Goed voorbereid op vakantie

Ga jij (goed) voorbereid op vakantie?

We zijn een beetje een naïef volk; zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar liefst 70% gaat niet goed voorbereid op vakantie. Zonde, want het is zo eenvoudig om vooraf alles goed te regelen. Tijd om je op weg te helpen!

In 2017 (helaas konden we geen recentere data vinden) klopten maar liefst 700.000 Nederlandse vakantiegangers met een probleem aan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In maar liefst 2.300 gevallen ging het om ernstige zaken. Denk hierbij aan een sterfgeval, ongeluk, vermissing of ziekenhuisopname. “Met een goede voorbereiding had een deel van deze gevallen voorkomen kunnen worden”, aldus het ministerie. “Een goede voorbereiding is het halve werk!”

Laten wij je dan vast op weg helpen met dat halve werk. Want hier kan je bij de voorbereidingen allemaal op letten.

Vaccinaties, wanneer zijn deze nodig?

Goed voorbereid op vakantie; vaccinatieDenk je aan reisvaccinaties, dan denk je vast niet gelijk aan bestemmingen binnen Europa. Toch worden voor diverse Europese reisbestemmingen wel degelijk vaccinaties geadviseerd. En dat wordt vaak vergeten blijkt uit ons eigen onderzoek

In landen als Bulgarije, Turkije, Kroatië, Macedonië en Slovenië komen vervelende ziektes voor. Hepatitis A, hepatitis B en (in sommige gevallen) buiktyfus. Iets wat maar weinig mensen weten en waardoor veel vakantiegangers onvoorbereid op pad gaan. Laat je dus goed voorlichten, ook als je in Europa reist.

Ga je buiten Europa op pad? Laat je dan ook adviseren. Bijvoorbeeld over malariagebieden en ziektes als geelzucht of rabiës. De website van Thuisvaccinatie biedt handige informatie per bestemming én je kunt direct advies aanvragen.

Heb je een visum nodig?

Voor sommige landen kan het nodig zijn een visum aanschaffen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Kaapverdië en Egypte. Wij geven zoveel mogelijk informatie in onze bevestigingsmail en wanneer het bij de reis is inbegrepen (wat in het geval van Kaapverdië vaak zo is), krijg je direct instructies om deze te regelen.

Ga je naar Amerika? Dan heb je bijvoorbeeld weer een ESTA-formulier nodig. En zo zijn er meer situaties waarin voorafgaande aan jouw vakantie actie is vereist. Twijfel je over het wel of niet nodig hebben van een visum of andere reispapieren? Neem direct contact met ons op. Je wilt immers geen problemen bij de douane van jouw vakantiebestemming.

Check jouw paspoort of identiteitskaart

Wist je dat voor sommige bestemmingen geldt dat jouw paspoort of identiteitskaart nog minimaal een x periode geldig moet zijn? Uitreizen kan een probleem zijn als je niet aan deze regels voldoet.

Het nadeel is dat deze regels continu veranderen; voor Turkije is dit de laatste jaren bijvoorbeeld meerdere keren aangepast. Voor nu geldt dat een identiteitsbewijs nog minimaal 150 dagen geldig dient te zijn na vertrek uit het land.

Handig: in onze boekingsbevestiging voorzien we je van links naar de juiste informatiebronnen om te kijken wat er voor jouw vakantiebestemming geldt.

Sluit een reis- en annuleringsverzekering af

Wist je dat jouw zorgverzekering lang niet alle spoedeisende medische kosten in het buitenland dekt? Alleen al dat kan een reden zijn om een reisverzekering af te sluiten. Maar dat niet alleen; wat als je telefoon wordt gestolen, er ingebroken wordt in je kamer of je onderweg wat verliest? Een reisverzekering kan in veel gevallen goed van pas komen.

Hetzelfde geldt voor een annuleringsverzekering. Staat jouw reis eenmaal vast, dan kan je hier niet kosteloos vanaf en hoe korter je van tevoren dient te annuleren, hoe hoger de annuleringskosten. Deze kunnen oplopen tot 100%. Wat als je gezondheid het niet meer toelaat of er een ziektegeval is in je directe omgeving? Met een annuleringsverzekering worden deze kosten vergoed en draai je zelf niet op voor financiële verrassingen. Check wel even van tevoren welke redenen tot annulering er allemaal onder de dekking vallen.

De kosten van een reis- of annuleringsverzekering krijg je er wel bij en daar dien je qua vakantiebudget rekening mee te houden. Reken dit voor jezelf goed uit. Ga je ver en lang op reis, kijk dan ook even of een doorlopende reis- en annuleringsverzekering niet voordeliger is. Dit kan ook gelden als je meerdere keren per jaar op reis gaat. Zijn meteen je weekendjes in eigen land ook gedekt!


Wist je dat een reis- en annuleringsverzekering zo geregeld zijn? Sterker nog; bij ons kan dit direct bij boeking. Overzichtelijk en alle kosten op een rij. Zo heb je nergens meer omkijken naar!

Handige geldzaken

Goed voorbereid op vakantieBinnen Europa is reizen de laatste jaren een stukje makkelijker geworden; door de komst van de euro hoef je niet meer te denken aan geld wisselen en het noteren van de wisselkoersen. Maar ga je buiten de EU-landen op vakantie, dan is het wel handig je hier even in te verdiepen.

Zo kan het op sommige bestemmingen nodig zijn om contant geld bij je te hebben. Dit betekent overigens niet altijd de lokale munteenheid. Soms is het betalen met dollars bijvoorbeeld voordeliger. Check ook van tevoren de wisselkoers; zo weet je zeker dat je niet meer betaalt dan je denkt.

Ook een creditcard is tegenwoordig een must have voor op reis. Zo kan je in veel gevallen niet eens een auto huren als ze geen creditcard hebben als onderpand. Ze reserveren dan een bedrag als borg en dat geldt ook voor steeds meer hotels. Winkels, restaurants en clubs zijn daarnaast wereldwijd ingespeeld op creditcards en dat betekent dat je – wel zo veilig – met minder contant geld op zak hoeft te lopen.

Geen creditcard, maar wel pinnen? Wees je ervan bewust dat betalen buiten Europa niet standaard aan staat. Ga je buiten Europa op vakantie, zorg dan dat je bankpas hier ‘klaar’ voor is. In veel gevallen kan je dit zelf aanzetten in je internetbankieren-omgeving.

Met de auto op vakantie

Goed voorbereid op vakantie: autoDe vrijheid van met de auto op vakantie gaan is fantastisch! Maar wees je er wel van bewust dat elk land zo haar eigen regels heeft.

Verdiep je vooraf in de verkeersregels van jouw bestemming én de landen waar je doorheen reist. En laat je voorlichten over verplichte bagage. Zo is in veel landen een gevarendriehoek verplicht, maar in een aantal landen ook een brandblusser. Dit niet aan boord hebben, kan hoge boetes opleveren.

Ook kan de maximale snelheid nogal variëren. Zo werd deze week bekend dat in Frankrijk de maximale snelheid op provinciale wegen nu slechts 80 km/pu is. Voorheen was dit 90 km/pu. Het laatste wat je wilt is thuiskomen en een boete op je mat vinden! Op vakantie in Italië? Lees je even in over de Zona Traffico Limitato. Over boetes die zonde zijn gesproken…

We schreven eerder een artikel met handige weetjes die je best wat boetes kunnen besparen. Neem dus even tijd om deze te lezen.

Regel jouw huurauto vooraf

Je kunt een lokaal autoverhuurbedrijf benaderen bij aankomst of dit via het hotel regelen, maar beter regel je dit vooraf. Dat is niet per definitie duurder én je bent ook nog eens beter af qua verzekeringen.

“Extra insurance, no risk”, de baliemedewerker is zo overtuigd dat je gaat twijfelen. Is wel alles inbegrepen bij mijn huurauto? Ja, wel als je via ons je huurauto boekt (direct mogelijk bij een boeking) bij onze vaste en betrouwbare partner Sunny Cars. Bij de prijs is dan standaard alles inbegrepen, je betaalt geen reserveringskosten, krijgt je eigen risico terug mocht er onverwacht wat gebeuren en je kunt 24 uur per dag een noodnummer bellen. Ideaal!

Extra fijn is de hoge dekking waar je dan van profiteert. In landen als de Verenigde Staten, Canada, Curaçao, Griekenland en Zuid-Afrika is de wettelijk aansprakelijkheid niet altijd goed geregeld en dat terwijl de claims n.a.v. een ongeval wel erg hoog kunnen liggen. Sunny Cars dekt daarom, ook voor deze landen, tot een bedrag van € 7.500.0000,-. Je hoopt het niet nodig te hebben, maar mocht het onverhoopt gebeuren dan ben je in elk geval goed verzekerd.

En verder…

  • Noteer vooraf noodnummers. Bijvoorbeeld het nummer van je zorgverzekering, reisverzekering en bank. Dit laatste is met name handig als je je pasje moet blokkeren bij diefstal. Je moet er niet aan denken, maar het kan wél gebeuren.
  • Denk ook aan het thuisfront. Geef ze jouw vluchtgegevens, de locatie(s) waar je verblijft en eventuele noodnummers.
  • Maak een inpaklijst die je elke vakantie weer kan gebruiken. Zo voorkom je dat je – net als ik – keer op keer die wereldstekker vergeet. Ik heb inmiddels vijf wereldstekkers in de kast liggen, omdat ik me dat elke keer op Schiphol bedenk. Na de laatste reis heb ik een inpaklijst gemaakt én één stekker in mijn koffer laten zitten.
  • De regels voor koffers worden steeds strenger, en met name die voor handbagage. Check jij van tevoren even of jouw bagage aan alle eisen voldoet?

Zo… met deze checklist heb je geen excuus meer om niet goed voorbereid op reis te gaan!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 thoughts on “Ga jij (goed) voorbereid op vakantie?

  1. Weet niet of mijn vakantie nog door gaat naar Egypte want binnen 6 weken ga ik naar Marsa Alam maar heb gehoord dat vluchten naar Egypte gaan niet door van uit sommige EU landen zoals Duitsland en Engeland.

    1. Beste Kagan,

      O.a. British Ariways heeft aangekondigd komende week niet op Caïro te vliegen, een luchthaven waar veel Nederlandse luchtvaartmaatschappijen overigens al niet op vliegen.

      Caïro ligt echter ver weg van het Rode Zee-gebied en vluchten hier naartoe gaan gewoon door. Er zijn geen redenen om uw vakantie geen doorgang te laten vinden. Was dit wel het geval geweest, hadden we uiteraard al contact met u gezocht.

      Met vriendelijke groet,
      Laura

  2. Goededag,
    de 29ste november vertrekken we naar Hurghada, dit hoort ook tot het gebied Sinai? dus zouden we volgens Zoover geen Visum nodig hebben klopt dit?
    Graag een berichtje

    Hier heb je geen visum nodig
    Mocht je in Egypte in een van de volgende badplaatsen verblijven op een lekker resort: Sharm El Sheikh, Dahab, Nuweiba of Taba heb je helemaal geen visum nodig. Je moet dan de hele vakantie in het gebied Sinaï verblijven. Bij aankomst op de luchthaven van Sharm el Sheikh of Taba (of aan de grens) kun je een ‘Sinai only visum’ vragen, waarmee je maximaal 15 dagen in deze badplaatsen en in de oostelijke Sinaï kunt verblijven. Dit is enkel een stempel in je paspoort en kost niks. Let op: ga je op excursie buiten deze plaatsen, zoals naar de piramides en de Sfinx van Gizeh, dan heb je wel een officieel toeristenvisum nodig.

    Visum nodig voor Egypte?
    Ga jij binnenkort op vakantie naar Egypte en heb je nog een visum nodig? Vraag nu in slechts vijf minuten een visum voor Egypte aan via e-visums.nl! Je kunt betalen met iDEAL, overboeking of Bancontact/Mister Cash.

    Ben je pas nog in Egypte geweest? Laat een review achter op Zoover.nl om andere reizigers te helpen met het vinden van de mooiste hotels en bezienswaardigheden.

    1. Beste Jenny,

      Hurghada hoort niet bij de Sinaï, dit valt onder het Rode Zee-gebied. Hier is dus wel een visum voor nodig.

      Groetjes,
      Laura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *