Alhambra: pracht en praal in de Spaanse stad Granada

Wie naar het zuiden van Spanje gaat kan eigenlijk niet om het Alhambra heen. Het is dé bezienswaardigheid van de stad Granada en het zal je hoe dan ook betoveren. Sterker nog; we vermoeden dat dit al gebeurt tijdens het lezen van dit artikel.

Alhambra, granadaGranada is een grote stad in het zuidoosten van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en er wonen bijna 500.000 mensen. Het is hiermee na Sevilla, Málaga en Córdoba de grootste stad van Andalusië.

De ligging van Granada is uniek; het ligt 738 meter boven het zeeniveau en aan de voet van de Sierra Nevada. De stad werd jarenlang geregeerd door de Moren en dit zie je nog altijd terug in de vorm van Arabische gebouwen en details. Het zijn echter niet de ligging of de Arabische sfeer die er voor zorgen dat veel toeristen voor een stedentrip naar Granada kiezen. Nee, dat is het Alhamabra, dé bezienswaardigheid van de stad.

Alhambra in een notendop

Zeg je Granada, dan zeg je Alhambra. Zeg je Alhambra, dan zeg je middeleeuwse pracht en praal. Het eeuwenoude fort – dat hoog boven de stad uittorent en ook wel bekend staat als het Rode Paleis – herbergt gebouwen die hun oorsprong vinden in de 13e eeuw en die bovenal goed bewaard zijn gebleven. Inmiddels staat het dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De geschiedenis van het Alhambra

Als we bij het begin willen beginnen, moeten we even terug in de tijd; de bouw van het Alhambra begon namelijk al in 889, zo blijkt uit de eerste betrouwbare bronnen. Na de bouw van het toen nog simpele fort raakte het echter in verval. Totdat in de 13e eeuw een Moorse Emir wel wat zag in de locatie. Hij liet de inmiddels haast ruïnes opknappen en bouwde er het huidige fort en paleis.

In 1333 nam Yusuf I, de Sultan van Granada, zijn intrek in het paleis. Hij liet het daarna ombouwen tot een koninklijk paleis. Tot aan eind 15e eeuw heeft het ook uiteindelijk dienst gedaan als koninklijk paleis. Na de herovering van de christenen hadden de Moren het nakijken. De Moorse stijl werd gemixt met renaissancestijlen en het Alhambra werd hierdoor steeds waardevoller.

In de 16e eeuw gaf keizer Karel V de opdracht om een nieuw paleis te bouwen, in de stijl van de late renaissance. Ook nu nog is dit paleis een van de meest geliefde en bepalende bouwwerken binnen het Alhambra.

Een kijkje in de paleizen van het Alhambra

Alhambra Granada, paleizenFeitelijk is het Alhambra een miniatuurstad; binnen de muren vind je tal van bouwwerken. De absolute hoogtepunten zijn de Nasridische Paleizen en het Christelijke Paleis van keizer Karel V.

De Nasridische Paleizen zijn feitelijk een verzameling van meerdere paleizen: het Mexuar, het Comarespaleis en het Leeuwenpaleis. Het Mexuar, het oudste paleis, was aanvankelijk het onderkomen van de koning en zijn familie, maar veranderde later in een ontvangstzaal. Erg uitbundig is het paleis niet overigens. Dat geldt wel voor de andere twee paleizen.

Vooral op het binnenhof van het Comarespaleis, het paleis van de sultan, kijk je je ogen uit. En in het Leeuwenpaleis vind je o.a. twaalf leeuwen rondom een fontein die water spuwen. Bezoek hier ook zeker de Zaal van de Abencerrajes en kijk even naar boven; het plafond is prachtig! In de Zaal van Koningen vind je prachtige bogen en koepels.

Museumliefhebbers zijn aan het goede adres in het Christelijk Paleis. Tegenwoordig biedt deze onderdak aan twee musea. Eén musea herbergt beeldhouwwerken uit de 15e tot de 20e eeuw, het tweede museum is een museum der schone kunsten. Je vindt hier o.a. archeologische vondsten. Ook de Romeinse binnenplaats verdient een bezoekje. De galerijen met zuilen zijn zeer indrukwekkend.

Wat je nog meer niet mag missen

Alhambra in Granada: tuinenHet oudste gedeelte van het Alhambra is het 13e-eeuwse fort het Alcazaba. Door de ligging op een heuvel van zo’n 200 meter hoogte heb je een goed zicht over het hele Alhambra en Granada zelf.

Een ander hoogtepunt van het Alhambra is Generalife, een prachtige oude tuin welke dateert uit de periode van de Nasridische koningen. De tuin wordt gekenmerkt door veel groen, vijvers, fonteinen en terrastuinen.

Een bezoekje brengen aan het Alhambra?

Omdat het Alhambra op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, heeft het een beschermde status. Eén van de manieren om dit unieke fort te beschermen, is d.m.v. een bezoekersquota; er mag maar een beperkt aantal mensen per dag naar binnen.

We raden je daarom aan om vooraf kaartjes te reserveren via onze partner Tiqets. Hiermee voorkom je dat je uren in de zinderende zon staat om vervolgens misschien wel teleurgesteld te worden. Skip the line!

De leukste hotels in Granada

Wil jij dit unieke complex met eigen ogen aanschouwen? Boek een van onze favoriete hotels in Granada én in de buurt van het Alhambra.

  • Ga je puur voor het Alhambra naar Granada? Dan is – en de naam doet het misschien al vermoeden – Hotel Alhambra Palace een aanrader. Dit hotel beschikt over een uitstekende ligging, een dakterras met een schitterend uitzicht én volop Moorse details. Wauw!
  • Verblijf jij liever in een kleinschalig hotel met moderne kamers? Dan is Hotel Macia Plaza misschien wel iets voor jou. Het Alhambra ligt op ca. 20 minuten lopen.
  • De temperaturen kunnen in Granada flink oplopen. Hoe lekker is het dan om na een bezoek aan het Alhambra af te kunnen koelen in een zwembad? Hotel Alixares ligt in een rustige omgeving en beschikt over een fijn zwembad.
  • Wil je meer keuze uit hotels? Bekijk ons volledige aanbod naar Granada. We wensen je vast veel plezier met het bezoeken van het Alhambra.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Alhambra: pracht en praal in de Spaanse stad Granada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *