Beste attractieparken ter wereld

Voor even kind! De 25 beste attractieparken ter wereld

Attractieparken voor kinderen? Ben jij gek! Ze zijn er voor alle leeftijden. Omdat iedereen zich weer af en toe kind wil voelen. Tijd om de beste 25 attractieparken ter wereld (volgens TripAdvisor!) op een rij te zetten.

Hoe populair attractieparken zijn onder Nederlandse reizigers merken we zodra we een filmpje van een fantastische attractie op onze Facebook-pagina zetten. Mensen taggen massaal hun vrienden met wie ze er naar toe willen!

Attractieparken kennen duidelijk geen leeftijdsgrens. En waarom ook? De grote attractieparken houden rekening met alle leeftijden; rustige attracties voor jonge bezoekers en duizelingwekkende loopings en vrije vallen voor de oudere bezoekers.

De 25 beste attractieparken ter wereld op een rij

In Nederland denk je al snel aan de Efteling, in Parijs aan Disneyland® Parijs en in Duitsland aan Phantasialand of Europa Park. Maar er is meer. Dat blijkt wel uit de top 25 beste attractieparken ter wereld die TripAdvisor samenstelde aan de hand van de reviews van reizigers van over de hele wereld. Kijk je mee?

1. Universal’s Island of Adventure (Verenigde Staten)

Beste attractieparken ter wereld; Orlando Island AdventuresOrlando wordt vaak de pretparkhoofdstad van de wereld genoemd. Op een relatief klein oppervlakte vind je talloze parken bij elkaar.

Volgens TripAdvisor is Universal’s Island of Adventure, onderdeel van Universal Orlando Resort, the place to be. Het park bestaat uit zeven themagebieden, of eigenlijk ‘eilanden’. Zo is er een eiland geheel in het thema van Jurassic Parc, maar kun je hier ook op een leuke manier kennismaken met de avonturen van Harry Potter.

Op welk eiland je ook bent, om elke hoek staat je een nieuwe ervaring te wachten. Van mooie shows tot achtbanen waar zelfs echte thrillseekers misselijk van worden.

Beste attractieparken ter wereld, Coco Key Hotel Water Park ResortNabij Universal Resort Orlando ligt Coco Key Hotel & Water Park Resort. Maak gebruik van de gratis shuttleservice naar verschillende pretparken. Na jouw dag in de parken kun je nog meer adrenaline opdoen in het waterpark van het hotel. Te gek!

2. Discovery Cove (Verenigde Staten)

beste attractieparken ter wereld: Discovery coveAltijd al met dolfijnen willen zwemmen? Ga dit jaar naar Discovery Cove, onderdeel van SeaWorld. Alles in dit themapark in Orlando staat in het teken van de interactie tussen mens en dier.

Je kunt er met dolfijnen zwemmen, snorkelen in een rif met tropische vissen en – voor de durfals onder ons – in een tank vol met pijlstaartroggen zwemmen. Je vindt er daarnaast talloze tropische vogels.

Houd er rekening mee dat de minimumleeftijd 6 jaar is, kinderen tot 12 jaar moeten altijd begeleid worden door een volwassene. De toegangsprijs is niet laag, maar daar zitten wel al het eten en drinken en de activiteiten (ook zwemmen met dolfijnen!) bij inbegrepen.

3. Magic Kingdom (Verenigde Staten)

Ook voor het derde attractiepark in de top 25 van beste attractieparken ter wereld blijven we nog even in Orlando. Magic Kingdom was het allereerste park binnen het Walt Disney-concept en werd al geopend in 1971.

Het is het meest klassieke attractiepark van alle Disney® parken, vergelijkbaar met Disneyland Parijs. Je vindt er bekende attracties als It’s a small world, Space Mountain en Pirates of the Caribbean. En wat is een Disney-park zonder het Assepoester kasteel en Main Street? Ook die vind je er dus!

4. Europa Park (Duitsland)

Beste attractieparken ter wereld: EuropaparkIn het zuiden van Duitsland vind je niet alleen het grootste attractiepark van Duitsland, maar ook één van de beste attractieparken ter wereld. Al sinds de opening, scoort Europa Park hoge ogen op de lijstjes met favoriete attractieparken.

Het park bestaat uit maar liefst 13 gebieden, elk in het thema van een Europees land. Zo vind je er Portugese kloosters, Spaanse landhuizen, Italiaanse villa’s, attracties als Der Fliegende Holländer en de waterachtbaan Poseidon. Eten en overnachten doe je ook geheel in de sfeer van het thema. Alles is tot in de puntjes doorgevoerd!

Beste attractieparken ter wereld: Bell Rock, Europa ParkHotel Bell Rock is ideaal voor vakantiegangers die in de voetsporen willen treden van de pelgrims en ontdekkingsreizigers van Amerika. Het themahotel staat helemaal in het teken van de Verenigde Staten.

5. Universal Orlando Resort (Verenigde Staten)

Nummer 1 staat stiekem twee keer in de lijst, want Universal Orlanda Resort bestaat uit twee attractieparken; Universal Studios Florida en Universal Island Adventures. De laatste behoeft inmiddels geen uitleg meer, tijd om de eerste uit te lichten.

Het park is – zoals de naam allicht al doet vermoeden – vernoemd naar de gelijknamige filmmaatschappij. Werkelijk alles in dit park is gebaseerd op films en televisieprogramma’s van de maatschappij. Men in Black, The Simpsons, Shrek, Despicable Me, The Mummy; ze komen allemaal terug in het park. O.a. in de vorm van attracties en shows.

6. Universal Studios Hollywood (Verenigde Staten)

Beste attractieparken ter wereld: Universal Studios HollywoodUniversal Studios Florida was niet het eerste themapark van Universal Studios. Want ruim 25 jaar eerder werd in Los Angeles al Universal Studios Hollywood geopend.

Oorspronkelijk was het hele idee achter Universal Studios Hollywood dat bezoekers een rondleiding konden krijgen achter de coulissen van de filmwereld. Een evenement dat regelmatig plaatsvond en uiteindelijk uitgroeide tot een park met meer dan 5 miljoen (!) bezoekers per jaar.

Nu wordt een deel van de studio’s nog gebruikt, maar je kunt er ook in talloze attracties stappen, tours volgen en shows bekijken.

7. Disney’s Hollywood Studios (Verenigde Staten)

“Wat Universal Studios kan, kunnen wij ook”, moet Walt Disney hebben gedacht. In 1989 openden zij daarom Disney’s Hollywood Studios. Het is het kleinste attractiepark van het Walt Disney World Resort, maar daardoor niet minder leuk! Je leert er alles over film en televisie, ziet hoe tekenfilms gemaakt worden en mag zelfs een kijkje nemen bij opnames.

Elk park in het Walt Disney World Resort heeft zijn eigen mascotte. Voor Magic Kingdom is dat het bekende kasteel, voor Disney’s Hollywood Resort is het een enorme tovenaarshoed, ook wel bekend als Sorcerer’s Hat. Deze speelde een rol in de film Fantasia, waarin Mickey een tovenaarsleerling was.

Maar is het dan (bijna) alleen maar Amerika?

Ja, grotendeels. Ook in de rest van de top 25 beste attractieparken komen de Verenigde Staten met grote regelmaat terug. Disneyland Park en Disney’s California Adventure in Californië, SeaWorld Orlando, Disney’s Animal Kingdom… het zijn slechts enkele andere attractieparken die in de top 25 voorkomen.

Tijd om de beste parken in Europa uit te lichten. Want dat is voor de meeste mensen toch net iets haalbaarder dan een overzeese vakantie.

15. Le Puy du Fou (Frankrijk)

Allesbehalve een doorsnee attractiepark is Le Puy du Fou, op ca. een uur rijden van Nantes (Frankrijk). Dit attractiepark staat in zijn geheel in het teken van de middeleeuwen.

Het park ontstond toen in 1977 ruïnes van een kasteel werden gevonden met daaromheen slechts brandnetels. In 1978 werd de eerste show opgevoerd en nog steeds staan deze shows centraal. Maar tussen alle voorstellingen door kun je een middeleeuws dorp bezoeken en diverse attracties trotseren. Zoals de Springende Waterstralen. Je vindt er daarnaast een dierenlabyrinth en een speelkasteel.

Le Puy du Fou voelt als back to basic. Geen hightech standjes, maar een soort jeugdsentiment voor dertigplussers, want zo zagen pretparken er vroeger uit. Leuk!


Opvallend is dat Le Puy du Fou dik wint van Disneyland Parijs volgens de bezoekers van TripAdvisor, terwijl deze laatste het meest bezochte attractiepark van Frankrijk is. Toch eindigt deze pas op plek 19.

20. PortAventura

Beste attractieparken ter wereld: PortAventuraGa jij binnenkort naar Spanje en verblijf je aan de Costa Dorada? Reis dan zeker af naar Salou. Niet (alleen) voor het bruisende nachtleven, maar in de eerste plaats voor PortAventura.

Dit themapark is het grootste themapark van Spanje en behoort tot de top 10 van best bezochte attractieparken in Europa. Het park, dat feitelijk een water- en attractiepark in één is, bestaat uit zes verschillende werelden. Elk thema is zorgvuldig doorgevoerd in attracties, restaurants en winkels.

Maak kennis met de mediterrane wereld in Mediterrània, overwin het gedender van een vulkaan in Polynesië, behaal topsnelheden van 110 km per uur in de Dragon Khan in het Chinese themagebied, maak een vrije val in Mexico en trotseer wilde attracties in het Amerikaanse Far West. Voor de allerkleinsten is er SésamoAventura, waar ze kennis maken met alle Sesamstraat-figuren.

Beste attractieparken ter wereld: Hotel PortAventura, SalouIn Hotel PortAventura verblijf je in Spaanse sferen; het hotel heeft de sfeer van een typisch vissersdorpje perfect nagebootst. Maar dit is niet het sterkste punt van het hotel, dat is de ligging. Het hotel ligt namelijk nabij de ingang van PortAventura.

21. Gardaland Resort (Italië)

Beste attractieparken ter wereld: Gardaland ItaliëIn Italië vind je ook één van de toppers volgens de bezoekers van TripAdvisor. Attractiepark Gardaland Resort werd in 1975 geopend en kan sindsdien rekenen op ca. 2,5 miljoen bezoekers per jaar.

Je vindt er meer dan 50 attracties, waarvan de Blue Tornado (een omgekeerde achtbaan), Oblivion The Black (een stalen duikachtbaan) en Magic House (vergelijkbaar met Villa Volta in de Efteling) enkele van de populairste zijn.

Misschien too much voor kleine kinderen, maar daarvoor is er een apart kinderthemaland, Fantasy Kingdom. In dit deel van het park huppelt de mascotte van Gardaland Resort, Prezzemolo, rond. Je herkent dit draakje aan rood haar en een blauwe strik.

Welk van deze attractieparken zou jij graag eens willen bezoeken?

Fotografie: Universal Orlando Resort (Universal’s Island of Adventures), Europa-Park, Gimas | Shutterstock.com, Evgeny Kuzhilev | Shutterstock.com, Isaac74 | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *