Leukste kerstmarkten Duitsland

De leukste kerstmarkten in Duitsland: waar moet je zijn?

Als het op kerstshoppen aankomt, moet je bij onze oosterburen zijn. Want als je aan kerstmarkten denkt, dan denk je aan Duitsland, toch? De vele markten ademen één en al kerst uit en in november en december kunnen de diverse steden dan ook rekenen op flink wat christmaholics. Ga je mee naar de leukste kerstmarkten in Duitsland in 2023? Wij delen onze favorieten.

Berlijn

Wanneer? 27 november t/m 31 december 2023*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 635 km.

Berlijn is hot en dat wordt er in de wintermaanden niet minder om; de Duitse hoofdstad verandert dan in een waar wintersprookje. De stad is dan de thuishaven van tientallen kerstmarkten en een ijsbaan in Potsdam. De bomen aan de lange boulevard Unter der Linden zijn prachtig verlicht waardoor je je in een prachtig kerstsprookje begeeft.

De grootste kerstmarkt van Berlijn – die wordt gezien als één van de mooiste kerstmarkten in Duitsland – vind je voor Schloss Charlottenburg. Naast dat je hier meer dan 250 kerstkraampjes vindt, kun je vanaf hier ook per koets vertrekken voor een romantische tour door de stad. In Potsdam vind je een historische kerstmarkt en de oudste markt (al meer dan 40 jaar!) vind je in Altstadt, waar de kleine straatjes worden omgetoverd tot een kerstdorp.

Naast de vele kerstkraampjes op de diverse kerstmarkten biedt Berlijn ook nog eens onderdak aan tal van chique winkels, toffe boetiekjes en grote winkelcentrums; allemaal in kerstsferen. Kun je meteen je outfit scoren voor de grootste Oud & Nieuwjaarsparty van Duitsland bij de Brandenburger Tor.

Kerstmarkten Duitsland: Berlijn, Econtel Hotel Berlin CharlottenburgOm de hoek van de grootste kerstmarkt verblijven? Boek jouw kersttrip bij Econtel Hotel Berlin Charlottenburg. Door de metrohalte op nog geen 200 m ben je zo bij de andere kerstmarkten. Dat wordt genieten!

Keulen

Wanneer? 23 november t/m 23 december 2023*. Afstand vanaf Utrecht? +/- 225 km.

Vanaf eind november wordt Keulen omgetoverd tot een waar kerstsprookje: op zeven plaatsen in de stad – met als centrale punt de prachtige verlichte Dom – vind je mooie kerstmarkten, elk met hun eigen charme. Alle markten, waaronder die aan de Neumarkt en de Altermarkt zijn op loopafstand. Ook bijzonder: rond het Imhoff-Stollwerck-chocolademuseum staat een middeleeuwse kerstmarkt.

Wat je kunt kerstshoppen op deze leuke kerstmarkt in Duitsland? In de honderden kraampjes vind je kerstartikelen, houtsnijwerk, keramiek en kinderspeelgoed. Uiteraard mogen ook kraampjes met winterse specialiteiten niet vergeten worden. Want wat is nu kerstshoppen zonder glühwein? Zorg voor een goede bodem met Bratäpfel en Reibekuchen. Sla ook de schaatspiste op Heumarkt niet over. Je kunt de verschillende kerstmarkten in Keulen gemakkelijk combineren dankzij een ritje met het toeristentreintje.

Lees meer over de kerstmarkten van Keulen

Kerstmarkten Duitsland: Keulen, Hotel Mondial am Dom Cologne MGalleryHotel Mondial am Dom Cologne MGallery is een modern hotel om de hoek van de Dom en in het midden van de kerstfestiviteiten in Keulen. Je kunt rekenen op fijne kamers, een restaurant en wellnessfaciliteiten.

Leukste kerstmarkten Duitsland - Keulen

Düsseldorf

Wanneer? 23 november t/m 30 december 2023*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 200 km

Een kerstmarkt in Duitsland net over de grens? Dan is Düsseldorf een goede optie! Als je in Düsseldorf niet in de kerstsfeer komt, weten wij het ook niet meer; het is één van de grootste kerstmarkten in Duitsland. De Duitse stad is in de adventsperiode dan ook een aaneenschakeling van fonkelende lichtjes, metershoge kerstbomen en kleurrijke kerstversieringen. En niet alleen vind je er tal van kerstkraampjes, ook zijn de straten, etalages, gebouwen en pleinen omgetoverd tot een complete kerststad.

Breng in elk geval een bezoek aan de nostalgische markt op de Marktplatz tegenover het Düsseldorfer raadhuis, het muziekpaviljoen en de kerstmarkt aan het Heinrich-Heine-Platz en de markt op het idyllische plein Sternchenmarkt. Sla tot slot de kerstmarkt op Schadowplatz niet over. Zodra je deze kerstmarkt op komt, ruik je de geur van kerst: vers dennengroen gemengd met de geur van Glühwein.

Lees meer over de kerstmarkten van Düsseldorf

Henri Hotel Dusseldorf Downtown, DuitslandNa het kerstshoppen is het tijd om te relaxen. Laat de drukte achter je bij Henri Hotel Dusseldorf Downtown. Het biedt o.a. ruime kamers, een ontbijtbuffet en wellness- en fitnessfaciliteiten. De inrichting is gebaseerd op de stijl van de jaren 60 en 70. Tof!

Aachen (Aken)

Wanneer? 24 november t/m 23 december 2023*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 215 km

Betekent het bezoeken van kerstmarkten in Duitsland voor jou vooral genieten van Duitse en winterse specialiteiten? Dan kun je je hart ophalen bij de kerstmarkt in Aachen, die vol staan met eet- en drinkkraampjes. Glühwein en Bratwurst zijn natuurlijk aanwezig, maar ook lokale (en voor jou ongetwijfeld onbekende) specialiteiten mogen niet ontbreken. Probeer zeker Akense Printen, een kruidkoekpop met amandelen, noten, suiker- of chocoladeglazuur.

Maar dat is niet alles; de kerstmarkt in Aachen staat bekend om de gemoedelijke sfeer die heerst in de knus verlichte straten en op de sfeervolle pleinen. Zeker rondom het stadhuis en de monumentale Dom. Andere ingrediënten voor de geslaagde kerstmarkt zijn prachtige kerstbomen, vrolijke houten kerstkraampjes, kleurrijke koopwaar en een winters decor.

Kerstmarkten in Duitsland - Aachen

München

Wanneer? 27 november t/m 24 december 2023*. Afstand vanaf Utrecht: +/- 750 km

Denk je bij München direct aan de Oktoberfeesten met liters bier? Niet doen! Vanaf eind november heerst er in de Duitse stad namelijk een magische kerstsfeer. Elke stadswijk heeft haar eigen kerstmarkt. Sommige groot en wat commerciëler, andere klein en gemoedelijk.

De Christkindlmark is niet alleen een van de leukste kerstmarkten van Duitsland, maar ook nog eens de grootste kerstmarkt van München. Hij bevindt zich direct voor het stadhuis op het Marienplatz. Je vindt hier kunstnijverheid, winterse accessoires, speelgoed en sieraden. Vanaf het balkon van het stadshuis klinkt kerstmuziek uit de speakers. Een andere aanrader is de kerstmarkt voor het paleis Kaiserhof der Residenz, aan de Odeonsplatz. Slenter uren over de traditionele kerstmarkt waar je kunt genieten van winterse hapjes en drankjes. Dit kan ook bij de Kripperlmarkt, waar je een grote verscheidenheid aan kerststalletjes vindt.

Shopfanaten kunnen overigens niet alleen terecht op de kerstmarkten, ook de autovrije winkelzone Kaufiner Strasse, de Sendlinger Strasse en de universiteitswijk Macvorstadt zijn aanraders. In deze laatste worden de straten gekenmerkt door kleine winkels met designspullen.

Kerstmarkten Duitsland: München, Bayerischer Hof MunchenEen ligging nabij het oude centrum is ideaal als je gaat kerstshoppen in München. Bij Bayerischer Hof Munchen zit het met de ligging wel snor. De restaurants, bars, comfortabele kamers en wellnessfaciliteiten maken jouw verblijf compleet.

Nog meer leuke kerstmarkten in Duitsland

Dat ze in Duitsland dol zijn op kerst mag duidelijk zijn, in vrijwel elke stad is wel een kerstmarkt te vinden. Naast Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Aachen en München vind je nog veel meer leuke kerstmarkten in Duitsland. Bijvoorbeeld in deze steden:

  • De kerstmarkt van Dortmund (ca. 23 november t/m 30 december 2023) telt meer dan 300 kraampjes met allerlei lekkers en artikelen en wordt gezien als een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland. Wat je zeker niet mag missen is de typische Dortmundse glühwein die in een speciale beker wordt geserveerd. Een echt collectorsitem!
  • Verwacht in Trier (ca. 24 november t/m 22 december 2023) geen grote kerstmarkt, maar een gemoedelijke verzameling van zo’n 100 kraampjes op het schilderachtige middeleeuwse marktplein. Je kunt rekenen op een ruime keuze aan decoraties, cadeautjes en speelgoed. Smul ook van braadworsten, aardappelpannenkoeken, zoetigheden en andere typische gerechten uit de Moezel.
  • Münster (ca. 27 november t/m 23 december 2023) telt 5 kerstmarkten met ca. 300 kraampjes. De sfeer is extra bijzonder door de historische stadskern met feestelijke decoratie en oude koopmanshuizen, kerken en musea.
  • Hamburg (ca. 27 november t/m 23 december 2023) heeft meer dan 15 kerstmarkten, waaronder zelfs een in maritiem thema (bij Fleetinsel) en een hippe met pop-up stores, streetfood en muziek (HolyShitShopping in Messehalle B1). Schaatsliefhebbers moeten naar de kerstmarkt in HafenCity.

Lees meer over de kerstmarkten van Hamburg

Kerstmarkten Duitsland: Hamburg, Sir NikolaiSir Nikolai is een hip hotel met klassieke inrichting en bijzondere elementen. Het heeft bovendien een uitstekende ligging voor een stedentrip in kerststijl in Hamburg. Voor het gemak kun je een ontbijtbuffet bijboeken.

Ga jij dit jaar naar één van deze leuke kerstmarkten in Duitsland? We zijn benieuwd op welke stad jouw keuze valt!

* De data van individuele kerstmarkten in Duitsland kunnen afwijken, dit is een richtlijn voor de hele stad.
Fotografie: gallimaufry | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *