Vakantie Azoren tips

Op vakantie naar de Azoren? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op – of overweeg je een – vakantie naar de Azoren? Met deze tips weet je in no time alles over de Portugese eilandengroep. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Azoren-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op de Azoren.

Waar liggen de Azoren?

Vakantie Azoren tipsDe Azoren vormen samen een Portugese archipel. Toch heeft het geen zin om op de wereldkaart naar Portugal te kijken; er is best een afstand tussen het vasteland en de eilandengroep.

De Azoren liggen in de Atlantische Oceaan, op ca. 1.500 km afstand van de hoofdstad Lissabon. Deze zuidelijkere ligging heeft een groot voordeel; dichterbij de evenaar betekent ook warmer. Dat is mooi meegenomen!

De eilandengroep bestaat overigens uit in totaal zeventien eilanden, negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden. Een deel hiervan (met name de centrale en noordelijke Azoren) leent zich voor een vakantie.

Waar staan de Azoren bekend om?

Portugal op z’n tropisch, dat is de Azoren! En dit dankt de eilandengroep met name aan de overweldigende natuur. Groene heuvels worden afgewisseld met kratermeren en vulkanen en steile kliffen lopen zo in elkaar over. In de wateren rondom de eilanden komen ook nog eens 25 soorten walvissen voor. Dit is bij uitstek een bestemming voor natuurliefhebbers.

Maar het is niet alleen natuur wat de klok slaat op de Azoren. Je kunt er ook rekenen op pittoreske havenstadjes, UNESCO Werelderfgoed-locaties en luxe hotels. En dit alles op slechts 4 uur vliegen (bij een rechtstreekse vlucht) vanaf Schiphol.

Zien & doen op de Azoren: de ultieme tips

Doordat de Azoren in totaal negen bewoonde eilanden telt, is er eindeloos veel te doen. En het is niet de bedoeling dat dit artikel een volledige encyclopedie wordt. We zoomen daarom in op de twee populairste eilanden onder vakantiegangers, Sāo Miguel en Terceira. Met deze tips krijg je in elk geval een eerste indruk van de mogelijkheden.

Vakantie Azoren tips: Ponta DelgadaVoor Sāo Miguel geven we graag de volgende tips:

  • Ben jij een cultuurliefhebber? In de levendige hoofdstad Ponta Delgada vind je een mix van moderne en historische gebouwen, monumenten, parken, restaurants, winkelstraatjes, bars, clubs en een boulevard.
  • Voor een van de mooiste stukjes natuur op de Azoren moet je bij Sete Cidades zijn. Het kratermeer heeft een omtrek van ca. 12 kilometer en is verdeeld in twee kleinere meren; Lagao Azul (blauw) en Lagao Verde (groen). Wandel rond de twee delen, bewonder de verschillende kleuren water en geniet van het prachtige uitzicht.
  • Sāo Miguel herbergt diverse hotsprings, ofwel warmwaterbronnen. De grootste van het eiland vind je bij Furnas. Wanneer je richting de warmwaterbronnen rijdt, zie je de dampen al vanaf ver boven de hoge vulkaan uitkomen. Combineer een bezoek aan de bronnen met het dorpje Furnas. Deze vind je in de krater van de vulkaan.

Ga je op vakantie naar Terceira? Check dan deze tips voor jouw vakantie op de Azoren:

  • Een bezoek aan de hoofdstad Angra do Heroísmo mag niet ontbreken. De stad staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst en herbergt prachtige gebouwen. Daarnaast beschikt Angra de Heroísmo over een zandstrand waar je diverse watersporten kunt beoefenen. In het centrum vind je tal van goede restaurantjes en enkele uitgaansgelegenheden.
  • Het grootste strand van het eiland? Dat is Praia Granda, bij Praia da Vitória. En als je daar dan toch bent… vanuit het stadje vertrekken diverse boottochten om dolfijnen te spotten.
  • Hoe tof; wandelen door een vulkaan. Algar de Carvão is wat ze lokaal een ‘lege vulkaan’ noemen. Feitelijk is het een grot die is ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Een heel bijzondere grot overigens, want de muren zijn bedekt met nat mos en varens. Je kunt afdalen naar de lagergelegen ondergrondse meren. Ooit stroomde daar lava!

De beste reistijd voor de Azoren

Het toeristische seizoen – dat overigens niet massaal is – loopt van ca. mei tot oktober op de Azoren. Dit is ook direct de beste reistijd. De maximale temperaturen schommelen dan tussen de 20 en 25 °C. Ideaal voor vakantiegangers die houden van relaxen én actief zijn.

Regen valt er met name in de overige maanden, maar ook in de zomermaanden kan je af en toe rekenen op een korte zomerse bui. Geen ramp; het zorgt voor verkoeling én voor het groene landschap op het eiland.

Onze favoriete hotels op de Azoren

Vakantie Azoren tips: hotelsDe Azoren herbergen een ruim aanbod aan hotels; van stijlvolle pareltjes tot budgetvriendelijke complexen. We zetten onze favorieten op een rij:

  • Bij Sul Villas & Spa kun je rekenen op een flinke dosis luxe. Alleen al het uitzicht vanaf het zwembad is om blij van te worden. En dan kun je ook nog een kamer met jacuzzi of privézwembad boeken.
  • Ben je op zoek naar een charmant stadshotel met een geweldige inrichting? Dan tippen we Casa Hintze Ribeiro, in het hart van Ponta Delgada. Naast moderne kamers en een sfeervolle lounge kun je er rekenen op een dakterras met zwembad.
  • White Exclusive Suites & Villas beschikt over een handjevol prachtige suites & villa’s. Maak wandelingen door de vele tuinen, parken en natuurreservaten in de omgeving. Liever tijd in het vijfsterren complex doorbrengen? Neem dan zeker een duik in het fijne zwembad!

Vervoer op de Azoren

Om veel van het eiland waar je verblijft in een korte tijd te zien, raden we je aan een auto te huren. Dit kan bij ons eenvoudig tijdens boeking. Heb je dat niet gedaan & wil je alsnog een auto huren? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Lees alles over een auto huren via ons

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Ga je naar São Miguel? Boek een dagtrip waarbij je onder leiding van een gids de kratermeren bij Sete Cidades bezoekt of stap op de boot om walvissen en dolfijnen te spotten. Op Terceira is het een aanrader om een dagtocht te doen langs alle hoogtepunten. Om maar een paar opties te noemen…

Onze partner GetYourGuide heeft een ruim aanbod aan excursies op de Azoren. Boek de excursies naar jouw wens vast voor vertrek om zeker te zijn van jouw plekje!

Meer tips voor een vakantie op de Azoren

Tot slot; nog een aantal extra Azoren-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Ga je de bergen in? Neem een jasje of vestje mee; het kan daar best afkoelen in bepaalde maanden. Ook voor de avonduren is dit aan te raden.
  • We krijgen regelmatig de vraag hoeveel tijd je moet uittrekken voor de Azoren. Dit is geheel afhankelijk van hoeveel je wilt zien. Maar met 8 dagen op een van de eilanden kom je een heel eind.
  • Wil je met een huurauto het eiland ontdekken? Reserveer deze dan tijdig. Er is geen overschot aan auto’s en je wilt toch niet misgrijpen…
  • Je kunt op de Azoren water uit de kraan drinken, maar het smaakt wel een beetje naar chloor. We adviseren je daarom flessen water in de supermarkt te kopen.

Zie jij door onze tips een Azoren-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *