Welke Canarische Eilanden

Kiezen maar! Welke Canarische eilanden passen bij jou?

Met dank aan de zuidelijke ligging kun je vanaf vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar genieten van mooi weer op de Canarische Eilanden. Maar welk van de Canarische eilanden past of passen nu bij jou? We zetten de mooiste Canarische Eilanden op een rijtje. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw volgende vakantie.

Welke Canarische Eilanden zijn er?

De Canarische Eilanden, in Spanje ook wel Islas Canarias genoemd, is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Marokko en de Westelijke Sahara. Deze zuidelijke ligging zorgt voor aangename temperaturen, waardoor het de nummer 1 Spaanse bestemming is voor strandliefhebbers.

De eilandengroep bestaat uit zeven grote eilanden en zes kleinere eilandjes, waarvan een deel geheel is ingespeeld op het toerisme. Je kunt o.a. verblijven op Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma.

We krijgen regelmatig de vraag welk van deze Canarische eilanden het leukst of het mooist is. Dat is natuurlijk heel persoonlijk en ook nog eens afhankelijk van je vakantiewensen. Door de Canarische Eilanden (met per eiland hun eigenschappen) op een rij te zetten, hopen we je wel op weg te helpen.

Op vakantie naar de Canarische Eilanden?Bekijk ons aanbod

Veelzijdig Tenerife

Geschikt voor all inclusive fans, natuurliefhebbers en strandgangers

De Canarische Eilanden danken hun populariteit aan het fijne klimaat; vakantiegangers die een weekje rust en zon willen zijn hier al snel aan het goede adres.

Op Tenerife (het grootste eiland van de Canarische Eilanden) komt dit ook helemaal goed met dank aan de fijne all inclusive resorts. In deze luxe hotels kun je onbeperkt eten & drinken en al nippend van een cocktail genieten van het warme Spaanse zonnetje. Een groot deel van deze hotels ligt direct aan het strand.

Geen gebrek aan strand overigens ook; op een oppervlakte van ruim 2.000 km² vind je meer dan 100 stranden. Van uitgestrekte witte stranden tot kleine baaien met vulkanisch zwart zand; er is altijd wel een plek om je handdoek uit te spreiden of om een middagje te gaan surfen.

De dagen aan het strand wissel je eenvoudig af met een dagje natuur. Vier van de dertien nationale parken in Spanje vind je op de Canarische Eilanden en één daarvan ligt op Tenerife. In Nationaal Park Teide vind je de grootste vulkaan van het eiland, waarvan de top (Pico del Teide) met 3.718 meter tevens het hoogste punt van Spanje is. Andere aanraders die je – het liefst per huurauto – kunt ontdekken tijdens een vakantie op Tenerife zijn de hoofdstad Santa Cruz en het waterpark Siam Park.

Guayarmina Princess, TenerifeGa voor een ‘royale’ vakantie in Guayarmina Princess. Dankzij meerdere zwembaden, een wellnesscentrum, fijne restaurants, ligging vlakbij het strand en de riante kamers kom je hier echt niks te kort.
Canarische Eilanden - Tenerife

Vulkanisch Lanzarote

Geschikt voor natuurliefhebbers en zonaanbidders
Wist je dat 25% van het totale oppervlakte (ruim 800 km²) van Lanzarote in beslag wordt genomen door Nationaal Park Timanfaya? Dit park wordt gekenmerkt door een uniek maanachtig landschap dat ruim 300 jaar geleden is ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Een must see voor natuurliefhebbers!

Overigens zie je de vulkanische achtergrond op meer plekken op het eiland terug. Zo kent het eiland bijzonder mooie zwarte lavastranden voor een dagje zonnen. Liever een dagje je handdoek uitvouwen op een wit zandstrand met wuivende palmbomen? Ook die vind je er voldoende. Verblijf daarvoor bijvoorbeeld in de populaire badplaatsen Playa Blanca of Costa Teguise.

De beste manier om kennis te maken met het bijzondere landschap van Lanzarote? Huur een auto en cross een paar dagen rond over het eiland. Bezoek op zondag de gezellige markt in Teguise (de oude hoofdstad van het eiland), ga een dag naar een waterpark, geniet van het prachtige uitzicht vanaf Mirador del Rio of bezoek de grotten Jameos del Aqua.

Oasis Lanz Beach Mate, LanzaroteIn Oasis Lanz Beach Mate kun je genieten van een onbezorgde zonvakantie. Twee zwembaden én kinderbaden, diverse sportfaciliteiten staan hier tot je beschikking. En dan ligt het ook nog eens op een steenworp afstand van een strand.
Canarische Eilanden - Lanzarote

Bruisend Gran Canaria

Geschikt voor nachtbrakers, watersportliefhebbers en zonaanbidders

Hoewel je op Gran Canaria ook natuur vindt (Dunas de Maspalomas mag je écht niet missen), is dit niet zo’n mooie natuurbestemming als Lanzarote. Naar dit eiland ga je vooral als je op zoek bent naar een bruisende strandvakantie. Zon, zee, strand én uitgaan zijn de hoofdingrediënten van jouw vakantie. Zeker als je voor Playa del Inglés, de populairste badplaats van het eiland, kiest.

Hoe jouw dagritme er tijdens een vakantie dan zo ongeveer uitziet? ’s Ochtends schuif je aan bij het ontbijtbuffet van je hotel of maak je een broodje klaar in je eigen appartement. Eenmaal uitgegeten pak je je handdoek om je te verplaatsen naar het zwembad of het strand. Kies je voor het laatste dan kun je je uurtjes in de zon afwisselen met watersporten of een ritje op de bananenboot.

Einde dag is het tijd om je op te frissen een hapje te gaan eten. Aan de boulevard of in één van de winkel- en uitgaanscentra die de badplaats rijk is. In o.a. Yumbo, Kasbah en Cita gaat het feest tot in de vroege uurtjes door.

Saai? Nee hoor. Je kunt deze relax-dagjes afwisselen met dagtripjes op het eiland. Bezoek de hoofdstad Las Palmas (en in het bijzonder de wijk Vegueta) voor een dosis cultuur, wandel naar de 80 meter hoge basaltrots Roque Nublo voor een geweldig uitzicht, bezoek bedevaartsplaats Teror of het authentieke Galdár en ga voor een dolfijnentocht vanaf Puerto Rico.

Abora Continental by Lopesan Hotels, Gran CanariaVeel vakantie voor een klein(er) budget? Dat vind je in Abora Continental by Lopesan Hotels. Met dank aan de all inclusive formule, het strand op loopafstand en de wellnessfaciliteiten, heb jij gegarandeerd een relaxte vakantie.
Canarische Eilanden - Gran Canaria

Zonnig Fuerteventura

Geschikt voor zonaanbidders, rustzoekers en windsurfers

Als je elke dag wat anders wilt doen op je vakantie en het liefst zo veel mogelijk wilt zien, ben je misschien niet aan het goede adres op Fuerteventura. Het is een fantastisch eiland, zonder meer. Maar vooral als je op zoek bent naar een weekje zon, zee en strand zonder teveel te moeten!

In vergelijking met Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife is Fuerteventura aanzienlijk rustiger. En minder groen. Doordat het eiland een hoop zonuren kent, heeft het een woestijnachtig landschap met rond Corralejo fantastische zandduinen. Daarnaast herbergt het eindeloos veel zandstranden die zich lenen om eindelijk dat goede boek uit te lezen. Of om te surfen, want naast een hoop zonuren kun je ook rekenen op wind. Fuerteventura betekent niet voor niets ‘sterke wind’.

Wil je wat van het eiland zien tijdens je vakantie? Huur twee dagen een auto en ga op pad. De wegen zijn goed onderhouden en duidelijk bewegwijzerd, waardoor je zo van het ene vissersdorpje naar het andere vissersdorpje rijdt. Evenals naar een aantal mooie uitzichtpunten.

Spaanse eilanden, Fuerteventura: Riu Palace Tres IslasMidden in de duinen nabij Corralejo ligt Riu Palace Tres Islas. Dit sfeervolle hotel, met het strand Grandes Playas voor de deur, is perfect voor een rustige zonvakantie.
Canarische Eilanden - Fuerteventura

Nog meer Canarische Eilanden om uit te kiezen

En dan houden we nog drie kleinere Canarische Eilanden over om uit te kiezen. Twee daarvan hebben we in ons aanbod:

  • La Palma is geschikt voor rustzoekers, natuurliefhebbers, cultuurfanaten en actievelingen. Als er op één Canarische eiland geen sprake is van massatoerisme dan is het wel op dit eiland. Hier tref je geen grote badplaatsen aan, maar kleine dorpjes en uitgestrekte landschappen. Met dank aan de grootste krater ter wereld en de groene natuurgebieden (het is het natste eiland) wordt het door de Spanjaarden zelf beschouwd als het mooiste eiland van de Canarische Eilanden.
  • Klein maar fijn; dat geldt zeker ook voor La Gomera, het op-één-na kleinste Canarische eiland. Op La Gomera draait het vooral om natuur. Houd je van glooiende landschappen en een adembenemende flora en fauna? Trek dan de veters van je wandelschoenen stevig aan, want je zult je ogen uitkijken tijdens de kilometerslange wandelingen. De vulkanische oorsprong vind je hier terug in de vorm van zwarte lavastranden.

Keuzehulp! Tenerife of Gran Canaria, welk eiland past bij jou?

Welke Canarische Eilanden sluiten het beste aan op jouw vakantiewensen?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *