Leukste dagtripjes Madrid

Stedenhoppen! De leukste dagtripjes vanuit Madrid

Madrid is groot genoeg om je dagen te vermaken, maar als je een week doorbrengt in de stad óf voor een tweede keer naar de Spaanse hoofdstad gaat, raden we je aan om ook eens een kijkje te nemen in de omgeving. Binnen twee uur rijden van de bruisende stad vind je namelijk talloze stadjes en dorpjes die de moeite waard zijn. We zetten onze favorieten op een rij!

Spanje kent meer dan 10 steden en dorpjes die in zijn geheel of gedeeltelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De meeste van deze vind je rondom Madrid, in een straal van ca. 2 uur rijden. Wat dus prima te doen is als je een auto huurt tijdens je stedentrip in de hoofdstad.

Maar welke stadjes en dorpjes mag je echt niet missen? Tijd om een shortlist te maken. Kiezen zal je toch moeten. Of wacht… boek gewoon nog een extra stedentripje en bekijk ze allemaal.

Toledo, gastronomische hoofdstad

Leukste dagtripjes Madrid: ToledoToledo was lange tijd de religieuze hoofdstad van Spanje, anno 2016 mag de stad zich een jaar lang de gastronomische hoofdstad van het land noemen. Dit is echter niet de enige reden om de rit van ca. een uur af te leggen vanaf Madrid.

Niets fijner, voor cultuurliefhebbers althans, dan een middagje door een wirwar van smalle straatjes en nauwe steegjes zwerven en historische kerken en karakteristieke pleinen te bewonderen. Eén wandeling is ook genoeg om te snappen waarom UNESCO Werelderfgoed de stad in 1986 op hun begeerde lijst plaatste.

Must see’s die je niet mag missen in Toledo:

  • Het 3e eeuwse Romeinse fort Alcázar
  • Het oude Joodse kwartier, waar je twee bijzondere synagogen vindt
  • De gotische Catedral de Toledo
  • De 18e eeuwse Iglesia San Ildefons, vanuit één van de torens heb je het beste uitzicht over de stad.

Afstand vanaf Madrid: ca. 75 km

Segovia, koninklijk Spanje

Leukste dagtripjes Madrid: SegoviaKoninklijk; dat is een van de woorden die de stad Segovia typeert. In de 15e en 16e eeuw was de stad erg populair bij het Spaanse hof. Zo liet Isabel zich hier in de 15e eeuw kronen tot koningin van Castilië en Filips II riep Segovia uit tot het financiële hart van Spanje. Het was ook hier waar de Casa de la Moneda, een oude Spaanse munt, haar oorsprong vond.

De belangrijkste trekpleister in Segova is het historische centrum, dat ook wel bekend staat als Ciudad Vieja. De ommuurde stadskern wordt omgeven door twee rivieren en ligt op een rotsplateau. Binnen, maar ook buiten, de stadsmuren vind je tal van bezienswaardigheden die je niet mag missen:

  • Het Romeinse aquaduct welke vanaf het zuiden de oude stad in loopt
  • De Joodse wijk met o.a. de laatgotische (16e eeuws) Kathedraal van Segovia
  • Het levendige en schaduwrijke Plaza Mayor
  • Het voormalige kloosterpaleis Alcázar, welke deel uitmaakt van de stadswallen en door diverse koningen in gebruik is geweest

Afstand vanaf Madrid: ca. 90 km

Ávila, de Stad van Stenen en Heiligen

Leukste dagtripjes Madrid: AvilaEr is geen enkele stad in Spanje die meer kerken per vierkante kilometer heeft dan Ávila, vandaar bovenstaande bijnaam. Tijdens een middagwandeling door de stad kom je niet alleen talloze kerken tegen, je proeft ook de sfeer die zo typerend is voor deze regio.

Ook Ávila staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en die heeft de stad te danken aan de middeleeuwse stadswallen, welke in totaal een oppervlakte van 2,5 km beslaan. De muren zijn 3 meter dik en 12 meter hoog en voorzien van 9 torens. Op papier al indrukwekkend, maar in het echt des te indrukwekkender.

Must see’s die je niet mag missen in Ávila, buiten uiteraard de stadsmuren:

  • De 11e eeuwse Kathedraal van Ávila, de meest populaire bezienswaardigheid van de stad
  • De San Vincente, een rooms katholieke basiliek nabij Avenue de Madrit die opvalt door de gebogen muur rond de gevel
  • Convento de Santa Teresa, een populaire bestemming voor pelgrimstochten en de vier palen waar de pelgrims zichzelf zegenden
  • Plaza Mayor, het hoofdplein waar locals graag samen komen voor een kop koffie
  • Barrio Judio, de Joodse wijk in het oude deel van de stad

Afstand vanaf Madrid: ca. 110 km

Pedraza, een 16e eeuwse parel

Leukste dagtripjes Madrid: PedrazaPedraza is één van de middeleeuwse dorpen die nog niet ontdekt is door groten getale toeristen. Een wandeling door het relatief kleine plaatsje brengt je dan ook in één adem terug in de 16e eeuw.

Vanwege het unieke karakter, meer dan 700 jaar geschiedenis én de bijzondere stadsmuur is Pedraza in 1951 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. En dat snap je als je door de verlaten straatjes (er wonen slechts 500 mensen!) met smeedijzeren balkonnetjes en mooie duren loopt. Authentiek ten top!

Must see’s die je niet mag missen in Pedraza:

  • Plaza Mayor, het centrale plein waar je lokale specialiteiten kunt bestellen én kennis kunt maken met de locals
  • Pedraza Castle, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de stad en de omgeving
  • De enige overgebleven stadspoort
  • De lugubere, maar fascinerende middeleeuwse gevangenis

Afstand vanaf Madrid: ca. 130 km

Cuenca, de hangende stad

Leukste dagtripjes Madrid: CuencaDoor haar ligging op de rand van een rots hangen sommige huizen in Cuenca letterlijk over de rand van de rots. Aan dit bijzondere verschijnsel dankt de stad dan ook haar bijnaam ‘de hangende stad’.

Cuenca werd gesticht door de Moren, maar was later in het bezit van diverse andere heersers. Elk hebben ze zo hun waarde aan de stad toegevoegd en er uiteindelijk voor gezorgd dat de stad sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een van de vele authentieke steden die Spanje rijk is.

Must see’s die je niet mag missen in Cuenca, buiten de casas colgadas (hangende huizen):

  • Het centrale plein Plaza Mayor met o.a. het barokke gemeentehuis, de eerste gotische kathedraal van Spanje en talloze kleurrijke huizen
  • De San Felipe Neri kerk aan Plaza del Carmen
  • De wachttoren Torre de Mangana
  • De grote loopbrug El Puenta de San Pablo

Afstand vanaf Madrid: ca. 170 km

Praktisch! De juiste plekken om te overnachten

Mocht je tijdens jouw stedentrip in Madrid van plan zijn dagtripjes te maken naar één of meerdere van deze steden dan raden we je aan een hotel of appartement net buiten het stadshart kiezen. Waar je je (huur)auto kwijt kunt, maar met het openbaar vervoer ook zo in het bruisende hart van de Spaanse hoofdstad staat.

Uitgaande van deze criteria zouden wij kiezen voor een van de volgende hotels of appartementen:

  • Het recentelijk gerenoveerd appartementencomplex Eric Vökel Atocha Suites ligt in het zuiden van de stad. De dichtstbijzijnde metrohalte ligt op slechts 300 m afstand en ook het Prado Museum is binnen handbereik. Naargelang beschikbaarheid kun je er gratis parkeren.
  • Hotel Acta Madfor is een moderne hotel – met dakterras met een fantastisch uitzicht! – dat dankzij haar ligging en faciliteiten ideaal voor een zonnige Spaanse stedentrip gecombineerd met uitstapjes in de omgeving. Het beschikt over een eigen parkeerplaats, waardoor je je (huur)auto eenvoudig kwijt kunt.
  • Gratis parkeren doe je in Exe Moncloa, dat op slechts 10 minuten met het openbaar vervoer vanaf het bruisende centrum ligt. Het hotel beschikt over een klein zwembad en moderne kamers.

Zie jij zo’n stedentrip Madrid gecombineerd met uitstapjes naar deze mooie steden wel zitten? Bekijk ook eens ons volledige én voordelige aanbod naar de Spaanse hoofdstad.

Fotografie: Igor Plotnikov | Shutterstock.com, milosk50 | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *