Algarve met kinderen

Algarve met kinderen: de leukste hotspots & activiteiten

Op zoek naar een kindvriendelijke bestemming? Wij tippen de Algarve met kinderen! De Zuid-Portugese regio heeft alles in huis voor een geslaagde familievakantie. Kijk je mee?

Waarom is de Algarve met kinderen een goed idee?

De Algarve beslaat de hele zuidkust van Portugal. Het is daarmee een van de zonnigste delen van het land. In de zomermaanden kun je er rekenen op zo’n 30+ °C en in het voor- en najaar is het ook nog heel aangenaam met temperaturen tussen de 20-25 °C. Dat is meteen een van de redenen waarom een vakantie naar de Algarve met kinderen een goed idee is; je kunt er in de mei-, zomer- en herfstvakantie terecht. Actieve vakantiegangers kunnen zelfs in de kerstvakantie naar de Algarve; met een graad of 16 is het nog steeds warmer dan in Nederland.

Naast het prettige klimaat is een vakantie naar de Algarve met kinderen ideaal als je uitstapjes wil combineren met stranddagen. Je vindt langs de kust van de Algarve prachtige stranden met goudgeel zand omgeven door ruige rotsformaties. Eindeloos zandkastelen bouwen! Er is daarnaast genoeg te doen voor kinderen; van waterparken tot dolfijnenexcursies en van kajakken tot een klimpark. Als kers op de taart vind je in de Algarve genoeg kindvriendelijke hotels. Kijk je mee?

Het is slim om tijdens een vakantie in de Algarve met kinderen te kiezen voor een centraal gelegen uitvalsbasis. Albufeira is bijvoorbeeld een goede optie; je vindt er volop levendigheid en fijne stranden. Lees meer over Albufeira met kinderen.

Kindvriendelijke stranden

Zandkastelen bouwen, een duik in zee, relaxen op een ligbedje en genieten van het uitzicht op de rotsen; een stranddag aan de Algarve met kinderen is zo gek nog niet. Er zijn prachtige, kindvriendelijke stranden om een dagje door te brengen. Houd er wel rekening mee dat de meeste stranden aan de Algarve enkel per trap bereikbaar zijn; de kinderwagen kun je dus beter thuis laten.

  • Op ca. 10 km van Albufeira vind je Praia da Falésia. Het strand wordt omgeven door rode rotsen die ervoor zorgen dat je in het voor- en naseizoen minder last hebt van de koele, noordelijke wind. Ideaal met kinderen. Daarnaast is het strand heel lang en breed (er is in ieder geval genoeg zand om zandkastelen te bouwen én loopt het langzaam in zee af.
  • Praia Dona Ana ligt vlakbij Lagos en is niet alleen een van de mooiste stranden van de Algarve, het is ook een fijne plek met kinderen. Helemaal omdat je hier eindeloos schelpen kunt zoeken.
  • Praia da Rocha – op enkele kilometers van Portimão – is erg populair bij families omdat het breed en groot is. Je vindt aan de rand een speeltuintje en er zijn meerdere strandrestaurants om te lunchen en dineren.
  • In het oosten van de Algarve vind je het kindvriendelijke en rustige Praia do Barril. Wat dit strand zo leuk maakt voor kinderen? Het toeristische treintje dat erheen rijdt. Je vindt er daarnaast zacht wit zand, enkele restaurantjes en een winkeltjes. Bijzonder is het ‘kerkhof’ van oude ankers van vissersboten.

Algarve met kinderen - strand

Doen & zien in de Algarve met kinderen

De Algarve is een grote regio; met een lengte van zo’n 200 km is het bijna niet te doen om álles te zien. Wij raden aan om te kiezen voor een centrale uitvalsbasis (bijvoorbeeld Albufeira) en vanuit daar uitstapjes te plannen. Kijk je mee naar de opties?

  • Een van de grootste waterparken van Portugal, Slide & Splash, vind je in de Algarve. Het park, dat al sinds 1986 bestaat, beschikt over spectaculaire glijbanen. Ga jij voor de Kamikaze, Black Hole of de Tornado? Er zijn ook wat rustigere glijbanen voor het geval je geen durfal bent. Voor kinderen zijn er aparte kinderbaden met ondiep water en mini-glijbanen.
  • Zoo de Lagos is de leukste dierentuin van de Algarve, ondanks dat je er geen olifanten en leeuwen tegen het lijf zult lopen. Je vindt in de dierentuin vooral dieren van een kleinere slag, zoals stokstaartjes, apen, lynxen en vogels. Het park beschikt daarnaast over twee speeltuinen en een kinderboerderij.
  • Hebben jouw kinderen zeevaste benen en worden ze niet misselijk zodra ze aan boord van een boot stappen? De prachtige kustlijn van de Algarve nodigt uit voor een boottochtje. En dan het liefst één waarbij de kinderen wat hebben om naar uit te kijken. Wat dacht je van een ochtendje dolfijnen spotten? Met name vanaf juni is de kans groot (50%) dat je er een of meerdere tegenkomt.
  • Stoere jongens & meisjes worden ongetwijfeld blij als je ze vertelt dat jullie een dag op pad gaan met een jeep. Ontdek het heuvelachtige binnenland en maak kennis met de kilometers lange stranden terwijl een gids je alles vertelt over de natuur en cultuur van de Portugese streek.
  • Kinderen worden er zelden blij van als je ze van het ene museum naar het andere museum sleurt. Toch kun je ze ook op een laagdrempelige manier kennis laten maken met cultuur tijdens jullie vakantie. Maak een uitstapje naar bijv. Faro of  Portimão om ze de Arabische invloeden in de streek te tonen.
  • Met iets oudere kinderen kun je een ochtendje gaan kajakken of suppen langs de ruige kustlijn. Op diverse stranden is het daarnaast mogelijk om voor hen een surfles te boeken.
  • Klim- en klauterliefhebbers opgelet! Het klimpark Parque Aventura is een aanrader voor echte durfals (vanaf 4 jaar). Maak een mooie tocht door de bomen en geniet van de schaduwrijke omgeving.

Wat je nog meer kunt doen in de Algarve

Wil je tijdens eens vakantie in de Algarve met kinderen zoveel mogelijk van de omgeving zien? Meerdere excursies boeken kan dan behoorlijk prijzig zijn. Voordeliger – en wat ons betreft ook leuker – is het om een auto te huren in de Algarve. Dit kun je direct tijdens boeking regelen, wel zo handig!
Algarve met kinderen - kajakken

De Algarve met kinderen; praktische informatie

Ben je op zoek naar praktische informatie voor een vakantie naar de Algarve met kinderen? Wij zetten enkele handige tips voor je op een rijtje.

  • Het is ca. 3 uur vliegen naar de Algarve vanuit Nederland. Hoe je kinderen in deze tijd tevreden houdt? Lees onze tips voor vliegen met kinderen.
  • Tussen Nederland en de Algarve is één uur tijdsverschil. Het is er een uur vroeger. Weinig tijdsverschil zorgt over het algemeen niet voor een verstoord slaapritme.
  • Voor de Algarve zijn geen vaccinaties vereist. Geen vervelende prikken voor je kleintje dus!
  • Het kraanwater in de Algarve kun je in principe drinken. Het heeft wel een andere smaak dan wij gewend zijn; het is kalkhoudend. Geen zin in die gekke smaak? Flessen mineraalwater zijn goedkoop, zeker aan te raden als jouw kindje nog flesvoeding krijgt.
  • Neem voldoende zonnebrandcrème mee. De Algarve ligt dichterbij de evenaar en de zon is er een stuk krachtiger dan in Nederland. Helemaal in de zomermaanden! Smeer met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
  • Als je in de mei- of herfstvakantie naar de Algarve gaat met kinderen zorg dan dat je ook een lange broek en trui inpakt. In de avonden kan het behoorlijk afkoelen.

Kindvriendelijke hotels in de Algarve

Lijkt een vakantie naar de Algarve met kinderen jou wel wat? Dan rest je alleen nog een kindvriendelijk hotel uit te zoeken. Dit zijn onze hoteltips:

  • Quinta do Paraiso is ideaal voor een familievakantie. Kinderen vermaken zich prima met dank aan de drie zwembaden en miniclub. Voor tieners zijn er in de zomer mogelijkheden voor karaoke, disco-avonden en feestjes met dj’s. En als ouder… als ouder ontspan je als je kind het naar zijn of haar zin heeft toch?
  • Appartementen Jardim do Vau ligt direct aan het strand en beschikt over een groot zwembad met apart kinderbad. Waterpret is ook gegarandeerd op het strand Praia do Vau, nabij het complex. En in de zomermaanden is de miniclub geopend.
  • Een van onze populairste familiehotels in de Algarve is zonder twijfel Aquashow Park Hotel. Verrassend is het niet als je je bedenkt dat direct naast dit complex een (seizoensgebonden) uitgebreid aqua- en themapark ligt. Als gast mag je hier onbeperkt en gratis gebruik van maken! Leuk; ook als je niet in dit hotel verblijft is een dagje in het waterpark een aanrader.

Algarve met kinderen - Aquashow Park Hotel

Dus… ben jij enthousiast geworden over een vakantie naar de Algarve met kinderen? Pak snel je koffers in!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *