Lagos bezienswaardigheden

Parel van de Algarve: deze bezienswaardigheden in Lagos mag je niet missen!

Albufeira mag dan de meest bekende plek in de Algarve zijn, als je het ons vraagt steekt Lagos hier met kop en schouders bovenuit qua charme. Het stadje, dat een stuk westelijker dan Albufeira ligt, wordt gekenmerkt door mooie kerken, geplaveide straatjes en schattige pleintjes. We nemen je mee door de stad en vertellen je alles over de bezienswaardigheden in Lagos.

Lagos in een vogelvlucht

Lagos is een van de oudere steden in de Algarve; volgens geschriften zou het al gesticht zijn in het jaar 2000 v.Chr. Maar laten we kijken naar de wat recentere geschiedenis.

Waar Lagos tot de 13e eeuw in handen was van de Moren (en Zawaia heette), werd het in dezelfde eeuw heroverd door de Portugese koning Alfons II. De stad bloeide hiermee volledig op. De eerste overdekte slavenmarkt van Europa werd er gevestigd én het werd het centrum voor ontdekkingsreizen in Portugal. Het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder doet hier o.a. aan denken.

Ondanks de rijke geschiedenis van de stad, vind je er weinig herinneringen uit de periodes voor de 18e eeuw. In 1755 werd Lagos namelijk getroffen door een verwoestende aardbeving; slechts een deel van de stad bleef overeind staan. Na een flinke heropbouw was de welvaart en rijkdom, waar Lagos eerder bekend om stond, pas weer in de 19e eeuw enigszins hersteld.

Nu al enthousiast over Lagos?Bekijk ons aanbod

Een kijkje in het historische centrum van Lagos

De meeste bezienswaardigheden in Lagos vind je terug in het historische centrum. Lagos heeft een relaxte sfeer, in het bijzonder binnen de stadsmuren. Hier kun je uren slenteren, verdwalen en je vergapen aan de kleurrijke panden vol prachtige azujelos. Juist, de tegeltjes die je zo vaak terugziet in de Portugese steden.

In de jaren 80 reisden grote groepen hippies, maar ook studenten met een Interrail-kaart af naar de stad. Nu vind je er nog altijd barretjes in hippie sfeer en leuke, kleine boetiekjes. Straatkunst zal je ook met grote regelmaat tegenkomen. Ja, hier heerst een echte hippie vibe.

Kijk ook eens naar beneden tijdens het wandelen door de stad. Waar de panden versierd zijn met kleurrijke azujelos, zijn de straten versierd met calçada portuguesa. Dit zijn prachtige zwart/witte mozaïeken. Door de maritieme achtergrond van Lagos zal je veel afbeeldingen uit de zeevaart terugzien.

Een wandeling over de stadsmuren

We noemden ze hierboven al kort; de stadmuren. Ze werden tussen in de 16e eeuw gebouwd en nog altijd vind je er een deel van terug. Ze nodigen uit tot een flinke wandeling.

Vanaf de muren heb je een mooi uitzicht over de stad, baai en het berggebied Serra de Monchique. Het best bewaarde deel vind je aan Avenida dos Descobrimentos. Dit is met recht één van de mooiste bezienswaardigheden in Lagos!

Lagos Avenida Hotel, AlgarveNet buiten de stadsmuren vind je Lagos Avenida Hotel. Vanaf het dakterras (met zwembad!) kijk je uit over de haven. Doordat het hotel kleinschalig is, hoef je het zwembad niet met veel mensen te delen.
Bezienswaardigheden Lagos: stadsmuren
De stadsmuren zijn een van de mooiste bezienswaardigheden in Lagos

Binnen de stadsmuren: de mooiste bezienswaardigheden in Lagos

De meeste bezienswaardigheden in Lagos vind je binnen de stadsmuren. We zetten er een aantal voor je op een rij die je niet mag missen:

  • Wil je een duik nemen in het verleden? In 1444 ontstond de eerste slavenmarkt in Portugal. Op deze plek vind je nu Mercado de Escravos. In dit museum word je meegenomen in de geschiedenis van de slavernij.
  • Porta de São Gonçalo was ooit onderdeel van de stadsmuren én een van de belangrijkste stadspoorten van Lagos. Bewonder de bijzondere details van deze mooie stadspoort.
  • Een van de bekendste pleinen in Lagos is Gil de Ince. Overdag maken locals hier een praatje met elkaar en toeristen bewonderen de historische gebouwen. Allemaal in alle rust. ’s Avonds komt het er pas écht tot leven; dan verzamelen dansers, muzikanten en straatartiesten hier voor het nodige vermaak.
  • Lagos herbergt enorm veel (mooie!) kerken. Igreja de Santo António steekt hier voor ons met kop en schouders bovenuit. De buitenkant mag dan wat simpel ogen en misschien erger je je zelfs aan het feit dat de klokkentorens ongelijk zijn. Binnenin is een heel ander verhaal; het interieur is versierd met geweldige gouden details.
Bezienswaardigheden Lagos: Igreja de Santo António
Igreja de Santo António, een van de vele kerken in Lagos

Forte do Pau da Bandeira, hét symbool van Lagos

Een van de andere bekende bezienswaardigheden in Lagos is Forte do Pau da Bandeira, Dit fort, aan het einde van de lange boulevard en vlakbij de haven, werd gebouwd aan het einde van de 17e eeuw. Vanaf hier werden de pier en het oostelijke deel van de stadsmuur verdedigd.

Hoewel het fort van de buitenkant al een plaatje is om te zien – met haar gracht, de ophaalbrug en de dikke muren – wordt het pas echt mooi als je Forte do Pau da Bandeira binnenstapt. Je vindt hier misschien wel de mooiste kapel van heel de Algarve.

Marine de Lagos

Waar het historische centrum geschiedenis en cultuur ademt, is de jachthaven van Lagos een heel ander verhaal. Wandelend over de boulevard vol palmbomen spot je niet alleen de kleurrijke bootjes van lokale vissers, maar ook luxe, immense jachten. Plof neer op een terrasje en geniet hier optimaal van.

Bezienswaardigheden Lagos: Marina (haven)
Marine de Lagos, de lokale jachthaven, is een bezienswaardigheid op zich

Fijne hotels voor jouw ontdekkingstocht in Lagos

Lagos is klein maar fijn. Veel vakantiegangers kiezen er daarom voor om in een grotere badplaats (zoals Albufeira) te blijven en een dagje naar Lagos te gaan. Toch is het niet eens zo’n slecht plan om in de stad zelf te verblijven.

Lagos biedt meerdere stranden, waardoor het feitelijk een stad en badplaats in een is. Én we hebben fijne hotels voor je in de aanbieding. Kijk je mee naar onze favorieten?

  • Hotel Dom Manuel I Residence is een kleinschalig boutique hotel. Je geniet hier in alle rust aan het zwembad en wakker worden is een feestje met dank aan het ontbijtbuffet. Bij de receptie geven ze je graag tips over de omgeving.
  • Waarom Ancora Park een van onze favorieten is? Door het ge-wel-di-ge zwembad én de top-locatie. Het appartementencomplex ligt op loopafstand van het strand en het historische centrum. ’s Avonds ga je uit eten of kook je in je eigen appartement.
  • Voor een familievakantie tippen we Dom Pedro Lagos. Naar het jongste grut heb je geen omkijken dankzij o.a. meerdere (kinder)zwembaden, een speeltuin en gamesroom. Zal je nu eindelijk zelf eens aan dat ene boek toekomen?
  • Ga jij voor een all inclusive vakantie? Bij Vila Gale Lagos beleef je zonder twijfel een onbezorgde tijd. Het strand ligt op loopafstand en een verkoelende duik maak je niet alleen in zee, maar ook in het zwembad. ’s Avonds schuif je zo aan in het buffetrestaurant.
  • Op loopafstand van een van de breedste stranden van Lagos verblijven? Kies dan voor Iberostar Selection Lagos Algarve. Zonnen op het strand wissel je af met een duik in het zwembad of een relax-sessie in het wellnesscentrum.

Bekijk al onze hotels & appartementencomplexen in Lagos

Bezienswaardigheden Lagos: hotels
Iberostar Selection Lagos Algarve is een fijne keuze als je op zoek bent naar een hotel in Lagos

Bezienswaardigheden in de omgeving van Lagos

Heb je gekozen voor een vakantie in Lagos zelf? We raden je ook aan om de omgeving te ontdekken. Die is prachtig! De meeste vrijheid heb je als je een auto huurt, maar excursies behoren ook tot de mogelijkheden.

We zetten een aantal tips voor je op een rij:

  • Vanaf de haven heb je de mogelijkheid om diverse boottripjes in de omgeving te maken. Er worden dolfijnentochten aangeboden en je kunt de vele grotten, die zich in de loop der jaren in de rotsen langs de kust hebben gevormd, vanaf het water bewonderen. Ook zijn er traditionele houten boten die zeil- en vistochtjes aanbieden.
  • De kustlijn van de Algarve wordt gedomineerd door bijzondere rotspartijen. De meest bekende is Ponte da Piedade. En het mooiste is, deze kan je lopend bereiken vanaf Lagos.
  • Stap in een huurauto en rijd langs de vele vissersplaatsjes langs de kust. Een van onze favorieten? Carvoeiro. Nergens in de Algarve eet je lekkerdere vis dan hier!
  • Op ruim een half uur rijden van Lagos ligt Praia de Benagil. Dit strand staat bekend om de bijzondere grot met lichtkoepel. Prachtige vakantiefoto’s zijn hier gegarandeerd!
  • Ben je een fervent surfer? Reis dan in ca. 45 minuten af naar het charmante vissersdorpje Sagres, waar je ook nog eens een aantal bijzonder mooie stranden vindt.

Ben je klaar om de bezienswaardigheden in Lagos af te vinken én te genieten van een zonovergoten vakantie in de Algarve? We wensen je vast veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *