bedenk je dan dat een muurtje ook dienst kan doen als statief.
  • Wachten loont. Soms kan een persoon enorm afleiden op de foto en een straatje er net wat mooier uitzien als er geen mensen lopen. Het wordt dan een sereen geheel. Gun jezelf deze tijd en wacht op de hoek van de straat totdat storende elementen uit beeld zijn. Dan krijg je plaatjes zoals bovenaan dit artikel. Zo mooi kan Kreta zijn!
  • Soms willen mensen te veel laten zien op een reisfoto; het liefst pakken ze alles wat ze met hun ogen zien in één foto. Dat kan mooi zijn, maar het kan ook de mooie details teniet doen. Probeer eens alleen die ene mooie deur te fotograferen of een close-up van een bijzonder dier. Leg de mooie Portugese tegeltjes vast of dat ene mooie bord bij het Griekse restaurant waar je zo graag eet. En wat dacht je van een close-up van lokale specialiteiten? Of kijk eens omhoog in die mooie koepel.

Succes met het maken van jouw volgende vakantiefoto’s! Laat je weten of je wat hebt aan deze tips voor reisfotografie en hoe het eindresultaat is geworden?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Met deze reisfotografie tips maak je de beste vakantiefoto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *